Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.07.2021 | Olympiakomitea | Uutinen

Juha Väätäinen 80 vuotta

Tänään onnittelemme 80 vuotta täyttävää vuoden 1971 EM-kotikisojen juoksijasankaria Juha Väätäistä. Väätäinen aloitti uransa keskimatkojen juoksijana ja ylsi kahteen Suomen mestaruuteen 800 metrillä. Kestävyysjuoksun huipulle hän nousi harjoiteltuaan 1960- ja 70-lukujen vaihteessa pitkiä jaksoja ulkomailla, usein Brasilian tai Meksikon lämmössä tai Ranskan Alpeilla.

Suomen kestävyysjuoksu oli kovassa nosteessa Helsingin EM-kisavuonna 1971. Kaikkein vahvimmaksi osoittautui ”Julma-Juha” Väätäinen, joka nousi kisojen avajaispäivänä 10 000 metrillä loistavaan voittoon lyömällä viimeisen kierroksen kirissä itäsaksalainen Jürgen Haasen. Neljän päivän päästä Väätäinen toisti temppunsa 5000 metrillä jättäen taakseen Ranskan Jean Wadoux’n ja Länsi-Saksan Harald Norpothin.

Vuoden urheilijaksi 1971 valittu Väätäinen on ainoa suomalaisjuoksija, joka on ottanut arvokisavoiton kotiyleisön edessä Helsingin Olympiastadionilla. Hänen kultamitaleistaan alkoi suomalaisen kestävyysjuoksun uusi loistokausi, jota kesti toistakymmentä vuotta.

Lämpimät onnittelut!

Kuva: Urheilumuseo