Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
22.03.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 11/2021: Ilkka Herola päätti uransa parhaan kauden maailmancupin kokonaiskilpailun seitsemäntenä

Talvilajien kausi vetelee viimeisiään, mutta MM-arvoakin on vielä tulevalla viikolla taitoluistelussa. Tokion olympiakarsinnat kuumenevat: Arvi Savolainen nappasi Suomelle ensimmäisen maapaikan kamppailulajeihin Budapestistä ja purjehduksen Euroopan maanosakarsinta on lähtenyt suomalaisittain lupaavasti käyntiin Lanzarotella. Niko Vuorinen väläytti kalpamiekkailun maailmancupissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Suomalaislaskijoista vain Erika Pykäläinen nähtiin kauden finaaliviikolla, Eurooppa-cupissa Reiteralmissa. Kauden loukkaantumisten takia vasta lopputalvesta avannut Pykäläinen alkoi vasta päästä vauhtiin, sillä hän oli suurpujottelussa lupaavasti seitsemäs. Suomalaisten saavuttamat maailmancup-pisteet rajoittuivat tällä kaudella Samu Torstiin (kokonaispisteissä 141:s ja suurpujottelucupissa 54:s seitsemällä pisteellään) ja kautensa ennenaikaisesti loukkaantumisen takia päättäneeseen Rosa Pohjolaiseen (kokonaispisteissä 119:s ja pujottelucupissa 52:s neljällä mc-pisteellään).

Ampumahiihto: Suvi Minkkinen tuplasi kauden sijoituksensa maailmancupin pisteille päätösviikonloppuna Ruotsin Östersundissa sijoituttuaan pikamatkalla 36:nneksi ja takaa-ajossa 40:nneksi. Tero Seppälä puolestaan jäi pikamatkalla vasta kuudennen kerran kauden aikana ilman mc-pisteitä oltuaan 45:s, mutta palasi pistekantaan takaa-ajon 34. sijallaan. Maailmancupin yhteispisteissä Seppälä oli 36:s, Tuomas Harjula 63:s ja Olli Hiidensalo 64:s sekä naisissa päätösviikonloppuna takaa-ajosta ulos jäänyt Mari Eder 54:s ja Minkkinen 76:s.

Freestyle: Suomalaislaskijat eivät yltäneet big airin MM-finaaliin Yhdysvaltain Aspenissa. Anni Kärävä oli karsinnan 12:s, Simo Peltola 19:s ja Kuura Koivisto 21:s. Samoissa maisemissa jatkettiin myös maailmancupin halfpipe ja slopestyle; Kärävän yhdeksäs sija slopestylessa oli hänen nuoren uransa paras. Koivisto oli miehissä parhaana 27:s ja Sallinen halfpipessa 32:s. Freeskin maailmancup päättyy viikonloppuna slopestyle-kisoihin Sveitsin Silvaplanassa.

Nuorten MM-kisoissa Venäjän Krasnojarskissa päästiin juhlimaan suomalaismitalia, kun Akseli Ahvenainen oli kumparelaskun kakkonen. Myös Severi Vierelä pääsi finaaliin sijoittuen viidenneksi. Freeskin puolella Luukas Kärsämä ylsi slopestylen finaaliin sijoittuen 12:nneksi. Juho Saastamoinen oli 19:s ja big airissa 13:s jääden ensimmäisenä ulos finaalista. Big airissa Kärsämä oli 17:s. Maanantaina lasketaan vielä parikumpareet.

Lumilautailu: Rene Rinnekangas ei onnistunut vaativimpien hyppyjensä alastuloissa big airin MM-finaalissa Aspenissa. Tuloksena oli yhdeksäs sija. Myöhemmin viikolla Aspenissa laskettiin vielä maailmancupia; MM-kisassa niukasti mitaleilta ulos jäänyt Enni Rukajärvi korjasi vahingon sijoittuen kolmanneksi ja Rinnekangas jatkoi vahvoja otteitaan kuudennella sijalla. Mikko Rehnberg jäi karsintaan ollen 25:s. Myös lumilautailijoiden maailmancup päättyy tällä viikolla Silvaplanaan.

Nuorten MM-kisoissa Krasnojarskissa viikon suomalaisnimi oli vuonna 2005 syntynyt Telma Särkipaju, joka otti slopestylessa MM-pronssia ja oli big airissa kahdeksas. Roni Aalto oli miesten puolella sijoilla 22 ja 13, Topias Joensuu 21 ja 31.

