Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
19.07.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 26-28/2021: Matilda Castrén hurjassa nosteessa kohti arvokisaputkea

Heinäkuun alku on ollut suomalaisessa huippu-urheilussa menestyksekäs. Erityisesti on säväyttänyt Ranskan major-turnauksen kautta Tokion olympiakisoihin kovassa kunnossa matkaava golfari Matilda Castrén. Yleisurheilussa on tehty kovaa tulosta sekä yleisessä sarjassa että nuorten arvokisoissa. Myös moottoriurheilussa on saatu jopa historiallista suomalaismenestystä.

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus on ilmestynyt edellisen kerran 28. kesäkuuta, joten tähän artikkeliin on koottu poikkeuksellisesti kolmen viimeisimmän viikon tapahtumat. Katsaus on tauolla myös perjantaina alkavien Tokion olympiakisojen ajan ja ilmestyy normaalisti viikoittain jälleen elokuussa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: 111 kiekkoa rikkonut ja 15:nneksi sijoittunut Mopsi Veromaa oli tarkin suomalainen Kroatian maailmancupin trapissa ennen Noora Antikaista (19:s, 109) ja Satu Mäkelä-Nummelaa (26:s, 107). Emmi Hyrkäs oli pienoiskiväärin asentokilpailussa 22:s tuloksella 1167. Hyrkäs paranteli SE-lukemia sekä peruskilpailussa (1171) että finaalissa (456,5), kun kivääriampujat olivat koolla Salossa heinäkuun alkupuolella. Miesten voittoon tähtäsi Aleksi Leppä (1171+459,8). Tokion olympiakisoissa Suomea edustavat Satu Mäkelä-Nummela trapissa sekä Eetu Kallioinen ja Lari Pesonen skeetissä.

Beach volley: Riikka Lehtonen ja Niina Ahtiainen voittivat neljästä ottelustaan kaksi ja päätyivät jaetulle 17. sijalle maailmankiertueen neljän tähden kilpailussa Sveitsissä heinäkuun ensimmäisellä täydellä viikolla.

Golf: Jo maailmanlistan 50 parhaan joukkoa kolkuttelevan Matilda Castrénin hurja kausi on jatkunut heinäkuussa; LPGA-kiertueella tuli Teksasissa kakkostila ja Ohiossa sijoitus 15. Menneenä viikonloppuna Castrén teki debyyttinsä Euroopan kiertueella Turussa ja juhli heti voittoa. Turussa suomalaismenestys oli muutenkin kovaa, sillä Ursula Wikström oli toinen ja Kiira Riihijärvi kahdeksas. Aiemmin heinäkuussa Sanna Nuutinen oli toinen Hollannissa. Turussa Nuutinen oli 15:s ja välissä Isossa-Britanniassa 24:s, joka oli Nuutisen väkevän alkukauden heikoin sijoitus Euroopan kiertueella. Miesten Euroopan kiertueella Tapio Pulkkanen (35:s) oli ainoa suomalainen, joka pääsi pelaamaan täydet neljä kierrosta Skotlannin avoimissa. Viikkoa aiemmin Irlannin avoimissa cutia ei selvittänyt kukaan vakionelikosta. Castrén ja Nuutinen pelaavat tällä viikolla major-turnauksen Ranskassa, miesten Euroopan kiertue jatkuu vielä ennen olympiakisoja Walesissa. Tokiossa Suomen pelaajat ovat Sami Välimäki, Kalle Samooja, Matilda Castrén ja Sanna Nuutinen.

Jousiammunta: Tokion olympiakisojen ensimmäinen suomalaisurheilija on Antti Vikström, joka tähtää rankingkierroksella jo ennen perjantain avajaisia.

Judo: Suomalaiset ovat saavuttaneet heinäkuussa pari mitalisijaa alle 21-vuotiaiden Eurooppa-cupissa. Kuun alussa Pihla Salonen otti 57-kiloisissa kakkossijan Portugalissa ja menneenä viikonloppuna Turpal Djoukaev 73-kiloisissa kolmossijan Tšekissä. Djoukaev oli pronssiottelussa myös Portugalissa.

Nykyaikainen viisiottelu: Laura Salminen sijoittui 16:nneksi EM-kisoissa Venäjällä. Tiitus Ämmälä karsiutui finaalista alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa Sveitsissä. Ämmälä oli karsintaryhmänsä 25:s.

Nyrkkeily: Rion olympiakisojen pronssimitalisti Mira Potkonen huipentaa kansainvälisen uransa 60-kiloisissa Tokion olympiakehässä.

Paini: Jonni Sarkkinen nappasi kreikkalais-roomalaisen 77-kiloisissa EM-pronssia alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Saksassa. Antti Haanpää oli 97-kiloisissa viides. Tokion olympiamolskilla suomalaisista nähdään Arvi Savolainen 97-kiloisissa ja Elias Kuosmanen 130-kiloisissa.

Purjehdus: Suomi lähtee Enoshiman olympiavesille viiden purjehtijan joukkueella. Tuula Tenkanen purjehtii laser radialissa, Kaarle Tapper laser standardissa, Tuuli Petäjä-Sirén RS:X:ssä ja Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen nacra17:ssä.

Ratsastus: Suomalaisväriä Tokion olympiakisojen ratsastusareenalle tuo Henri Ruoste. Ruoste kilpailee ratsullaan Konstestro DB kouluratsastuksessa.

Rullalautailu: Lizzie Armanto edustaa Suomea Tokion olympialaisissa parkissa.

Sulkapallo: Suomalaisedustus Tokiossa on Kalle Koljosen harteilla.

Tennis: Laura Hietaranta ylsi tyttöjen nelinpelin loppuotteluun belgialaisparinsa Sofia Costoulasin kanssa kauden kolmannessa grand slamissa, Wimbledonissa. Kaksinpelissä Hietaranta putosi avauskierroksella. Miesten nelinpelissä Harri Heliövaara eteni parinsa Lloyd Glasspoolin kanssa 3. kierrokselle ennen kuin pari joutui luovuttamaan. Henri Kontisen taival tyssäsi toiselle kierrokselle, Emil Ruusuvuoren puolestaan kaksinpelin avauskierrokselle. Ruusuvuori taipui 2. kierroksella Ruotsin Båstadin ATP250-turnauksessa, Heliövaara puolestaan meni puolivälieriin amerikkalaisparinsa kanssa Newportissa Yhdysvalloissa. Anastasia Kulikova tekee kovaa nousua naisten puolella; Lissabonissa tuli uran toinen välieräpaikka ITF-kiertueen W25-tasolla ja heti perään puolivälieräpaikka W60-tason turnauksessa Espanjassa. Tällä viikolla osa suomalaishuipuista on Tampereen perinteisessä haastajaturnauksessa.

Uinti: Suomalaisuimareista Tokion olympia-altaassa nähdään rintauimarit Matti Mattsson (100 ja 200 m) ja Ida Hulkko (100 m), selkäuimari Mimosa Jallow (100 m) sekä vapaauimarit Ari-Pekka Liukkonen ja Fanny Teijonsalo (50 m ja 100 m).

Yleisurheilu: Suomen olympiajoukkueeseen saatiin täydennystä vielä viimeisestä näyttökilpailusta kesäkuun lopussa Vaasasta, muun muassa Silja Kososen moukarin (73,43) ja Sara Kuiviston 1 500 metrin (4.05,39) Suomen ennätysten myötä. Kaikkiaan Suomen olympiajoukkueessa nähdään Tokiossa 21 yleisurheilijaa, vaikka valintakelpoisista Lotta Kemppinen (100 m), Nooralotta Neziri (100 m aj) ja Camilla Richardsson (3000 m ej) joutuivat jättämään olympiamatkan väliin vammahuoliensa takia.

