Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.02.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 4/2021: Ilkka Herola ja Rene Rinnekangas säväyttivät maailman valioiden joukossa

Palkintokoroke tuli tutuksi sekä Ilkka Herolalle Seefeldin maailmancupissa että Rene Rinnekankaalle X Games -kutsukilpailussa. Kesälajeissakin saatiin suomalaismenestystä, sillä Kalle Samooja ylsi neljänneksi golfin Euroopan kiertueella Dubaissa ja Nooralotta Neziri otti kovassa seurassa voiton hallikauden avauskilpailussaan SE-ajalla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Rinteille loukkaantumisensa jälkeen palannut Erika Pykäläinen ajoi ulos radalta Kronplatzin maailmancup-suurpujottelussa tiistaina. Sama kohtalo oli Riikka Honkasella molemmissa Eurooppa-cupin pujotteluissa Itävallan Zell am Seessä. MM-kisat Italiassa kolkuttavat jo ovelle, mutta tällä viikolla Eurooppa-cupissa on miehille peräti neljä ja naisille kaksi suurpujottelukilpailua tarjolla.

Ampumahiihto: Lämmittelynä helmikuun MM-kisoille Puolassa kilpailtiin avoimet EM-kisat. Suomalaisittain parasta antia oli Jaakko Rannan 13:s sija takaa-ajossa, jonne hän selviytyi pikakilpailun 41. sijallaan. Myös Heikki Laitinen selviytyi mukaan takaa-ajoon pikakilpailun 46. sijallaan. Sekaviestissä Suomen joukkue (Sanna Laari, Nastassia Kinnunen, Ranta ja Laitinen) oli 17:s.

Freestyle: Kumparelaskun Eurooppa-cup alkoi Ruotsin Åressa viikonloppuna. Lauantaina podiumille kipusivat Aleksi Kaisla (toinen) ja Riikka Voutilainen (kolmas), sunnuntaina Johannes Suikkari (kolmas). Voutilainen oli sunnuntaina kuudes. Miehissä pistesijoille taiteilivat myös Riku Voutilainen (lauantaina seitsemäs), Rasmus Karjalainen (sunnuntaina kuudes) ja Severi Vierelä (sunnuntaina kahdeksas). Tällä viikolla ohjelmassa on kumparelaskun maailmancupia Yhdysvaltain Deer Valleyssä sekä Eurooppa-cupia Taivalkoskella. Myös freeskin big airia pitäisi laskea Eurooppa-cupissa Ranskassa viikonloppuna.

Lumilautailu: Ainoana suomalaisena kutsun Aspenin X Games -tapahtumaan saanut Rene Rinnekangas otti maailman valioiden joukossa kolmossijan slopestylessa. Samana päivänä lasketussa big airissa Rinnekangas oli kahdeksas. Myös Eurooppa-cupia laskettiin Sveitsissä: naisissa Eveliina Taka oli slopestylessa viides ja Emmi Parkkisenniemi kahdeksas, miehissä Mikko Rehnberg oli parhaana suomalaisena kuudes.

Maastohiihto: Falunin maailmancup-viikonloppu alkoi suomalaisittain ankeasti, sillä miesten 15 kilometrin vapaalla parhaaksi sijoitukseksi jäi Iivo Niskasen 33:s. Saman matkan perinteisen yhteislähdössä Ristomatti Hakola oli 14:s, Perttu Hyvärinen 18:s ja Niskanen 19:s. Viikonlopun huipentaneessa perinteisen sprintissä Lauri Vuorinen ylsi välieriin ja oli 11:s. Myös Joni Mäki (13:s) ja Ristomatti Hakola (14:s) olivat lähellä välieräpaikkaa.

Naisissa Kerttu Niskanen oli kympin matkoilla paras suomalainen: vapaalla 17:s ja perinteisen yhteislähdössä 12:s. Krista Pärmäkoski säesti sijoituksilla 19 ja 16. Vapaalla maailmancupin pisteille ylsi myös Riitta-Liisa Roponen (24:s), perinteisellä Johanna Matintalo (22:s) ja Laura Mononen (27:s). Sprintissä Jasmi Joensuu eteni ensimmäistä kertaa urallaan välieriin sijoittuen kymmenenneksi. Myös Matintalo (18:s) ja Katri Lylynperä (23:s) kirjauttivat mc-pisteitä. Maailmancup jatkuu viikonloppuna Ruotsissa, Ulricehamnissa.

Mäkihyppy: Saksa ei tällä kertaa ollut menestyksellisin paikka suomalaisille mäkihyppääjille. Naisten puolella Julia Kykkänen liiteli lauantaina Titisee-Neustadtissa maailmancupin pisteille oltuaan 21:s, mutta sunnuntaina suomalaisilla ei ollut asiaa toiselle kierrokselle. Antti Aalto ja Niko Kytösaho kärsivät saman kohtalon Willingenin maailmancup-viikonlopun molemmissa kilpailuissa. Tällä viikolla miehet hyppäävät maailmancupia Saksan Klingenthalissa ja naiset Itävallan Hinzenbachissa. Miehillä on ohjelmassa myös continental cupia Willingenissä.

