Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.09.2020 | Olympiakomitea

Olympiavoittaja Juha Miedon patsas paljastettiin Kurikassa 

Suomalaisen urheilun ikoneihin kuuluva Juha Mieto on saanut patsaan kotikuntaansa Kurikkaan. Kuvanveistäjä Pekka Jylhän Legenda -veistoksen julkistustilaisuus järjestettiin lauantaina 26.9.

Maastohiihtourallaan yhdeksän arvokisamitalia voittanut Mieto on ainoa suomalainen mieshiihtäjä, joka on kyennyt voittamaan maailman cupin kokonaiskilpailun. Neljissä olympialaisissa kilpaillut Mieto ylsi uransa komeimpaan suoritukseen Innsbruckin 1976 olympiaviestin kakkososuudella. Viidentenä matkaan lähtenyt 197-senttinen hiihtäjäjätti nosti Suomen reiluun johtoon ja matkalle kohti olympiakultaa.  

Tulosluetteloihin kirjattujen mainetekojen lisäksi Mieto on piirtynyt urheiluhistoriaan lukuisten häneen liitettyjen tarinoiden ansiosta. Yksi niistä kertoo, että ”Mietaan” hapenottokyvyksi mitattiin aikanaan Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa maailmanennätystulos, noin 7,4 litraa minuutissa. Toinen kertoo, että motti halkoja on ”Kurikan jätin” käsittelyssä muuttunut klapeiksi maailmanennätysaikaan eli noin 9 minuutissa.

Vuonna 1949 syntynyt Mieto on urheilu-uransa jälkeen toiminut kansanedustajana vuosina 2007–2011 ja Kurikan kaupunginvaltuuston jäsenenä vuosina 2013–2017.