Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.03.2021 | Huippu-urheilu

Arvi Savolainen paini Suomelle maapaikan Tokion olympiakisoihin

Suomen ensimmäinen olympiapaikka Tokion olympiakisojen kamppailulajeihin on varmistunut. Arvi Savolainen nappasi maapaikan painin Euroopan olympiakarsintaturnauksesta Unkarin Budapestistä.

Arvi Savolainen on paininut Suomelle maapaikan Tokion olympiakisoihin kreikkalais-roomalaisen painin 97 kilon sarjaan. Paikka varmistui, kun Savolainen raivasi tiensä finaaliin Euroopan olympiakarsintaturnauksessa Unkarin Budapestissä.

Alkukierrokset Savolainen selvitti tyylillä; sekä Saksan Ramsin Azizsir että Ruotsin Pontus Lund kaatuivat ylivoimaisella pistevoitolla jo ennen täyttä aikaa. Välierässä vastaan tuli viime vuoden EM-hopeamitalisti, Italian Nikoloz Kakhelashvili, jonka Savolainen voitti tasapistein 5-5 isomman pistesuorituksen turvin. Sunnuntaina edessä on vielä loppuottelu, mutta sillä ei ole olympiakarsinnan kannalta enää merkitystä.

22-vuotias Savolainen edustaa Lahden Ahkeraa. Hänen henkilökohtaisena valmentajanaan toimii Tapio Lattu. Juniorisarjoissa kaiken mahdollisen voittanut Savolainen on edustanut Suomea Rooman EM-kisoissa 2020, 130 kilon sarjassa sijoittuen viidenneksi.

Painissa Tokioon kelpuutetaan vain 16 urheilijaa kutakin painoluokkaa kohden, joten karsinta on etenkin lajin valtamantereella Euroopassa kovaa. Savolaisen Budapestistä saavuttama paikka on maapaikka.

Muut suomalaispainijat eivät Budapestissä olympiapaikkoja onnistuneet lunastamaan. Kreikkalais-roomalaisessa painissa Elmer Mattila (67 kg) ja Matias Lipasti (77 kg) etenivät puolivälieriin asti. Vapaapainissa Heinon veljekset, Ville (86 kg) ja Jere (125 kg), sijoittuivat sarjoissaan yhdeksänsiksi. Muissa sarjoissa on vielä yksi mahdollisuus olympiapaikkoihin, maailmankarsintaturnaus Bulgariassa toukokuussa.

Savolaisen saavuttama olympiapaikka oli Suomelle 18:s Tokion olympiakisoihin – ja ensimmäinen kamppailulajeista. Suomen saavuttamat olympiapaikat löytyvät tämän linkin takaa.