Pikaluistelu: Samuli Suomalainen luisteli tuhannella metrillä B-ryhmän 11:nneksi Heerenveenin maailmancupissa. Tonnivitosella vauhti riitti B-ryhmän 16:nteen sijaan.

Yhdistetty: Ilkka Herola antoi jykevän osoituksen kunnostaan Seefeldin maailmancup-viikonlopun triplakilpailussa. Perjantaina mäen päälle hiihdettiin viisi kilometriä, ja Herola oli neljäs. Lauantaina hiihtomatka oli kymppi, ja Herola nousi kolmanneksi. Sunnuntain 15 kilometrin hiihdossa Herola pääsi jo loppusuoralla taistelemaan voitosta; se jäi vielä haaveeksi, mutta tuloksena oli komea kakkossija. Tällä viikolla maailmancup jatkuu Saksan Klingenthalissa ja continental cupia kilpaillaan Lahdessa.

Kesäolympialajit

Golf: Kalle Samooja keikkui kärkitaistelussa läpi viikonlopun ja päätyi neljänneksi Euroopan kiertueella Dubaissa. Mikko Korhonen jakoi sijaa 35 ja Sami Välimäki sijaa 51. Tapio Pulkkanen jäi cutiin. Tällä viikolla kiertue jatkuu Saudi-Arabiassa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen avaa kautensa tällä viikolla Espanjassa ajettavalla Volta a la Comunitat Valenciana -etappiajolla.

Pöytätennis: Benedek Oláh jatkaa voittoputkessa Ranskan liigassa. Tiistaina kaatui Stéphane Ouaiche (IITF-ranking 214) erin 3-1 ja perjantaina Omar Assar (ITTF-ranking 41) puhtaasti 3-0. Voitto egyptiläisestä oli Oláhille liigakauden tähän asti merkittävin vastustajan rankingsijoituksen suhteen.

Tennis: Harri Heliövaaran tie katkesi nelinpelin puolivälierään sateiden piiskaamassa haastajaturnauksessa Turkin Antalyassa. Heliövaaran parina oli Tšekin Zdenek Kolar. Emil Ruusuvuori lämmittelee tällä viikolla Australian avoimia varten ATP250-tason turnauksessa Melbournessa kaksinpelissä ja Henri Kontinen nelinpelissä, parinaan ranskalainen Pierre-Hugues Herbert. Heliövaara jatkaa samassa paikassa saman parin kanssa haastajakiertueella. Myös ITF-kiertueella alkaa tapahtua, ja suomalaisia on Otto Virtasen ja Patrik Niklas-Salmisen johdolla Kazakstanissa pelaamassa.

Yleisurheilu: Nooralotta Neziri avasi hallikauden upeasti 60 metrin aitojen Suomen ennätyksellä Karlsruhessa perjantaina. Aika 7,92 toi voiton kovatasoisessa kilpailussa, jossa taakse jäivät muun muassa Dohan pika-aitojen MM-nelonen, Nigerian Tobi Amusan sekä Euroopan kärkiaiturit Nadine Visser, Elvira Herman ja Alina Talay. Reetta Hurske oli kuudes ajalla 8,08 (alkuerissä 8,04). Neziri ja Hurske jatkavat tällä viikolla Berliiniin. Myös Suomessa nähtiin EM-rajan rikkominen, kun Anni Siirtola pysäytti Helsingissä kellot aikaan 8,15.

Kristiina Mäkelä täydensi Karlsruhen suomalaisillan ottamalla kolmiloikassa kakkossijan tuloksella 14,13. Myös Mäkelän kirittäjä Senni Salminen avasi kautensa ulkomailla: tulos 13,76 oikeutti kakkossijaan Ranskassa. Anniina Kortetmaa alitti 60 metrin EM-rajan Jyväskylässä lauantaina alkueräajallaan 7,39. Samuel Purola onnistui samassa sunnuntaina Oulussa ajallaan 6,69. EM-rajan alittamisessa onnistuivat myös Sara Kuivisto ja Joonas Rinne 1 500 metrillä Helsingissä: Kuiviston aika oli 4.11,92 ja Rinteen 3.44,57.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup jatkuu tällä viikolla vauhtilajeilla Itävallan Saalbachissa.

Joukkuepelit

Futsal: Miesten maajoukkue aloitti EM-karsinnat torstaina pelaamalla tasapelin 3-3 vierasottelussa Belgiassa. Karsinta jatkuu tiistaina Italiaa vastaan.

Koripallo: Naisten maajoukkueen EM-karsinnat päättyvät tällä viikolla Portugalissa kuplaolosuhteissa. Torstaina vastassa on Belgia, lauantaina Ukraina.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta