Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.04.2020 | Olympiakomitea

Lisätalousarviosta tukea liikunnan ahdinkoon

Liikunta ja urheilu sai tänään hartaasti odotetun taloudellisen tukipaketin. Lisätalousarviossa esitetään koronaviruspandemian vuoksi vaikeuksiin ajautuneelle seura- ja järjestökentälle sekä liikunnan koulutuskeskuksille noin 20 miljoonan euron tukea.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen on tyytyväinen, että liikunta ja urheilu huomioitiin lisätalousarviossa.

– Liikunnan kriisipaketti on lähtökohdiltaan oikea. Sen rakentaminen oli hallitukselta ja erityisesti urheiluministeri Hanna Kososelta vastuullinen teko tässä vaikeassa tilanteessa. Nyt on varmistettava, että tuki saadaan nopeasti kentälle erityisesti seurojen elinvoimaisuuden turvaamiseksi, Salonen painottaa.

Tuelle on todellinen tarve. Olympiakomitean maaliskuun lopulla tekemän kyselyn mukaan koronaviruspandemian aiheuttamat taloudelliset menetykset ovat vähintään 81 miljoonaa euroa. Kriisi uhkaa erityisesti seuratoimintaa, jonka menetykset ovat yli 40 miljoonaa euroa. Kyselyn perusteella seuroissa käydään todellista selviytymistaistelua. Pahin uhkakuva on, että kokonaisten seurojen toimintaa lakkautetaan.

Salonen katsoo, etteivät valtion toimet yksinään riitä toimialan viemiseen kriisin yli.

– Julkisen tuen lisäksi tarvitaan myös sitä innovatiivisuutta ja sitkeyttä, jota seurat ja muut liikunnan ja urheilun toimijat ovat jo osoittaneet. Seuroissa järjestetään muun muassa etätreenejä ja omatoimiseen harjoitteluun valmennetaan sosiaalisessa mediassa. Myös kuntien tulisi rakentaa liikunnalle hätäapupaketteja. Ne voivat muodostua esimerkiksi palkkatuesta, tilavuokrakuluista pidättäytymisistä ja kohdennetuista seuratuista, Salonen sanoo.

Salonen vetoaa jokaista suomalaista osallistumaan liikunnan ja urheilun pelastustalkoisiin.

– Kannustan jokaista miettimään keinoja, joilla voisi tukea omaa seuraansa. Tällä vaikutamme suoraan siihen, että liikkumista, yhteisöllisyyttä, terveyttä ja urheiluelämyksiä voidaan edistää senkin jälkeen, kun kriisistä on selvitty, Salonen toteaa.

 

Lisätiedot:

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen, p. 040 541 02 95

 

Valtioneuvoston tiedote lisätalousarviosta


Tukien jakautuminen:

Jos lisätalousarvio hyväksytään eduskunnassa, yhteensä 19,6 miljoonan euron liikunnan ja urheilun kriisirahoituskokonaisuus jakautuu seuraavasti:

 

Seuratoiminnan tukeen 11 miljoonaa euroa.

Tuella korvataan seurojen kiinteitä kustannuksia tilojen ja pienissä määrin henkilöstön osalta, mahdollistetaan etäharrastamisen ja -valmentamisen menetelmiä sekä turvataan seuratoiminnan jatkuvuutta myös kriisin jälkeen.

Tuki keskeytyneille urheilun kilpasarjoille ja niitä organisoiville lajiliitoille 3 miljoonaa euroa.

Tuella varmistetaan lajiliittojen ja ammattilaissarjojen talouden kestävyyttä tilanteessa, jossa toimijoiden talouteen merkittävästi vaikuttava kilpasarjat on jouduttu keskeyttämään.

Tuki koronarajoitteiden vuoksi peruuntuneiden urheilutapahtumien aiheuttamiin kuluihin 1,5 miljoonaa euroa.

Tuki liikunnan koulutuskeskuksille noin 4 miljoonaa euroa.

Tuki kohdistuu liikunnan koulutuskeskuksille.