Suomalaisia on nähty viime viikkoina myös Timanttiliigassa. Parhaiten on onnistunut Wilma Murto, joka ylitti Gatesheadissa riman korkeudesta 461 ja sijoittui seipäässä hienosti kolmanneksi. Vaasassa Murto hyppäsi vielä sentin korkeammalta ja varmisti – Elina Lampelan ohella – paikkansa olympiakoneessa. Senni Salminen oli puolestaan Monacossa Timanttiliigassa kolmiloikan kuudes tuloksella 14,34. Elmo Lakka oli Tukholmassa pika-aitojen viides tuloksella 13,83, mutta olympiakenraalissa Lapinlahdella kulki jo 13,49.

Krista Tervo on laittanut moukarissa kovaa haastetta Kososelle, sillä Vaasan SE-kisassa Tervo heitti 71,40. Kaustisen lajikarnevaaleilla Tervo heitti ennätyksensä 72,92 Kososen jäädessä harvinaisesti alle 70 metrin (69,24). Yksi viime viikkojen suomalaisnimistä on ollut Mikko Paavola, joka hyppäsi seivästä ensin 570 Somerolla ja Joensuun GP-kisassa vielä sentin korkeammalta. Myös Riku Illukka on säväyttänyt; Vaasassa 200 metriä kulki 2,2 sekuntimetrin myötäiseen 20,66 ja Tallinnassa alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa satanen kulki alkuerässä kakkosaikaan 10,26. Finaalin Illukka joutui jättämään väliin selkävaivojen takia.

Alle 23-vuotiaiden EM-kisoista Suomi saavutti kolme mitalia. Topias Laine voitti miesten keihään tuloksella 81,67, Helena Leveelahti otti kiekosta hopeaa tuloksella 57,09 ja Kiira Väänänen moukarista pronssia tuloksella 65,98. Lähelle pääsivät myös Samuel Purola 200 metrillä (20,81) sekä ennätyksensä juosseet Eemil Helander 3000 metrin esteissä (8.39,75) ja Tokioon valittu Viivi Lehikoinen 400 metrin aidoissa (55,42). Kaikki sijoittuivat neljänsiksi.

Alle 20-vuotiaiden EM-kisoista Suomi saavutti peräti viiden mitalin saaliin. Mitaleista kolme oli kultaisia: Saga Vanninen otteli seitsenottelussa 6271 pistettä, Silja Kosonen heitti moukaria kisaennätyksen 71,06 ja Ilona Mononen juoksi 3000 metriä nopeinta vauhtia aikaan 9.15,66. Keihäästä tuli sekä hopeaa (Onni Ruokangas 73,06) että pronssia (Anni-Linnea Alanen 54,80). Alanen heitti jo kesäkuun lopun Vaasan kisassa ikäluokan SE-tuloksen 59,52.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Suomalaiskärki oli hyppäämässä Puolassa kesä-GP-osakilpailua. Antti Aalto otti miehissä sijat 14 ja 19, naisissa Jenny Rautionaho oli 17:s ja 20:s, Julia Kykkänen 30:s ja 29:s.

Ei-olympialajit

Enduro: Eero Remes ajoi E2-luokassa kaksi kertaa viidenneksi kauden kolmannessa MM-viikonlopussa Virossa. Juniorien J1-luokassa Roni Kytönen oli avauskilpailussa kuudes, mutta toinen kilpailu päättyi keskeytykseen.

Formula 1: Valtteri Bottas on kolmen perättäisen palkintokorokesijoituksen putkessa MM-sarjassa. Itävallan jälkimmäisessä osakilpailussa Bottas ajoi toiseksi ja Isossa-Britanniassa kolmanneksi. Kimi Räikkönen oli kummassakin kilpailussa 15:s. MM-sarja jatkuu elokuun ensimmäisenä päivänä Unkarissa.

Ralli: Kalle Rovanperästä tuli 20-vuotiaana nuorin rallin MM-sarjan osakilpailun voittanut kuljettaja, kun hän ajoi voittoon Viron rallissa. Samalla Rovanperä nousi MM-sarjassa neljänneksi. Teemu Suninen ajoi maaliin kuudentena.

Squash: Emilia Soini eteni toiselle kierrokselle MM-kisoissa Yhdysvaltain Chicagossa lyömällä maailmanlistalla sijalla 39 olevan egyptiläisen Mayar Hanyn. Maailmanlistan ykkönen, Egyptin Nour El Sherbini oli liian kova pala purtavaksi toisella kierroksella. Aiemmin heinäkuussa Soini taipui niin ikään toisella kierroksella haastajatason turnauksessa Washingtonissa. Emilia Korhonen eteni puolivälieriin asti kahdessa haastajakiertueen turnauksessa.

Suunnistus: Suomi jäi ilman mitaleita MM-kisoissa Tšekissä. Paras sijoitus oli miesten viestin nelossija joukkueella Miika Kirmula, Elias Kuukka ja Olli Ojanaho. Pistesijat tuli myös sprinttiviestistä (seitsemäs) ja naisten viestistä (kahdeksas). Henkilökohtaisilla matkoilla parasta antia olivat Miika Kirmulan keskimatkan seitsemäs ja Veera Klemettisen sprintin kahdeksas sija.

Paralympialajit

Jousiammunta: Jean-Pierre Antonios ei onnistunut hankkimaan paikkaa paralympialaisiin viimeisestä karsinnasta Tšekistä. Antonios oli W1-luokassa yhdeksäs. Maailmanrankingkilpailussa Antonios oli kuudes. Jo aiemmin Tokio-paikkansa varmistanut Jere Forsberg oli open compound -luokassa rankingkilpailun 17:s.

Yleisurheilu: Kohti paralympialaisia tähtäävät suomalaisnimet ovat hyvässä iskussa. Leo-Pekka Tähti kelasi T54-luokassa sata metriä Joensuussa 13,98 ja Lapinlahdella 14,09, imussaan Esa-Pekka Mattila (molemmissa kisoissa 14,46). Amanda Kotaja kelasi puolestaan Joensuussa maailman kärkiajan 16,09 (ja 400 metrillä SE-ajan 56,29) ja Lapinlahdella ajan 16,51. Toni Piispanen väläytti T51-luokassa maailmanluokan vauhtia kelaamalla satasen aikaan 19,98 ja tuplamatkan 37,60. T34-luokassa Henry Manni kellotti Joensuussa ajan 15,77 ja Lapinlahdella 15,87. F34-luokassa keihästä heittävä Marjaana Heikkinen puolestaan on varmassa yli 18 metrin kunnossa: Pihtiputaalla lensi 18,19, Joensuussa 18,02 ja Lapinlahdella jälleen 18,19.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Suomalaisjoukkueet ovat aloittaneet vahvasti Uefan alaisissa kilpailuissa. HJK pudotti Mestarien liigan karsinnoissa montenegrolaisen Podgorican yhteismaalein 7-1 ja kohtaa tällä viikolla käynnistyvällä toisella kierroksella ruotsalaisen Malmön. Uudessa konferenssiliigassa armenialaisen Noahin maalein 5-1 voittanut KuPS ja färsaarelaisen NSI:n 3-1 voittanut Honka etenivät toiselle kierrokselle. Interin taival sen sijaan tyssäsi avauskierrokselle, kun unkarilainen Puskas Akademia oli parempi maalein 3-1. KuPS kohtaa seuraavaksi ukrainalaisen Poltavan, Honka slovenialaisen Domzalen.

Koripallo: Susijengi pelasi neljän maan turnauksen Japanissa. Avausottelussa tuli tappio Belgialle 64-74, mutta Unkarin Suomi voitti 89-72 ja isäntämaa Japanin 76-71. Elokuun alussa on edessä kotiottelut Tanskaa ja Viroa vastaan. Naiset kohtaavat olympiakisojen aikana kahdesti Latvian ja Itävallan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta