Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.02.2020 | Seuratoiminta

Tähtiseura ja vuoden 2019 urheiluseura Lahden Suunnistajat tuo suunnistuksen puskista kaupunkiin ja kouluille

Lahden Suunnistajien toiminnanjohtaja Minna Kauppi ja puheenjohtaja Kauko Suhonen esittelivät seuran strategisia painotuksia ja uudistuksia seurakehittäjille Olympiakomitean järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä. Lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen seurakehittäjät ovat keskeisessä roolissa kehitettäessä suomalaista seuratoimintaa. Tärkeänä yhteisenä kehittämisen välineenä on Tähtiseura-ohjelma. Vuoden 2019 urheiluseurana palkittu Lahden Suunnistajat ry on saanut laatutunnustuksen, Tähtiseuramerkin, lasten ja nuorten toiminnasta.

Pois puskista ja pensaista kaikkien lajiksi – meille jokainen on tervetullut

Lahden Suunnistajat -37 tarjoaa kaikenikäisille ja -kuntoisille harrastusmahdollisuuksia. Seuran keskiössä ovat erityisesti matalan kynnyksen toiminta lapsille, laadukas nuorisovalmennus sekä panostus huippusuunnistukseen. Seuran erilaiset valmennus- ja harrasteryhmät, kuten lasten suunnistuskoulut, nuorten ja aikuisten treenit.

Yhdeksänkertainen suunnistuksen maailmanmestari Minna Kauppi palkattiin seuran osa-aikaiseksi toiminnanjohtajaksi 1,5 -vuotta sitten. Hänen tehtäväksi määriteltiin ennen kaikkea resurssien hankkiminen erilaisten yhteistyökumppanuuksien avulla ja näkyvyyden kasvattaminen. Seuran varsinainen perustoiminta pyöritetään vapaaehtoisvoimin.

– Jukolan viestin jälkeen ryhdyimme miettimään seuran uutta strategiaa. Lajin näkyvyys on edelleen huonolla tasolla. Suunnistusseurat tekevät mielettömiä juttuja ja tapahtumia, mutta ne eivät näy ja kuulu. Iltarastit kokoavat lähes 400 kävijää, mutta niistäkin tietävät vain siellä kävijät, pohtii Minna Kauppi.

– Omaan rooliini kuuluu seuran näkyvyyden ja viestinnän edistäminen.  Me suunnistajat emme oikein osaa pitää meteliä itsestämme. Tehtävänäni on luoda kanava medioihin ja viestiä aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Tämä viestintä tukee myös seuran ”heimokulttuuria”, korostaa Minna Kauppi.

Lahden Suunnistajat haluaa madaltaa seuraan liittymisen kynnystä. Mukana voi olla monella tavalla.  Kaikille löytyy oman tasoista urheiluhaastetta.

– Haluamme kehittää toimintaa ja tuoda sen metsästä kaupunkeihin ja kouluille. Haluamme tulla oikeasti näkyville. Seuran strategiaan kuuluu, että tulemme pois puskista ja pensaista keskelle kaupunkia. Kehitimme sprinttirastit ja lasten tapahtumat, joissa tarjoamme kaikille avointa ja ilmaista matalan kynnyksen toimintaa. Mörkösuunnistus ja sprinttirastit ovat saaneetkin valtaisan suosion. Näissä tapahtumissa ei tarvitse pelätä metsää, eikä susia ja karhuja, toteaa Minna Kauppi hymyssä suin.

Yhteisöllisyys kasvaa yhdessä tekemällä

Suunnistus on yhteisöllinen ja osallistava perhelaji, jossa talkootoiminta on vahvaa. Talkootoiminta tekee tästä lajista luontevasti yhteisöllisen.

– Haluamme, että jokaisen ikäluokan on mahdollisuus harrastaa ja löytää oma yhteisönsä lajin sisällä. Meillä kaikki toiminta on avointa kaikille seuran jäsenille. Esimerkiksi huippuryhmän treeneihin voi tulla kuka vaan kuntoilijakin, kunhan ilmoittautuu etukäteen. Se on yksi aivan erityinen asia seurassamme, sanoo  Minna Kauppi.

– Suunnistuksen yhteisöllisyyden erityispiirre on se, että meillä ei ole huippuja, harrastajia, nuoria ja vanhoja eri kentillä ja sarjoissa, vaan me kaikki etsimme sitä samaa kivirastia ja samalla tavalla osaamme pummata sen siellä maastossa, naureskelee seuran puheenjohtaja Kauko Suhonen.

– Kehitimme aluecupin yhdessä alueemme suunnistuskouluja järjestävien seurojen kanssa, jotta myös kisoihin saadaan riittävästi osallistujia.  Jokainen seura järjestää vuorollaan yhden suunnistuskerran, johon voivat kaikki tulla mukaan.  Mielestäni on hyvä asia, että jokaisessa seurassa on aktiivista toimintaa. Näin kaikki seurat vahvistuvat, toteaa Kauppi.

– Suunnistus on edullinen laji harrastaa. Lahden Suunnistajien tarjoama suunnistuskoulu maksaa 90 euroa vuodessa. Hintaan kuuluu ohjattu toiminta, vakuutus ja jopa Särkänniemen reissu. Nuorten valmennusryhmä maksaa 100 euroa vuodessa ja se sisältää kaksi ohjattua valmennusta viikoittain. Me haluamme olla olla laji, jota kaikki voivat harrastaa,  korostaa Kauppi.

Tähtiseura-ohjelma auttaa seuraa arvioimaan ja kehittämään toimintaa pitkäjänteisesti

Lahden Suunnistajat ry on organisoitu perinteisesti hallitukseen ja jaostoihin. Keskeisenä tehtävänä on saada tieto kulkemaan ryhmästä toiseen siten, että kaikki seurassa tapahtuva on kaikkien tiedossa.

– Tulin seuran jäseneksi 6 vuotta sitten ja minut jotenkin imaistiin mukaan tähän seurayhteisöön. Hallitustyöskentelyn pitäisi aina uudistua ja tuoda uusia kasvoja toimintaan. Vaarana on, että samat ihmiset pyörittävät toimintaa vuosia. Olen yrittänyt saada mukaan uusia tekijöitä. Puheenjohtajan roolissa tehtäväni on koko seuran kokonaisuuden kehittäminen. Emme voi keskittyä pelkästään esimerkiksi valmentamiseen. Olemme myös aikamoinen kuntoliikuttaja ja pyrimme pitkäjänteiseen toimintaan,  toteaa puheenjohtaja Kauko Suhonen.

– Tähtiseura-ohjelma tarjoaa mahdollisuuden seuran omaan ja ulkopuoliseen arviointiin yritysmaailman laatujärjestelmien tapaan. Prosessi tuo esille kehityskohteita ja näyttää myös ne asiat, jotka ovat hyvin. Mielestäni laatujärjestelmän tärkeimpänä ajatuksena on, että me itse arvioimme ja dokumentoimme omaa toimintaamme säännöllisesti ja että me pyrimme jatkuvan parantamisen periaatteeseen, pohtii Suhonen.

– Hyödynnämme Tähtimerkkiä markkinoinnissa ja avustusten hakemisessa. Kerromme, että olemme laadukkaasti toimiva seuran. Tähtiseura-tunnustus on tärkeä status meille, hehkuttaa Kauko Suhonen.

 

Lue lisää aiheesta