Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.04.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 14/2021: Ida Hulkko SE-vauhdissa heti alkukeväästä

Suomalaisuimareita ei saatu lisää Tokion olympiakisojen A-rajojen alle Tukholmassa, mutta kisoihin jo valittu Ida Hulkko antoi kovan osoituksen kunnostaan. Painonnoston EM-kisoista oli tuomisina kaksi yhteistuloksen pistesijaa, ja ainakin Anni Vuohijoki kohenteli asemiaan olympiarankingissa. Alkaneella viikolla katseet kääntyvät muun muassa beach volleyyn, judoon, tennikseen, F1-autoiluun ja futsalin EM-karsinnan ratkaisuhetkiin.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Leppä tähtäsi huipputuloksen 1182 ja voitti pienoiskiväärin asentokilpailun EM-näyttökilpailussa Mikkelissä lauantaina. Juho Kurki oli kakkonen kuusi pistettä Lepälle jääneenä. Naisissa tarkin oli Marianne Palo tuloksella 1175.

Beach volley: Maailmankiertue jatkuu kuplaolosuhteissa Meksikossa kolmella perättäisellä neljän tähden turnauksella. Ensimmäinen käynnistyy perjantaina. Kilpailuun ovat ilmoittautuneet sekä Niina Ahtiainen ja Riikka Lehtonen että Anniina Parkkinen ja Vilhelmiina Prihti.

Golf: Miesten Euroopan kiertue jatkuu muutaman viikon tauon jälkeen Itävallassa viikonloppuna. Matilda Castrén puolestaan pelaa tällä viikolla LPGA-kiertuetta Havaijilla.

Judo: Portugalissa otellaan loppuviikolla EM-mitaleista. Suomi lähtee kisoihin kuuden urheilijan joukkueella.

Miekkailu: Inka Pallasvesa oli parhaana suomalaisena 44:s kalvan alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa Egyptissä. Alle 20-vuotiaissa Outi Jaakkola oli 45:s ja miehissä Akseli Heinämaa 56:s. Miesten joukkuekilpailussa (U20) Heinämaa, Julius Jutila ja Einar Rantala ylsivät 12:nneksi, naiset sijoittuivat 19:nneksi.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen jäi karsintaan maailmancupin osakilpailussa Bulgarian Sofiassa. Salmisen sijoitus oli 41:s 36 parhaan jatkettua finaaliin. Seuraava mahdollisuus on heti tällä viikolla samassa paikassa.

Nyrkkeily: Puolassa käynnistyy tiistaina nuorten MM-turnaus. Suomelta matkaan lähti kuuden nyrkkeilijän kokoinen joukkue.

Olympiasoutu: Eeva Karppinen oli naisten yksikön viides ja jäi ensimmäisenä olympiapaikkojen ulkopuolelle Euroopan olympiakarsintaregatassa Italiassa. Kasper Hirvilampi ja Juho-Pekka Petäjäniemi olivat kevyessä kaksikossa B-finaalin kolmanneksi nopeimpia ja täpärästi A-finaalista karsiutunut Robert Ven yksiköiden B-finaalissa viides. Muissa luokissa käytiin samassa paikassa EM-kisat, joissa Joel Naukkarinen ja Olli-Pekka Karppinen olivat D-finaalin kolmansia pariairokaksikossa.

Painonnosto: Saara Retulainen ja Anni Vuohijoki nappasivat pistesijat EM-kisoista Moskovasta. Vuohijoki oli 64-kiloisissa kuudes tuloksellaan 94+118=212 kg ja Retulainen 59-kiloisissa seitsemäs yhteistuloksellaan 90+108=198 kg. Jesse Nykänen (152+181=333 kg) oli 96-kiloisissa yhdeksäs, Meri Ilmarinen (94+121=215 kg) 87-kiloisissa kymmenes ja Hannes Keskitalo (150+200=350 kg) 102-kiloisissa 12:s. Olympiarankingiin vaikuttaa moni asia, minkä takia järjestelmä on vaikeaselkoinen, mutta ainakin Vuohijoki on EM-kisojen myötä hyvissä asemissa rankingin loppusuoralla. Myös Retulaisen asema parantui.

Purjehdus: Toukokuun MM-kisoihin ja viimeiseen olympiakarsintaan valmistautuva Oskari Muhonen on mukana finnjollan EM-regatassa Portugalissa tällä viikolla.

Pöytätennis: Benedek Oláhilla oli kolmen ottelun viikko Ranskan liigassa. Alexandre Robinot (ranking-152) kaatui erin 3-2, mutta Slovakian Yang Wangia (ranking-34) ja Robert Gardosia (ranking-24) vastaan tuli tappiot.

Taekwondo: Suvi Mikkonen ylsi 57-kiloisissa ainoana suomalaisena otteluvoittoon EM-kisoissa Bulgarian Sofiassa. Mikkosen taival katkesi toiselle kierrokselle, kun kaksinkertainen olympiavoittaja Jade Jones oli etevämpi. Jasmin Manninen, Ida Tammila, Jenna Ylönen ja Niko Saarinen taipuivat avauskierroksen otteluissaan.

Tennis: Henri Kontinen pelaa tällä viikolla nelinpeliä massalla pelattavassa Monte Carlon masters-turnauksessa. Avauskierros hoitui Edouard Roger-Vasselinin kanssa jo sunnuntaina. Harri Heliövaaran tie katkesi nelinpelin avauskierroksella ukrainalaisparinsa Denys Moltšanovin kanssa Cagliarin ATP250-turnauksessa. Tällä viikolla Heliövaara pelaa haastajakiertuetta Serbiassa Lloyd Glasspoolin parina. Laura Hietaranta pelaa tällä viikolla ykköskategorian junioriturnausta Bulgariassa.

Uinti: Ida Hulkko paransi sadan metrin rintauinnin Suomen ennätyksen lukemiin 1.06,88 ja nappasi kolmossijan Tukholman Swim Meetissä. Aika vei Hulkon nuoren kauden maailmantilastossa kuudenneksi. 50 metrillä Hulkko oli toinen ajallaan 30,78. Jenna Laukkanen säesti 50 metrillä viitossijalla (31,53) ja satasella seitsemännellä sijalla (1.08,90), minkä lisäksi Laukkanen oli kolmas 200 metrin sekauinnissa ajallaan 2.15,42. Hulkko oli selvittänyt Tokion olympiakisojen A-rajan satasella jo aiemmin, joten uusia A-rajan alituksia ei Tukholmasta saatu.

Ari-Pekka Liukkonen pääsi 0,11 sekunnin päähän 50 metrin vapaauinnissa, kun hän oli toinen ajallaan 22,12. Lisäksi Liukkonen ui satasen väliaikana 50 metriä aikaan 22,18. Naisten vastaavalla matkalla Fanny Teijonsalo oli kolmas ajallaan 24,97 (Tokion A-raja 24,77). Mimosa Jallow hyökkäsi sadan metrin selkäuinnin olympiarajan 1.00,25 kimppuun; aika 1.00,81 toi voiton. 50 metrillä Jallow oli neljäs ajallaan 28,17. Palkintokorokkeelle ylsi myös Laura Lahtinen, joka ui 200 metriä perhosta aikaan 2.11,56 (A-raja 2.08,43). Jallow, Hulkko, Lahtinen ja Teijonsalo uivat 4 x 100 metrin sekauintiviestissä kakkoseksi ajalla 4.03,49.

Voimistelu: Kesäkuun EM-kisoihin ja olympiapaikkajahtiin valmistautuva Suomen rytmisen maajoukkue osallistui perjantaina Voimisteluliiton järjestämään kansainväliseen virtuaalikilpailuun. Ennätyspisteet 70,65 riittivät kolmanteen sijaan Venäjän ja Israelin takana.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Italiassa legendaarisella Imolan radalla.

Joukkuevoimistelu: Kisakalliossa järjestetään lauantaina valintakilpailu EM-kisoihin. EM-kisat on ohjelmassa Venäjällä toukokuussa.

Keilailu: Osku Palermaa ei läpäissyt karsintaa US Openissa. Palermaan sijoitukseksi turnauksessa tuli 57:s.

Paralympialajit

Curling: Kisakalliossa käynnistyi viikonloppuna pyörätuolicurlingin B-sarjan MM-kisat. Suomi voitti Turkin 10-3, mutta Viroa ja Italiaa vastaan tuli tappiot pistein 3-9 ja 3-10. Alkusarjaa pelataan keskiviikkoon asti, ja torstaina on ohjelmassa mitaliottelut. Kolmelle parhaalle on luvassa paikka syksyn A-sarjan MM-kisoihin, jotka toimivat karsintana Pekingin paralympialaisiin.

Joukkuepelit

Futsal: Suomen miesten maajoukkue löi perjantaina Montenegron vieraissa 2-1. EM-karsinta huipentuu tiistain kotiotteluun Belgiaa vastaan. Voitolla Suomella on hyvät mahdollisuudet suoraan EM-lopputurnauspaikkaan.

Jalkapallo: Helmarit nousi kahden maalin takaa-ajoasemasta 2–2-tasapeliin vierasmaaottelussa Itävaltaa vastaan. Molemmat Suomen toisen jakson maaleista viimeisteli Eveliina Summanen.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

*PÄIVITETTY 12.4.2021 klo 15.24: Korjattu Saara Retulaisen EM-sijoitus kuudennesta seitsemänneksi.

Lue lisää aiheesta