Mäkihyppy: Julia Kykkänen otti sijat 31 ja 22 naisten maailmancupin Venäjän-kiertueen avausviikonloppuna Nizhni Tagilissa. Jenny Rautionaho oli sijoilla 32 ja 35, Susanna Forsström ei läpäissyt karsintoja. Tällä viikolla kaudet paketoidaan; miesten maailmancup Planican lentomäessä Sloveniassa ja naisten maailmancup ja miesten continental cup Venäjällä.

Taitoluistelu: Rikkonainen kansainvälinen kausi huipentuu tällä viikolla MM-kisoihin, jotka järjestetään Ruotsin Tukholmassa. Suomea edustavat Jenni Saarinen, Valtter Virtanen ja jäätanssissa pari Juulia Turkkila ja Matthias Versluis. Jaossa ovat myös ensimmäiset Pekingin olympiapaikat.

Yhdistetty: Uransa parhaan kauden päättäneen MM-hopeamitalisti Ilkka Herolan osaaminen riitti tällä kertaa sijoihin 14 ja kahdeksan yhdistetyn maailmancupin päätösviikonloppuna Saksan Klingenthalissa. Lauantain kilpailussa mc-pisteille venyi myös Leevi Mutru, joka sai vaikeaan kauteensa valoa 28. sijallaan. Sunnuntaina Mutru oli 38:s. Herola sijoittui maailmancupin kokonaispisteissä seitsemänneksi, päätösviikonloppuna epäonnistunut Eero Hirvonen 19:nneksi, Perttu Reponen 45:nneksi ja Mutru 53:nneksi. Herola voitti myös kiertueen parhaan hiihtäjän palkinnon.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Juho Kurki oli 20:s ja Aleksi Leppä 26:s ilmakiväärissä maailmancupissa Intiassa. Tiistaina käydään pienoiskiväärin asentokilpailu, jossa suomalaisilla on viimeinen mahdollisuus parantaa asemiaan aselajin olympiarankingissa.

Golf: Kalle Samooja jatkoi tasaisen vahvaa alkukauttaan Euroopan kiertueella sijoittumalla 12:nneksi Kenian avoimissa. Tapio Pulkkasen pelit päättyivät kahteen kierrokseen.

Miekkailu: Yli vuoden kestänyt koronatauko kansainvälisessä kilpailukalenterissa päättyi, kun Venäjän Kazanissa kalpamiekkailtiin maailmancupia. Niko Vuorinen otti pudotuskaaviossa peräti kolme viimeisen piston voittoa ja ylsi maailman valioiden joukossa kuudenneksi. Tie nousi pystyyn vasta puolivälierässä hallitsevaa maailmanmestaria, Unkarin Gergely Siklosia vastaan. Vuorinen nousi maailmanrankingissa sijalle 28.

Nykyaikainen viisiottelu: Tiukka karsintakevät kohti Tokion olympiakisoja käynnistyy viikonloppuna. Ohjelmassa on maailmancupin osakilpailu Unkarin Budapestissä.

Paini: Arvi Savolainen väänsi Suomelle kamppailulajien ensimmäisen olympiapaikan Budapestissä painitusta Euroopan olympiakarsintaturnauksesta. Savolainen saavutti maapaikan kreikkalais-roomalaisen painin 97 kilon sarjaan voittamalla turnauksen. ”Krekossa” Elmer Mattila sijoittui 67-kiloisissa kahdeksanneksi, Matias Lipasti 77-kiloisissa kymmenenneksi, Vili Ropponen 87-kiloisissa 12:nneksi ja Konsta Mäenpää 130-kiloisissa 14:nneksi. Vapaapainissa keräilyerien kautta pronssiotteluun päässyt Taru Vainionpää oli 50-kiloisissa viides ja Ville Heino (86 kg) ja Jere Heino (125 kg) olivat yhdeksänsiä.

Purjehdus: 49er FX:n ja nacra17:n viimeinen olympiakarsintaregatta pyöräytettiin viikonloppuna käyntiin Espanjassa. Kolmen lähdön jälkeen Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen ovat nacrassa kiinni Euroopan kiintiöpaikassa, ja myös Noora Ruskola ja Mikaela Wulff ovat hyvin kamppailussa mukana 49er FX:ssä.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajaa tällä viikolla maailmankiertueeseen kuuluvan seitsenetappisen Katalonian ympäriajon. Vasta kesällä 18 vuotta täyttävä Anniina Ahtosalo ajoi sunnuntaina merkittävän juniorikilpailun, 73,4 kilometrin mittaisen Trofeo Bindan voittoon Italiassa.

