Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.09.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 36/2020: Huuhkajat avasi voittosarakkeensa Kansojen liigassa

Emil Ruusuvuori ehti ottaa ensimmäisen voittonsa grand slam -turnausten pääsarjassa ennen loukkaantumistaan, joka pakotti jättämään turnauksen kesken. Sami Välimäki golfasi jälleen kymmenen parhaan joukkoon Euroopan kiertueella. Jaakko Hänninen on mukana etappiajossa Italiassa tällä viikolla.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Lahdessa ammuttiin haulikkoammunnan kansalliset superfinaalit viikonloppuna. Skeetissä voiton vei jo neljännen kerran tällä kaudella finaalin SE-tulosta sivunnut Eetu Kallioinen (122+59) ennen Tommi Takasta (122+55). Naisissa skeetin ykkönen oli Kaisa Kurki (109+39). Miesten trapissa nuoruus oli valttia, sillä voittoa juhli 1999 syntynyt Teemu Ruutana (115+45) ennen vuotta vanhempaa Vili Kopraa (116+39). Naisissa puolestaan kokemus painoi; Satu Mäkelä-Nummelan voittotulos oli 116+40. Tosin hänen tyttärensä Sara Nummela ampui tytöissä saman tuloksen peruskilpailussa.

Golf: Sami Välimäki jatkoi vahvoja otteitaan Euroopan kiertueella Espanjassa. Kymmenes sija oli kiertuetulokkaalle jo kauden viides sijoitus kymmenen parhaan joukkoon (ja kolmas peräjälkeen). Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen jäivät cutiin. Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Portugalissa. Naisten Euroopan kiertuetta jatketaan puolestaan Sveitsissä, ja etenkin Sanna Nuutinen pääsee kilpailuun hyvässä vireessä, sillä hän juhli menneellä viikolla voittoa haastajakiertueen osakilpailussa samassa maassa.

Purjehdus: Oskari Muhonen purjehti sijalle 18 finnjollan EM-regatassa Puolassa. Samassa yhteydessä käydyssä alle 23-vuotiaiden sarjassa Muhonen otti pari viikkoa sitten saavuttamansa maailmanmestaruuden jatkoksi EM-hopeaa. Tällä viikolla purjehditaan Saksan Kielissä perinteinen kansainvälinen regatta, jossa on mukana myös lukuisia suomalaisia.

Pyöräily: Jaakko Hänninen viimeistelee kuntoaan lokakuista Italian ympäriajoa varten tällä viikolla Tirreno Adriatico -etappikilpailussa Italiassa.

Tennis: Emil Ruusuvuori joutui luovuttamaan uransa ensimmäisen Grand Slam -turnauksen, Yhdysvaltain avointen, toisella kierroksella Norjan Casper Ruudia vastaan, mutta avauskierroksella tuli makea voitto viidennessä erässä Slovenian Aljaz Bedenestä (ATP-53). Ruusuvuoren kärsimä jalkavamma ei osoittautunut vakavaksi, ja tällä viikolla hän on mukana jo ATP250-tason turnauksessa Kitzbühelissä. Otto Virtanen taipui kaksinpelin avauskierroksella massalla pelatussa haastajatason turnauksessa Tšekissä, kuten myös Harri Heliövaara ukrainalaisparinsa kanssa nelinpelissä.

Yleisurheilu: Kausi huipentui viikonloppuna Tampereella perinteiseen maaotteluun Ruotsia vastaan. Miehet taipuivat pistein 201-206, naiset 186-221. Suomalaisittain parasta tulosantia tarjosivat lajiryhmänä heittolajit; moukarissa Silja Kosonen (69,22) ja Aaron Kangas (76,74) ottivat lajivoitot hyvillä tuloksilla, keihäässä lajivoitot menivät Julia Valtaselle (57,91) ja Toni Kuuselalle (80,45) ja kiekossa Salla Sipposelle (59,43). Hypyissä Simo Lipsanen (16,59) voitti kolmiloikan ja Kristian Pulli (786) pituuden kansainvälisen tason tuloksilla. Myös leikkauksestaan pikavauhtia toipuneen Wilma Murron 442 naisten seipäässä oli rohkaiseva tulos – varsinkin, koska sillä tuli tänä vuonna peräti 483 ylittäneen Michaela Meijerin päänahka. Pika-aidoissa Nooralotta Neziri (13,12) ja Elmo Lakka (13,75) ottivat lajivoitot, kuten myös Sara Kuivisto (2.03,36) 800 metrillä ennen EM-mitalisti Lovisa Lindhiä.

Ei-olympialajit

Formula 1: Monzassa ajettiin tähänastisen kauden värikkäin kilpailu, josta ei käänteitä puuttunut. Suomalaisista Valtteri Bottas ajoi viidenneksi ja parhaimmillaan jopa palkintokoroketaistelussa ollut Kimi Räikkönen 13:nneksi. Italiassa jatketaan myös tällä viikolla, Mugellon radalla.

Ralli: MM-sarja jatkui Virossa lähes puolen vuoden tauon jälkeen. Kalle Rovanperä ajoi suomalaisista parhaana viidenneksi, vaikka menoa hidastivat muun muassa rengasrikko ja minuutin aikasakko. Teemu Suninen oli kuudes ja Esapekka Lappi seitsemäs.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat taipui Uefan Kansojen liigan B-tason avausottelussaan kotonaan Walesille 0-1 torstaina, mutta avausvoitto tuli sunnuntaina. Voitto tuli vieraissa Irlantia vastaan maalein 1-0 Fredrik Jensenin osumalla. Alle 21-vuotiaiden maajoukkue taipui perjantaina kotonaan Romanialle 1-3. Tiistaina vastassa on Ukraina.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta