Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.05.2020 | Huippu-urheilu | Uutinen

Talvilajeille tehostamistukea yli kaksi miljoonaa euroa – Katse jo tiukasti Pekingin olympiakisoissa

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on tehnyt tukipäätökset talvilajien tehostamistuista kaudelle 2020-2021. Kymmenelle talviolympialajille jaettiin kaikkiaan 2 185 000 euroa ja neljälle talviparalympialajille 81 500 euroa.

Perjantaina tehdyt tukipäätökset ovat ulospäin näkyvin osa talvilajien kehitys- ja tukiprosessia, jota vedetään nykymuotoisena läpi kolmatta vuotta. Lajien keskeiset toimijat yhteiseen keskusteluun kokoava lajitapaamisvaihe vedettiin tällä kertaa läpi etäyhteyksin.

– Oli selvää, että tässä koronavirustilanteessa noudatimme valtioneuvoston suosituksia kokoontumisrajoitusten osalta. Tälläkin tavalla onnistuimme hyvin ja saimme lajien huippu-urheilusta vastaavat henkilöt sekä akatemioiden ja valmennuskeskusten avainhenkilöt puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä, Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo.

Pekingiin 2022 huipentuva olympiadi on talvilajien osalta puolessavälissä. Koska kaikki tehostamistukea saavat talvilajit ovat olympialajeja, on lajien huippu-urheilusuunnitelmia tarkasteltu lähtökohtaisesti kaksivuotisella ajatuksella.

– Rahoituksemme varmistuu aina vuosittain, minkä takia emme voi tehdä tehostamistukipäätöksiä kuin vuodeksi kerrallaan. Ajatus tukipäätösten taustalla on se, että tässä suunnassa mennään Pekingiin asti. Menestyspotentiaali Pekingin olympiakisoissa on korostunut nyt tehdyissä päätöksissä, ja sen mukaan toimintaamme ohjaavaa priorisointia on tehty, Lehtimäki taustoittaa.

Vuokatti-Rukan Olympiavalmennuskeskus merkittävä osa kokonaisuutta

Tehostamistukea suunnataan menestyspotentiaalisiin lajeihin ja kansainvälisen tason valmentautumiseen, johon myös lajiliitto itse satsaa merkittävästi. Talvilajien kehitys- ja tukiprosessiin ilmoittautuneista 13 lajista kymmenen (ja neljä paralympialajia) ylsi Huippu-urheiluyksikön tukiohjelmiin.

Nyt julkaistut tehostamistukipäätökset ovat vain yksi osa huippu-urheilutukien kokonaisuutta. Toinen merkittävä osa on akatemioille ja valmennuskeskuksille osoitettu tuki, joka tehostaa toista suomalaisen huippu-urheilun oleellista valintaa, keskittämistä. Pisimmälle edenneenä esimerkkinä on Vuokatti-Rukan Olympiavalmennuskeskus, johon toimintansa on keskittänyt kuusi lumilajia (alppihiihto, ampumahiihto, freestyle, lumilautailu, maastohiihto ja yhdistetty).

– Nyt tehdyissä tehostamistukipäätöksissä on haluttu kohdentaa resurssia mahdollisimman paljon lajien valmentautumisen suoraan tehostamiseen. Sen lisäksi satsaamme voimakkaasti asiantuntijatoiminnan rahoittamiseen osana akatemioiden ja valmennuskeskusten tukea, jolloin esimerkiksi lumilajit saavat nämä palvelut suoraan Vuokatti-Rukan Olympiavalmennuskeskuksen kautta, Lehtimäki avaa.

Kesällä 2020 jaetaan vielä opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät talvilajien urheilija-apurahat, joista Huippu-urheiluyksikön esitys on jo lähtenyt ministeriöön. Talvilajien tukia tarkastellaan seuraavan kerran keväällä 2021. Kesälajien tehostamistuista päätetään vastaavan prosessin kautta jälleen syksyllä 2020.

Lajikohtainen tukipäätöskoonti ja lisätieto tukijärjestelmästä: https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/huippuvaiheen-ohjelma/valmennuksen-tukijarjestelma/

Lisätiedot:

Lauri Hakala, lajiryhmävastaava 050-5901599 (jääkiekko)
Olli-Pekka Kärkkäinen, lajiryhmävastaava 050-5162234 (ampumahiihto ja maastohiihto)
Kimmo Mustonen, lajiryhmävastaava 050-5669869 (paralympialajit)
Pasi Sarkkinen, lajiryhmävastaava 050-3600036 (pikaluistelu ja taitoluistelu)
Janne Vuorinen, lajiryhmävastaava 045-1303538 (alppihiihto, freestyle, lumilautailu, mäkihyppy ja yhdistetty)
Kimmo Yli-Jaskari, lajiryhmäyhdyshenkilö 0400-665236 (curling ja kelkkailu)