Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.05.2021 | Huippu-urheilu

Huippu-urheilun viikkokatsaus 20/2021: Ari-Pekka Liukkosen Euroopan mestaruus kruunasi suomalaisten EM-uinnit

Viisi suomalaista ylsi henkilökohtaisilla matkoilla finaaliin uinnin EM-kisoissa Budapestissä, ja päätöspäivänä päästiin myös mitalin makuun. Yleisurheilijoiden lupauksia herättävä alkukesä jatkuu, ja etenkin ratakelaajat ovat huippuvauhdissa. Jääkiekon MM-kisoissa Suomella on kasassa neljä pistettä kahden ottelun jälkeen.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: EM-kisat Kroatian Osijekissa käynnistyivät viikonloppuna, ja Ella Hakala ehti napata jo viidennen sijan ilmapistoolin nuorten EM-finaalissa. Tällä viikolla päästään yleisen sarjan kilpailuihin. Kroatiassa on jaossa myös viimeiset olympiapaikat.

Golf: Kalle Samooja ja Sami Välimäki jäivät ulos viikonlopun kierroksilta golfkauden toisessa major-turnauksessa, PGA Championshipissä. Matilda Castrén oli 63:s LPGA-kiertueella Virginiassa. Miesten Euroopan kiertuetta pelataan tällä viikolla Tanskassa, naisten Italiassa.

Karate: Titta Keinänen oli kahdella otteluvoitollaan yli 68-kiloisissa paras suomalainen EM-kisoissa Kroatiassa. Keinänen taipui lohkofinaalissa, eli käytännössä puolivälierässä. Myös Elina Lehtonen (alle 68-kiloiset) onnistui ottamaan otteluvoiton.

Paini: Suomen kuuden painijan joukkue saavutti kolme pistesijaa alle 23-vuotiaiden EM-kisoista Pohjois-Makedoniasta. Kahdeksannet sijat nappasivat Taru Vainionpää 50-kiloisissa sekä kreikkalais-roomalaisessa Elmer Mattila 67-kiloisissa ja Akseli Yli-Hannuksela 72-kiloisissa.

Pyöräily: Lotta Henttala keskeytti viimeisellä neljännellä etapilla Vuelta a Burgos Feminas -etappiajon Espanjassa. Etappisijoitukset olivat 99:s, 98:s ja 92:s.

Pöytätennis: Benedek Oláh päätyi joukkueensa Jura Morezin kanssa hopealle Ranskan liigassa. Päätösviikolla Oláh voitti molemmat ottelunsa.

Ratamelonta: Jukka-Pekka Kauppi ja Antti Koiranen soutivat kaksikon D-finaalin voittoon maailmancupissa Sveitsin Luzernissa.

Rullalautailu: Lizzie Armanto oli parhaana suomalaisena parkissa 25:s, kun kansainvälinen kilpailutoiminta palasi pitkältä koronatauolta Dew Tourilla Yhdysvalloissa. Miesten parkissa Mikko Kymäläinen oli 56:s sekä streetissä Ville Nyström 47:s ja Joni Laurinen 74:s.

Tennis: Henri Kontinen ja Edouard Roger-Vasselin taipuivat puolivälierässä Lyonin ATP250-turnauksessa. Otto Virtanen ylsi kaksinpelissä finaaliin ja nelinpelissä välieriin ITF-kiertueella Bosnia-Hertsegovinassa. Tällä viikolla Kouvolassa pelataan vastaavan tason turnaus. Emil Ruusuvuori pelaa tällä viikolla vielä ATP250-turnauksen Italian Parmassa ennen kuin kauden toinen major-turnaus, Ranskan avoimet, käynnistyy Pariisissa tulevana sunnuntaina.

Uinti: Suomi pysyi EM-kisojen mitalikannassa, kiitos vahvan kymmenminuuttisen Budapestin kisojen päätöspäivänä. Ari-Pekka Liukkonen hurjasteli 50 metrin vapaauinnin Euroopan mestariksi ajalla 21,61 ja hetkeä myöhemmin Ida Hulkko otti EM-hopeaa 50 metrin rintauinnissa SE-ajalla 30,19. Finaaliin ylsivät myös seitsemännet sijat kirjanneet Mimosa Jallow (50 metrin selkäuinti), Veera Kivirinta (50 metrin rintauinti) ja naisten 4 x 100 metrin sekaviestijoukkue sekä neljänneksi 200 metrin rintauinnissa yltänyt Matti Mattsson, joka paranteli matkan SE-lukemia sekä alkuerissä että välierissä (2.08,26).

Suomen ennätyksiä tekivät myös Hulkko (1.06,73, 10:s) ja Mattsson (59,99, 13:s) sadan metrin rintauinnissa sekä Fanny Teijonsalo 50 metrin vapaauinnissa (24,81, 9:s) jääden Tokion olympiakisojen A-rajasta vain 0,04 sekuntia. Lähelle A-rajaa (1.00,25) pääsi myös Mimosa Jallow sadan metrin selkäuinnissa; aika 1.00,31 vei hänet uusinnan kautta EM-välieriin.

Yleisurheilu: Kristian Pulli oli pituudessa kuudes tuloksella 785 ja Topi Raitanen 3000 metrin esteissä yhdeksäs ajalla 8.35,82 koleissa ja kosteissa olosuhteissa käydyssä Timanttiliiga-kauden avausosakilpailussa Ison-Britannian Gatesheadissa. Euroopassa kautensa aloitti myös Lotta Kemppinen, joka kirmasi sadan metrin ennätyksensä 11,33 Saksan Dessaussa sijoittuen kolmanneksi. Arttu Vattulainen puolestaan juoksi maratonilla parhaan suomalaisajan 13 vuoteen, kun kellot pysähtyivät Itävallassa aikaan 2.13.29. Kotimaassa Elina Lampela hyppäsi seivästä Turussa 453 päihittäen kymmenellä sentillä Wilma Murron. Salla Sipponen sinkautti Espoossa kiekkoa 58,92.

Talviolympialajit

Curling: Oona ja Aku Kauste voittivat kaksi kymmenestä ottelustaan sekaparikilpailun MM-kisoissa Skotlannissa. Suomen sijoitus oli jaettu 17:s.

Ei-olympialajit

Formula 1: Kimi Räikkönen ajoi 11:nneksi Monacon GP:ssä. Valtteri Bottaksen kilpailu keskeytyi teknisiin murheisiin varikkopysähdyksen aikana.

Ralli: Esapekka Lappi ja Teemu Suninen ottivat kaksoisvoiton WRC2-luokassa Portugalin MM-rallissa. Yleiskilpailussa vauhti riitti sijoituksiin seitsemän ja kahdeksan. Kalle Rovanperä keskeytti.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen platinatason turnauksessa Egyptissä. Tappio tuli Englannin Lucy Turmelille (PSA-ranking 37).

Paralympialajit

Tennis: Taneli Tenhunen taipui avauskierroksella ITF-kiertueen turnauksessa Espanjan Barcelonassa.

Uinti: Useat suomalaiset ylsivät finaaleihin paralympiamatkoilla avoimissa EM-kisoissa Madeiralla, mutta mitalitili jäi avaamatta. Jenna Rajahalme oli S10-luokassa sadan metrin perhosuinnin neljäs SE-ajalla 1.21,35, Leo Lähteenmäki S9-luokan 50 metrin vapaauinnin kuudes ajalla 26,28 ja Antti Latikka S13-luokan sadan metrin selkäuinnissa seitsemäs ajalla 1.04,54. Meri-Maari Mäkinen oli S7-luokan sadan metrin selkäuinnissa kuudes (1.40,72) ja SB7-luokan sadan metrin rintauinnissa seitsemäs (2.04,62). S14- ja SM14-luokissa uiva Nader Khalili oli puolestaan seitsemäs 200 metrin sekauinnissa (2.20,90) ja kahdeksas sadan metrin perhosessa (1.03,09, alkuerissä SE-aika 1.02,41).

Yleisurheilu: Leo-Pekka Tähti kelasi kauden kärkituloksen T54-luokassa ja Toni Piispanen T51-luokassa sadalla metrillä avoimissa Sveitsin mestaruuskisoissa Arbonissa. Tähden aika oli 13,82, Piispasen uusi SE-aika 19,86. Tähti voitti myös 200 metriä ja oli nelosella toinen ajallaan 48,12. Piispanen puolestaan oli 200 metrillä toinen ajallaan 38,43. Henry Manni oli kakkonen T34-luokassa sekä satasella (15,58) että kasilla (1.44,84).

Joukkuepelit

Jalkapallo: Historialliseen EM-lopputurnaukseen valmistautuva Huuhkajat kohtaa lauantaina vieraissa Ruotsin.

Jääkiekko: Leijonat aloitti MM-kisat Latviassa lyömällä Yhdysvallat 2-1. Sunnuntaina tuli yllätystappio Kazakstanille voittomaalikilpailun jälkeen 1-2. Tällä viikolla vastassa ovat Norja, Italia, Saksa ja Latvia.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta