Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
Blogi
07.04.2021 | Huippu-urheilu | Blogi

Mikko Salonen: Mihin tarvitsemme huippu-urheilua?

Urheilu näkyy ja vaikuttaa laajasti yhteiskunnassamme. Liikunta ja urheilu on Suomen suurin kansanliike, joka liikuttaa kaikenikäisiä yli sadan urheilulajin parissa.

Urheilun valtion rahoitus on kuitenkin nyt uhattuna, kun rahapelitoiminnan tuotot ovat romahtaneet Veikkauksen erittäin perusteltujen vastuullisuustoimien ja koronatilanteen seurauksena. Marinin hallitus käsittelee rahapelituottojen ja sitä kautta liikunnan ja urheilun rahoituksen tulevaisuutta huhtikuun puoliväliriihessä.

Siksi nyt on paikallaan kerrata, miksi urheilu on jotain niin arvokasta, että siihen kannattaa investoida. Huippu-urheilun yhteiskunnallinen merkitys on paljon suurempi kuin moni tulee äkkiä ajatelleeksi.

Urheilu yhdistää ja inspiroi 

Suomalaiset ovat urheilumyönteistä kansaa. Tutkitusti suomalaiset arvostavat ja haluavat huippu-urheilumenestystä. Kolme neljästä suomalaisesta on kiinnostunut siitä, että suomalaiset urheilijat menestyvät kansainvälisesti. Yhtä moni kokee, että huippu-urheilijat tarjoavat myönteisiä esimerkkejä.

Huippu-urheilun yhteiskunnallinen merkitys näkyy hienosti esikuvissa. Urheilu luo esikuvia, jotka kannustavat liikkumaan. Huippu-urheilijamme tarjoavat myönteisiä esimerkkejä, joita muut voivat seurata.

Urheilijoiden vaikutus etenkin lasten ja nuorten liikuntaan sekä harrastamisen intoon on valtava. Kun esimerkiksi Susijengi tai Helmarit ovat saavuttaneet pelikentillä kansainvälistä menestystä, pienet liikkujat ovat innolla suunnanneet kohti harrastustoimintaa.

Koronakriisin myötä huippu-urheilun yhteiskunnallinen merkitys on vielä vahvistunut. Näitä esikuvia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan, kun koronakriisin jälkeen lapset yritetään saada takaisin seuratoimintaan.

Urheilutapahtumat antavat yhteiskunnalle enemmän kuin ne ottavat

Vuodesta toiseen urheilutapahtumat ovat katsotuimpia TV-ohjelmia heti Linnan juhlien jälkeen. Peräti 70 % suomalaisista saa hyvää mieltä huippu-urheilun seuraamisesta.

Eikä ihme, urheilutapahtuma nimittäin tiivistää isot asiat lyhyeen tuokioon: kamppailun, takaiskut, periksiantamattomuuden, pettymyksen, voittamisen ja sankaruuden. Urheilu luo laajasti henkistä hyvinvointia ja yhteenkuuluvuutta.

Urheilutapahtumat ovat myös kansallinen ja alueellinen vetovoimatekijä. Urheilutapahtumien positiiviset talousvaikutukset näkyvät järjestävän kaupungin tai alueen yritysten liikevaihdossa.

Urheilun merkitys ei jää vain maamme rajojen sisäpuolelle. Huippu-urheilu lisää kansakunnan tunnettuutta. Huippu-urheilutapahtumat edistävät maamme imagoa ja mainetta kansainvälisesti.

Nuorten mahdollisuus tavoitella urheilu-unelmia vaatii panostuksia 

Yhä useampi valtio on lisännyt panostuksia huippu-urheiluun. Selvää on, että Suomen kansainvälisen huippu-urheilumenestyksen parantaminen ei ole mahdollista nykyisillä resursseilla. Me emme voi jäädä huippu-urheilun julkisissa resursseissa jälkeen keskeisistä kilpailijamaistamme. Suomalaisilla tulee olla kilpailijamaiden urheilijoihin verrattuna tasavertaiset mahdollisuudet menestyä.

Meidän on yhteiskuntana huolehdittava siitä, että jokaisella tavoitteellisesti urheilevalla nuorella on mahdollisuus tavoitella urheilu-unelmiaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tavoitteellisesti urheilevilla nuorilla tulee olla kansainvälisesti kilpailukykyinen valmentautuminen ja toimintaympäristö.

”Suomessa on isompi joukko huippu-urheilijan polulla olevia nuoria urheilijoita, joilla on innostava näky tulevaisuudesta ja mahdollisuus kehittyä kansainvälisesti menestyväksi ammattiurheilijaksi.”

Tämä tavoite asetettiin Olympiakomitean toimintasuunnitelmaan marraskuun vuosikokouksessa. Ilman resurssien turvaamista tulevina vuosina tavoitetta on mahdoton saavuttaa.

Heikäläinen on meikäläinen, kun pelaamme samaan maaliin

Näillä viisailla sanoilla alkaa vuonna 2018 Olympiakomitean ja Paralympiakomitean julkaisema Huippu-urheilun yhteiskunnallinen perustelu. Julkaisussa kiteytettiin osuvasti, miksi huippu-urheilu on tärkeää:

”Huippu-urheilu opettaa hyvää kilpailua ja muita elämäntaitoja. Huippu-urheilu näyttää, ettei mahdoton olekaan mahdotonta. Huippu-urheilu rakentaa yhteisöllisyyttä. Huippu-urheilu ja sen tapahtumat antavat yhteiskunnalle enemmän kuin ne ottavat. Huippu-urheilu vahvistaa kansallista identiteettiä.”

Huippu-urheilu on yhteiskuntaan erottamattomasti kuuluva elämänala, joka tuottaa iloa ja hyötyä niin yhteiskunnalle kuin yksilöillekin.

Siksi me liikuntayhteisössä odotamme maan hallitukselta huhtikuun puoliväliriihestä vastuullista päätöstä, jolla turvataan liikunnan ja urheilun rahoitus tuleville vuosille.

Mikko Salonen

Kirjoittaja on Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja.

Valtion liikuntabudjetti on viime vuodet ollut noin 150-160 miljoonaa euroa. Suurimpia eriä liikuntabudjetissa ovat liikunnan kansalaistoiminnan tukeminen (noin 45 M€), liikuntapaikkarakentamisen avustaminen (noin 30 M€) sekä kuntien valtionosuudet liikuntatoimintaan (noin 20 M€). Lisäksi liikuntabudjetilla rahoitetaan mm. liikunnan koulutuskeskuksia, huippu-urheilua sekä liikunnan tutkimusta.