Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.11.2020 | Huippu-urheilu | Uutinen

Suomalaisen huippu-urheilun tilannekatsaus: vireä yleisurheilukesä piristi poikkeusvuotta 2020

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on tehnyt jälleen kattavan tilannekatsauksen suomalaisesta huippu-urheilusta. Koronaviruspandemian vuoksi vain muutamassa lajissa on pystytty urheilemaan edes lähelle suunniteltua kilpailuohjelmaa vuonna 2020.

Mitä vahvemmin ammattilaispainotteinen laji, sitä varmemmin on pystytty kilpailemaan vuonna 2020. Kun mietitään suomalaisten läsnäoloa kansainvälisissä kilpailuissa, se on tarkoittanut koronaviruspandemian luomissa poikkeusolosuhteissa lähinnä golfin ja tenniksen kaltaisia mailapelejä ja moottoriurheilun merkittävimpiä luokkia. Joukkuepeleissäkin kansainvälinen toiminta on ollut vähäisempää.

– Golfissa Sami Välimäki, Sanna Nuutinen ja Matilda Castren ovat ottaneet hienoja askeleita kohti maailman huippua, tenniksessä samaa voi sanoa Emil Ruusuvuoresta. Nämä ovat suomalaista urheilukulttuuria rikastuttavia ilmiöitä äärimmäisen kovissa globaaleissa ammattilaislajeissa, Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki toteaa.

Joukkuepeleistä vilkkain loppuvuosi on ollut jalkapallossa, jossa miesten maajoukkue lunasti vahvoilla otteillaan Uefan Kansojen liigassa paikkansa kolmanteen arvontakoriin tulevissa MM-karsinnoissa. Naiset puolestaan johtavat EM-karsintalohkoaan ennen tiistain tärkeää vierasottelua Skotlannissa.

– Muutoin joukkuepeleissä toiminta on keskittynyt ammattilaisliigoihin. On ollut ilo huomata, että koronatilanne ei ole vaikuttanut laskevasti suomalaispelaajien tai -valmentajien määrään kovissa ulkomaisissa ammattilaisliigoissa. Laatuakin riittää, kuten saimme huomata esimerkiksi Miro Heiskasen, muiden Dallasin suomalaistähtien ja kumppanien otteista NHL:n pudotuspelikuplassa, Lehtimäki sanoo.

Kesälajeissa odotellaan kansainvälisen kilpailutoiminnan paluuta

Huippu-urheiluyksikön datapohjaiseen kilpailuseurantaan perustuva ennuste povaa Suomelle 0,95 mitalia Tokion olympiakisoista. Ennuste on tässä vaiheessa poikkeuksellisen suuntaa-antava, sillä suurimmassa osassa yksilölajeista vuosi 2020 ei ole tarjonnut urheilijoille edes mahdollisuuksia osoittaa tasoaan kilpailuissa.

– Yleisurheilu on harvoja lajeja, joissa päästiin kesällä kilpailemaan – pääosin toki vain kotimaassa. Sieltä saatiin lupaavia merkkejä. Esimerkiksi moukarinheittäjä Aaron Kangas ja pituushyppääjä Kristian Pulli urheilivat läpi kesän kovalla kansainvälisellä tasolla, mutta mahdollisuudet osoittaa tämä maailman parhaita vastaan jäivät vähiin – ja siksi se ei näy vielä esimerkiksi ennusteessa, Lehtimäki harmittelee.

– Tilanne kesäolympialajeissa ei ole paras mahdollinen kahdeksan kuukautta ennen Tokion olympiakisoja. Sekin on vaikuttanut, että osa potentiaalisista mitalin tavoittelijoista on lopettanut uransa tänä vuonna. On kuitenkin mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan osakkeet heilahtavat, kun kansainvälinen toiminta palaa pitkän tauon jälkeen eri lajeissa.

Suomalaisten F1-mitaliputki jatkuu

Kesäolympialajien ulkopuolella kilpailutoimintaa on nähty poikkeusolosuhteissa moottoriurheilun merkittävimmissä luokissa. MM-sarjassa toisena oleva Valtteri Bottas on ottamassa Suomeen jo neljäntenä perättäisenä vuonna MM-mitalia Formula 1:n MM-sarjasta.

Rallicrossissa Niclas Grönholm päätyi lyhennetyssä MM-sarjassa neljänneksi, rallissa puolestaan historian nuorimpana kuljettajana mitalikorokkeelle Ruotsin MM-rallissa kivunnut Kalle Rovanperä, Teemu Suninen ja Esapekka Lappi ovat MM-sarjassa sijoilla 5-7. Myös kaksipyöräisillä on tullut menestystä; Roni Kytönen otti enduron juniorien MM-sarjassa pronssia.

Paralympialajeissa kansainvälinen kalenteri käytännössä pyyhittiin tyhjäksi vuonna 2020. Täten ennuste kohti Tokion paralympialaisia ei ole vuodessa heilahtanut suuntaan, eikä toiseen.

Tunnuslukuja suomalaisen urheilun tilannekatsauksesta 30.11.2020

Tokion kesäolympiakisojen mitaliennuste: 0,95 (28.11.2019 oli 1,45)
Tokion kesäparalympiakisojen mitaliennuste: 4,25 (sama kuin 28.11.2019)

HUY:n kriteerit täyttävien talenttien määrä kesälajeissa: 23+2 (olympialajit + ei-olympialajit)

Maajoukkueiden maailmanrankingsijoitukset joukkuepeleissä 30.11.2020 (miehet/naiset, suluissa sijoitukset 28.11.2019):
Salibandy: 1./3. (1./2.)
Jääkiekko: 3./3. (3./3.)
Lentopallo: 33./58. (19./T66.)
Koripallo: 34./66. (34./69.)
Jalkapallo: 54./30. (55./30.)
Käsipallo: 62. (62., yhdistetty M+N)

Joukkuepelien ammattipelaajat ulkomailla, miehet (1. taso / 2. taso, suluissa määrät 28.11.2019): 100/92 (102/101)
Joukkuepelien ammattipelaajat ulkomailla, naiset (1. taso / 2. taso, suluissa määrät 28.11.2019): 57/25 (53/25)
Suomalaiset valmentajat ulkomailla (1. taso / 2. taso, suluissa määrät 28.11.2019): 25/26 (19/31)

Urheilumuseon tietopalvelun ylläpitämä menestysseuranta: https://www.urheilututkimukset.fi/web/menestysseuranta/