Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.04.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 15/2021: Suomi historiallisesti futsalin EM-kisoihin

Miesten ja naisten jalkapallon EM-lopputurnauspaikkojen jatkoksi myös futsalmiehet lunastivat paikan EM-kisoihin. Matilda Castrén teki upean nousun viikonloppuna LPGA-kiertueella Havaijilla. Edessä on ruuhkaviikko Tokion olympiakarsinnoissa; suoria paikkoja on jaossa miekkailussa, pöytätenniksessä, telinevoimistelussa ja tulosrajojen kautta mahdollisesti myös uinnissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Beach volley: Niina Ahtiainen ja Riikka Lehtonen pääsivät voiton päähän pääsarjasta maailmankiertueen neljän tähden turnauksessa Meksikossa. Anniina Parkkinen ja Vilhelmiina Prihti joutuivat taipumaan jo karsintojen avauskierroksella. Cancunissa jatketaan kuplaolosuhteissa myös tällä viikolla.

Golf: Matilda Castrén pelasi viikonlopun kierrokset hienosti ja nousi kahden kierroksen jälkeiseltä 52. sijaltaan 12:nneksi LPGA-kiertueella Havaijilla. Ainoana suomalaisena miesten Euroopan kiertueella Itävallassa pelannut Janne Kaske ei läpäissyt cutia. LPGA-kiertue jatkuu tällä viikolla Kaliforniassa, miesten Euroopan kiertue Gran Canarialla.

Judo: 81-kiloisissa otteleva Oskari Mäkinen onnistui ottamaan ainoana suomalaisena otteluvoiton EM-kisoissa Portugalissa. Mäkisen tie tyssäsi toiselle kierrokselle.

Miekkailu: Viikonloppuna käydään Espanjassa Euroopan olympiakarsinta, jossa on jaossa yksilöiden viimeinen olympiapaikka Eurooppaan. Niko Vuorinen lähtee kilpailuun kalpamiekkailun maailmanrankingin sijalta 28.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen pääsi ensimmäiseltä varasijalta 36 urheilijan finaaliin maailmancupissa Bulgarian Sofiassa. Finaalissa Salminen sijoittui 34:nneksi.

Nyrkkeily: Eveliina Taimi (69 kg) ja Pihla Kaivo-oja (51 kg) ovat mukana puolivälierävaiheessa nuorten MM-kisoissa Puolassa. Muiden suomalaisten tie on noussut pystyyn.

Paini: Tällä viikolla painitaan EM-mitaleista Puolassa. Turnaus sijoittuu kevään olympiakarsintojen välimaastoon, minkä takia Suomesta kilpailuun ei lähde aivan terävin kärki – lukuun ottamatta Arvi Savolaista, joka hankki kreikkalais-roomalaisen 97-kiloisiin maapaikan jo Euroopan olympiakarsinnasta. Maailman olympiakarsintaan valmistautuvista miehistä myös Jere Heino osallistuu vapaapainin raskaaseen sarjaan.

Purjehdus: Oskari Muhonen purjehti sijalle 18 finnjollan EM-regatassa Portugalissa. Muhosen tähtäin on samassa maassa toukokuussa purjehdittavassa MM-regatassa, jossa on jaossa Euroopan viimeinen maapaikka Tokion olympiakisoihin. Tällä viikolla käynnistyy RS:X-luokan MM-regatta Ranskassa. Mukana on olympiakisoihin jo valittu Tuuli Petäjä-Sirén.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajaa tällä viikolla kauden kolmannen etappiajonsa. Kovatasoinen Tour of the Alps käydään Italiassa ja Itävallassa maanantaista perjantaihin.

Pöytätennis: Benedek Oláhilla on tällä viikolla jälleen mahdollisuus lunastaa paikka Tokion olympiakisoihin. Euroopan olympiakarsintaturnaus käydään Portugalissa.

Ratsastus: Veera Peltokangas sijoittui ratsullaan Candy Girl 21:nneksi neljän tähden kenttäratsastuskilpailussa Puolan Strzegomissa.

Tennis: Henri Kontisen taival massalla pelatussa Monte Carlon masters-turnauksessa Edouard Roger-Vasselinin kanssa päättyi toiselle kierrokselle. Harri Heliövaara joutui tyytymään tappioon jo avauskierroksella haastajakiertueella Serbiassa Lloyd Glasspoolin parina. Laura Hietaranta nappasi uransa ensimmäisen nelinpelin turnausvoiton alle 18-vuotiaiden ITF-kiertueen ykköskategorian turnauksissa, kun hän voitti belgialaisen Sofia Costoulasin kanssa turnauksen Bulgarian Plovdivissä. Kaksinpelissä Hietarannan taival katkesi toiselle kierrokselle. Suomen ykköstykit ovat tositoimissa tällä viikolla: Kontinen ATP500-tasolla Barcelonassa, Heliövaara haastajakiertueella Roomassa ja Emil Ruusuvuori ATP250-tasolla Belgradissa.

Uinti: Suomalaisuimareilla on tällä viikolla erinomainen paikka rikkoa olympiarajoja kotimaassa, kun Helsingissä uidaan kansainvälinen Helsinki Swim Meet.

Voimistelu: Sveitsin Baselissa käydään telinevoimistelun EM-kisat tällä viikolla. Kuusi- ja neliottelun osalta kilpailu toimii myös viimeisenä olympiakarsintana, ja jaossa on kaksi paikkaa kumpaankin.

Yleisurheilu: Aleksi Ojala käveli Espoossa 20 kilometriä aikaan 1.27.36. Naisissa voiton vei Elisa Neuvonen ajallaan 1.40.37.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarjan toinen osakilpailu legendaarisella Imolan radalla ei sujunut suomalaisittain onnellisten tähtien alla. Mercedes-kuljettaja Valtteri Bottas keskeytti kolaroituaan Williamsin George Russellin kanssa. Kimi Räikkönen toi Alfa Romeonsa maaliin yhdeksäntenä, mutta kilpailun jälkeen langetettu 30 sekunnin aikasakko pudotti kokeneen suomalaisen 13:nneksi ja MM-pisteiden ulkopuolelle.

Joukkuevoimistelu: Minetit, OVO Team ja Gloria lunastivat paikkansa toukokuun EM-kisoihin valloittamalla palkintokorokkeen kansallisessa valintakilpailussa Kisakalliossa viikonloppuna.

Ralli: MM-sarjan kolmas osakilpailu ajetaan tällä viikolla. Ohjelmassa on Kroatian osakilpailu.

Paralympialajit

Curling: Yhdeksästä ottelustaan neljä voittanut Suomi sijoittui kuudenneksi pyörätuolicurlingin MM-kisojen B-sarjassa Kisakalliossa. Mitalipelit, nousu A-sarjaan ja täten myös mahdollisuus paikkaan Pekingin paralympialaisiin jäi näin ollen haaveeksi.

Uinti: Myös paramaajoukkueen kärki on mukana Helsinki Swim Meetissä loppuviikolla.

Joukkuepelit

Futsal: Suomen miesten maajoukkue selviytyi ensimmäisen kerran historiassaan EM-lopputurnaukseen. Paikka varmistui, kun Belgia kaatui karsintalohkon päätösottelussa kotona 3-2 ja lohkon kakkospaikka varmistui. Kisat pelataan Hollannissa tammi-helmikuussa 2022.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta