Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
17.08.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus: Topi Raitanen huippuvauhdissa Monacon Timanttiliigassa

Turussa vietettiin yleisurheilun superviikkoa, mutta kansainvälisesti viikon merkittävin suomalainen yleisurheilutulos nähtiin perjantai-iltana Monacossa. Sami Välimäki löysi pelinsä golfin Euroopan kiertueella Walesissa.

Kesäolympialajit

Beach volley: Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen vetivät pidemmän korren, kun Suomen kaksi maailmankiertuetta kiertänyttä paria kohtasivat SM-loppuottelussa Tampereella. Taru Lahti-Liukkonen ja Anniina Parkkinen taipuivat finaalissa. Miehissä voittaja oli odotettu, Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén.

Golf: Koronatauon jälkeen parasta virettään etsinyt Sami Välimäki ylsi kolmannen kerran tällä kaudella kymmenen parhaan joukkoon Euroopan kiertueella, kun hän oli kuudes Walesissa pelatussa osakilpailussa. Walesissa jatketaan myös alkaneella viikolla. Naisten Euroopan kiertue palasi koronatauoltaan Skotlannin avoimilla. Suomalaiskolmikosta Ursula Wikström ja Noora Komulainen karsiutuivat viikonlopun kierroksilta, mutta Sanna Nuutinen jakoi sijaa 48. Tällä viikolla pelataan kauden ensimmäinen major-turnaus, British Open.

Melonta: Syyskuun lopulle Unkariin kaavailtuun maailmancup-osakilpailuun valmistautuvat maajoukkuemelojat kamppailivat SM-mitaleista Lahdessa viikonloppuna. Jeremy Hakala ja Pauliina Polet meloivat tuplamestareiksi (500 ja 1000 metriä). 200 metrillä nopeimmat olivat Joona Mäntynen ja Netta Malinen. Huomionarvoista oli myös vuonna 2001 syntyneen Eetu Kolehmaisen pronssit 500 ja 1000 metrillä.

Purjehdus: Oskari Muhonen puolustaa tällä viikolla alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuttaan finnjollassa. Regatta purjehditaan Ranskassa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen jatkoi lupaavia otteitaan maailmankiertueella lauantaina. Hänninen tuli maaliin 25:ntena Italiassa ajetussa 231 kilometrin mittaisessa Il Lombardia -ajossa.

Tennis: Emil Ruusuvuori aloittaa loppuviikolla Cincinnatin masters-turnauksen karsinnoilla. Turnaus pelataan poikkeuksellisesti New Yorkissa, jossa valmistaudutaan jo turnausta seuraaviin Yhdysvaltain avoimiin kuplamaisissa olosuhteissa. Henri Kontinen ei Yhdysvaltoihin matkusta.

Yleisurheilu: Turku oli hallitsevassa roolissa menneellä viikolla, kun siellä järjestettiin sekä Paavo Nurmi Games että Kalevan Kisat. Viikon kansainvälisesti merkittävintä antia oli kuitenkin Topi Raitasen Monacon Timanttiliigassa 3 000 metrin esteissä juoksema Suomen kaikkien aikojen kolmostulos, 8.16,57, jolla irtosi kovassa seurassa kuudes sija. Jo tiistaina Turussa juostu 8.22,45 hätyytteli Raitasen aiempaa ennätystä. Myös Sara Kuivisto juhli PNG:ssä voittoa kansainvälisessä seurassa ajalla 2.03,13. Sama 800 metrin matka taipui Kalevan Kisoissa 1 500 metrin mestaruuden päälle ja soolojuoksun päätteeksi aikaan 2.03,24.

Naispika-aiturit pääsivät PNG:ssä vihdoin ulkomaalaisten kirittäjien kyytiin, ja Annimari Korte oli parhaana suomalaisena neljäs ajalla 12,89. Kortteen niskalenkki kotimaisista kilpasiskoista jatkui SM-kisoissa, jossa kellot pysähtyivät alkuerissä aikaan 12,81 ja finaalissa 12,79 muiden jäädessä yli 13 sekunnin aikoihin. Elmo Lakan saldo miesten pika-aidoissa viikolta oli tasainen: PNG:ssä 13,79, Kalevan Kisoissa ensin 13,73 ja finaalissa 13,70. Pitkissä aidoissa Oskari Mörö avasi kautensa, mutta kesän vaikeudet näkyivät niin tiistaina (52,64) kuin viikonloppunakin (50,90 riitti SM-hopeaan Tuomas Lehtosen takana).

Kristiina Mäkelä voitti tiistain kolmiloikkakilpailun tuloksella 14,12. Ykköstila tuli myös SM-kisoissa, mutta kilpailukuorma verotti voittotulosta (13,61). Myös Simo Lipsanen voitti kolmiloikan SM-kultaa itselleen vaisuhkolla tuloksella 16,30. Kristian Pulli palasi pituuslaatikolle ensimmäisen kerran alkukesän SE-hyppynsä jälkeen ja vei Suomen mestaruuden tuloksella 783. Kautensa avannut Kristian Bäck pani Pullin tiukoille tuloksellaan 777. Myös Wilma Murto palasi leikkauksensa jälkeen kilpakentille voittamalla seipään SM-kultaa tuloksella 432.

Myös heittolajeissa nähtiin kauden avaus, kun konkari Antti Ruuskanen heitti keihästä 79,22. Se riitti hopeaan, kun MM-nelonen Lassi Etelätalo kiskaisi 82,20. Naisten moukarissa koko kesää hallinnut SE-nainen Krista Tervo jäi yllättäen mitalien ulkopuolelle kesän huonoimmalla tuloksellaan 64,52 Silja Kososen viedessä mestaruuden tuloksella 68,40. Miehissä Aaron Kangas (76,94) jatkoi voittosarjaansa kilpailussa, jossa Tuomas Seppänen jäi Aleksi Jaakkolan ja Henri Liipolan takana neljänneksi kovalla tuloksella 72,08. Salla Sipponen jatkoi hyvää virettään kiekossa tuloksella 58,19.

Seitsenottelussa Maria Huntington otteli kolmannen kerran urallaan yli 6000 pisteen (6074) ja voitti mestaruuden. 17-vuotias Saga Vanninen väläytti potentiaaliaan ottelemalla alle 20-vuotiaiden SE-pisteet 5861. Miia Sillman joutui keskeyttämään.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas toi Mercedeksensä maaliin kolmantena Espanjan GP:ssä. Kimi Räikkönen oli Alfa Romeollaan 14:s.

Rallicross: MM-sarjan on tarkoitus alkaa Ruotsista viikonloppuna.

Paralympialajit

Yleisurheilu: Myös ratakelaajat olivat mukana yleisurheilun superviikolla Turussa. Paavo Nurmi Gamesissa Leo-Pekka Tähti vei T54-luokan sekä satasella (huippuajalla 13,95) että nelosella (48,45), Amanda Kotaja teki saman naisissa (16,21 ja 59,54). T34-luokassa Henry Manni pysäytti kellot aikaan 15,91 satasella ja 53,78 nelosella. T51-luokassa Toni Piispanen kelasi satasen 20,38. Kalevan Kisoissa kelaajat pääsivät irti 200 metrillä; voittajat olivat joka luokassa samat Tähden kelatessa 25,07, Kotajan 30,10, Mannin 27,72 ja Piispasen 38,13.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta