Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.04.2021 | Olympiakomitea

Olympiakomitea: Liikunnan ja urheilun koronatukipaketille huutava tarve

Liikunta- ja urheiluyhteisö esittää syvän huolensa liikunnan ja urheilun taloudellisesta tilanteesta. Olympiakomitea jäsenjärjestöineen esittää liikunnalle ja urheilulle 65 miljoonan euron tukipakettia seuraavaan lisätalousarvioon. Koronarajoitukset ovat aiheuttaneet huomattavia taloudellisia menetyksiä liikunnalle ja urheilulle.

– Koronapandemia uhkaa suomalaisen liikunnan ja urheilun tulevaisuutta. Pandemian toisen aallon ja tilanteen pitkittymisen myötä tilanne on kriittinen ja uuden tukipaketin tarve huutava. Euromääräisesti suurimpia kärsijöitä ovat joukkuelajien sarjat ja niiden seurat, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo.

Tukipaketilla tulisi korvata koronaviruspandemian aiheuttamia taloudellisia menetyksiä ja turvata toiminnan jatkuminen. Olympiakomitea kiinnittää huomiota siihen, että viranomaisrajoituksista aiheutuneita taloudellisia tappioita tulee lisätalousarvioissa korvata liikunnalle ja urheilulle kuten muillekin toimialoille.

– Ruotsin hallitus myönsi juuri liikunnalle miljardin kruunun eli 100 miljoonan euron tukipaketin. Länsinaapurimme on meitä selvästi edellä liikunnan tukemisessa. On kulunut jo vuosi siitä, kun eduskunta myönsi liikunnalle ja urheilulle koronatukea. Taloudellisesta ahdingosta selviytyminen edellyttää valtion panostuksia, Salonen painottaa.

Euroopan komission arvion mukaan koronapandemian taloudelliset vaikutukset urheilulle olivat Suomessa pelkästään viime vuonna lähes puoli miljardia euroa. Mitä pidemmälle rajoitukset venyvät, sitä suurempia ovat taloudelliset vaikutukset ja siten myös lisätuen tarve liikunnalle ja urheilulle.

– Harrastustoiminnan pitkään jatkunut keskeyttäminen koettelee rajusti seuroja, joiden merkitys koronan jälkihoidossa on äärimmäisen keskeinen. Hallituksen on huomioitava exit-strategiassaan etenkin lasten ja nuorten harrastustoiminnan pikainen vapauttaminen. Muuten käsillämme on liikkumattomuuspommi, jonka seurauksena jopa kokonaisia ikäluokkia menetetään liikunnan parista.

Lisätietoja: toimitusjohtaja Mikko Salonen, Suomen Olympiakomitea, p. 040 5410 295