Sulkapallo: Hyvissä asemissa Tokion olympiakarsintarankingissa olevan Kalle Koljosen on määrä pelata tällä viikolla Ranskassa maailmankiertueen tour 100 -tason turnaus.

Tennis: Emil Ruusuvuori eteni karsintojen kautta toiselle kierrokselle ATP500-turnauksessa Dubaissa ennen kuin tie nousi pystyyn maailmanlistan kasia, Venäjän Andrei Rublevia vastaan. Rankingpisteet siivittivät Ruusuvuoren uransa ennätyssijoitukseen, 83:nneksi, tuoreella ATP-listalla. Henri Kontinen, tällä kertaa Australian Jordan Thompsonin parina, joutui taipumaan nelinpelin avauskierroksella. Anastasia Kulikovan taival ITF-kiertueella Tunisiassa katkesi kaksinpelin välieriin. Ruusuvuori ja Kontinen pelaavat tällä viikolla ATP1000-tason turnausta Miamissa ja Kulikova jatkaa ITF-kiertueella Tunisiassa.

Uinti: Maajoukkueen kärkikaartista suurin osa oli uimassa Jyväskylässä viikonloppuna. Viikonlopun kovinta antia oli Tokion olympiakisoihin jo valitun Matti Mattssonin SE-aika 1.00,57 sivulajissaan sadan metrin rintauinnissa. Ari-Pekka Liukkonen ui 50 metrin vapaalla ajan 22,18, joka jää 0,17 sekuntia Tokion A-rajasta. Mimosa Jallow pysäytti kellot sadan metrin selkäuinnissa aikaan 1.01,68 (A-raja 1.00,25) ja puolta lyhyemmällä matkalla aikaan 28,03. Laura Lahtisen noteeraus 200 metrin perhosessa oli 2.16,13 (A-raja 2.08,43) ja Jenna Laukkasen sadan metrin rintauinnissa 1.09,02 (A-raja 1.07,07). Naisten maajoukkue ui (ilman Ida Hulkkoa) 4 x 100 metrin sekauintiviestissä ajan 4.06,60.

Yleisurheilu: Jarkko Kinnunen oli 26:s ajalla 4.01.49 perinteisessä 50 kilometrin kevätkävelyssä Slovakian Dudincessa. Kinnunen paranteli suorituksellaan asemiaan Tokion olympiarankingissa. Aleksi Ojala keskeytti. Naisten 20 kilometrillä Tiia Kuikka sijoittui 21:nneksi ennätyksellään 1.38.03. Toni Kuusela heitti keihästä Etelä-Afrikassa 81,55 tiistaina ja sijoittui harjoitusleirin yhteydessä järjestetyssä kilpailussa kolmanneksi.

Ei-olympialajit

Formula 1: Kausi 2021 käynnistyy tulevana viikonloppuna Bahrainista. Suomalaisista mukana ovat tuttuun tapaan Mercedestä kuljettava Valtteri Bottas ja Alfa Romeon ratin takana Kimi Räikkönen.

Paralympialajit

Ampuma- ja maastohiihto: Inkki Inola sijoittui näkövammaisten B3-luokassa perinteisen keskimatkalla seitsemänneksi ja vapaan sprintissä kahdeksanneksi paramaastohiihdon maailmancupissa Vuokatissa. Rudolf Klemetti säesti sijoilla 12 ja 16. Sini Pyy oli kelkkahiihdon LW11-luokassa sprintin kymmenes. Tällä viikolla ohjelmassa ovat vapaan pitkät matkat ja perinteisen pikamatkat ennen kuin siirrytään ampumahiihdon pariin.

Tennis: Taneli Tenhunen avaa kautensa ITF-kiertueella Isossa-Britanniassa.

Uinti: S14-luokassa uiva Nader Khalili selvitti Jyväskylässä sadan metrin selkäuinnin aikaan 1.06,34 ja tuplamatkan SE-vauhtia 2.20,16. Leo Lähteenmäki (S9) pysäytti päämatkallaan 50 metrin vapaauinnissa kellot aikaan 27,10. Meri-Maari Mäkinen puolestaan ui SM7-luokassa 200 metriä sekauintia aikaan 3.58,08.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Miesten MM-karsinnat lähtevät käyntiin tällä viikolla. D-lohkon avauskierroksella Suomi kohtaa kotonaan Bosnia-Hertsegovinan keskiviikkona ja vieraissa Ukrainan sunnuntaina.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta