Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.11.2020 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 45/2020: Nuoret suomalaiset säväyttivät mailapeleissä

Otto Virtanen juhli ensimmäistä tenniksen ammattilaisturnauksen voittoaan Virossa, Joakim Oldorff ja Nella Nyqvist puolestaan sulkapallon nuorten EM-mitaleita Pajulahdessa. Joukkuepeleissä on vilkas viikko sekä takana että edessä; käsipallomiehet kohtasivat hallitsevan maailmanmestarin menneellä viikolla, jalkapallomiehet kohtaavat tulevalla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Golf: Sami Välimäki pelasi sijalle 18 Euroopan kiertueella Kyproksella. Kilpailu pelattiin tavanomaisesta poikenneella formaatilla, jossa vain 32 pelaajaa eteni viikonlopun kierroksille ja tulokset nollattiin ennen päätöskierrosta. Kalle Samooja (33:s), Mikko Korhonen (49:s) ja Tapio Pulkkanen (93:s) eivät läpäisseet tiukkaa seulaa. Naisten Euroopan kiertueen kiireinen marraskuu käynnistyi Dubaista, jossa Sanna Nuutinen pelasi sijalle 17. Tällä viikolla pelataan historiallisesti Saudi-Arabiassa.

Judo: 73-kiloisissa otellut Turpal Djoukaev vastasi parhaasta suomalaissuorituksesta alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa Kroatiassa. Neljä ottelua voittanut Djoukaev taipui pronssiottelussa kirjauttaen viidennen sijan. Tällä viikolla jatketaan alle 23-vuotiailla.

Ratsastus: Elmo Jankari sijoittui neljänneksi ratsullaan Duchess Désirée ja Sanna Siltakorpi yhdeksänneksi Bofey Flickillä Italiassa käydyssä kenttäratsastuksen neljän tähden kilpailussa.

Sulkapallo: Suomi saavutti kaksi henkilökohtaista pronssimitalia alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa Pajulahdessa. Miehissä välieriin asti eteni Joakim Oldorff ja naisissa peräti neljä vuotta alaikäinen Nella Nyqvist.

Tennis: Harri Heliövaara eteni itävaltalaisparinsa Jurij Rodionovin kanssa nelinpelin välieriin haastajaturnauksessa Saksassa. Otto Virtanen otti uransa ensimmäisen ammattilaisturnauksen voiton kaksinpelissä ITF-kiertueen alemman kategorian turnauksessa Virossa. Matkalla finaaliin Virtanen löi muun muassa välierässä Patrik Niklas-Salmisen. Anastasia Kulikova eteni kaksinpelissä puolivälieriin ja nelinpelissä finaaliin asti ITF-turnauksessa Italiassa. Tällä viikolla pelataan muun muassa haastajatason turnaus Slovakiassa, jossa mukana on nelinpeliparina Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara. Ruusuvuori pelaa myös kaksinpeliä.

Uinti: Ida Hulkon ja Jenna Laukkasen vauhti kiihtyy International Swimmimg Leaguessa Budapestissä. Menneellä viikolla Hulkko nousi jo lyhyen radan kaikkien aikojen listan kahdeksanneksi 50 metrin rintauinnissa SE-voittoajallaan 29,33. Laukkanenkin oli kolmas ajallaan 29,82. Sadalla metrillä tulos oli suomalaisittain vielä parempi; Hulkko (1.04,41) ja Laukkanen (1.04,44) ottivat kaksoisvoiton. Laukkanen oli lisäksi toinen sadan metrin sekauinnissa SE-ajallaan 58,42 ja neljäs 200 metrin rintauinnissa (2.21,87). Sarja jatkuu alkuviikolla. Kotimaassa on viikonloppuna Oulussa kansallinen kilpailu, jossa on mahdollista hyökätä Tokion olympiarajojen kimppuun.

Voimistelu: Oskar Kirmes (76,400) voitti tiukassa veljesten välisessä väännössä Robert Kirmeksen (76,200) ja juhli telinevoimistelun kuusiottelun Suomen mestaruutta Jyväskylässä. Telinefinaaleissa saatiin kuusi eri mestaria: Emil Soravuo permannolla (14,233), Juho Kanerva hevosella (13,333), Joonas Kukkonen renkailla (13,366), Aaro Lamberg hypyssä (13,333), Elias Koski nojapuilla (12,566) ja Oskar Kirmes rekillä (13,166). Naiset kilpailivat SM-mitaleista Tampereella; mestaruudet menivät neliottelussa Ada Hautalan (48,400) niukasti kukistaneelle Enni Kettuselle (48,600), hypyssä Annika Urvikolle (12,900), nojapuilla Sara Loikakselle (12,100) sekä puomilla ja permannolla Ada Hautalalle (13,500 ja 12,000).

Ei-olympialajit

Enduro: Eero Remes ajoi viikonlopun avausosakilpailussa E1-luokan neljänneksi ja keskeytti toisen, kun MM-sarja jatkui Portugalissa. Juniorien J1-luokassa Roni Kytönen voitti avauskilpailun ja oli kuudes toisessa. MM-sarja päättyy Portugalissa tulevana viikonloppuna.

Formula 1: MM-sarja jatkuu vapaan viikonlopun jälkeen Turkin GP:llä loppuviikolla.

Joukkuevoimistelu: Minetit juhli Suomen mestaruutta Helsingissä. OVO Team otti hopeaa ja Gloria pronssia. Kun marraskuulle Bulgariaan kaavaillut MM-kisat peruuntuivat, SM-kilpailu oli kärkijoukkueidenkin kauden pääkilpailu.

Muodostelmaluistelu: Helsinki Rockettes oli ykkönen reilun kahdeksan pisteen erolla Team Uniqueen nähden, kun kotimaan kärkikaarti kokoontui kotimaan ensimmäiseen valintakilpailuun Tampereelle. Marigold IceUnity oli kolmas.

Joukkuepelit

Futsal: Suomi taipui MM-jatkokarsinnan ensimmäisessä osaottelussa Serbiassa perjantaina maalein 0-1. MM-kisapaikka ratkeaa toisessa osaottelussa Vantaalla tiistaina.

Jalkapallo: HJK taipui naisten Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Islantilainen Valur oli kotonaan parempi maalein 3-0. Huuhkajat kohtaa keskiviikkona vieraissa hallitsevan maailmanmestarin Ranskan harjoitusottelussa ja sunnuntaina Kansojen liigan ottelussa niin ikään vieraissa Bulgarian.

Jääkiekko: Miesten maajoukkue sijoittui kolmanneksi kauden avanneessa Helsingin EHT-turnauksessa. Alle 20-vuotiaiden maajoukkueensa Helsinkiin tuonut Venäjä oli parempi maalein 6-2, samoin 2–0-voiton Leijonista kirjauttanut Tšekki. Päätösottelussa Ruotsia vastaan Suomi nousi kahden maalin takaa voittoon maalein 3-2.

Koripallo: Naisten EM-karsinta jatkuu tällä viikolla. Portugaliin rakennetuissa kuplaolosuhteissa Susiladies kohtaa Ukrainan torstaina ja Portugalin lauantaina.

Käsipallo: Miesten maajoukkue aloitti EM-karsintalohkonsa kahdella tappiolla. Pohjois-Makedonia oli keskiviikkona kotonaan parempi 33-24. Lauantaina hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari Tanska oli tyly vieras ja haki vierasvoiton 40-22.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin. Korona-aikana katsauksia saattaa tulla harvemmin, koska kansainvälinen kilpailu käy vajailla tehoilla.

Lue lisää aiheesta