Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.09.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 37/2021: Suomi jyräsi vakuuttavasti maailmanlohkon karsintaan Davis Cupissa

Suomen tennismaajoukkue on yltänyt neljännen kerran historiassaan Davis Cupin maailmanlohkon karsintaan. Keilailun alle 18-vuotiaiden EM-kisoista tuli mitalisade viisi mitalia napanneen Peppi Konsterin johdolla. Matias Lipasti ja Otto Ketonen painivat kansainväliset sarjavoitot Tanskassa. Taitoluistelun viimeiset olympiapaikat jaetaan tällä viikolla Saksassa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Niina Aaltonen voitti naisten skeetin kansainvälisessä Brandenburg Cupissa Saksassa tuloksella 111+51. Peruskilpailussa 122 kiekkoa rikkonut Sami Aaltonen oli miehissä kolmas.

Golf: Tiia Koivisto oli parhaana suomalaisena 20:s Euroopan kiertueella Ranskassa. Ursula Wikström oli 43:s. Sanna Nuutinen jäi harvinaisesti cutiin, kuten myös Krista Bakker ja Elina Nummenpää. Miesten Euroopan kiertueella Hollannissa oli suomalaisista vain Janne Kaske, joka ei läpäissyt cutia.

Judo: Luukas Saha otteli 66 kilon sarjassa kaksi otteluvoittoa ja päätyi seitsemännelle sijalle Bosnia-Hertsgovinan Sarajevossa mitellyssä European Open -tason turnauksessa. Myös Roope Korhonen (73 kg) ja Aku Laakkonen (81 kg) ottivat yhdet otteluvoitot. Tulevana viikonloppuna Krostian Zagrebissa käydään grand prix -tason kilpailu.

Paini: Matias Lipasti paini sarjavoittoon 77-kiloisissa ja Otto Ketonen 82-kiloisissa kreikkalais-roomalaisen Thor Masters -turnauksessa Tanskassa. Molemmat voittivat matkalla sarjavoittoihin myös EM-mitalistit. Konsta Mäenpää oli toinen 130-kiloisissa ja Elmer Mattila kolmas 67-kiloisissa.

Painonnosto: Rovaniemellä käynnistyy tällä viikolla alle 20- ja 23-vuotiaiden EM-kisat.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi 187,4 kilometrin urakan jälkeen maaliin kärkijoukossa sijalla 44 maailmankiertueen osakilpailussa Saksassa. Hännisellä oli iso rooli irtiottoryhmän kiinniajamisessa.

Ratamelonta: Joona Mäntynen ja Jeremy Hakala ottivat olympiamatkoilla parhaan suomalaissijoituksen MM-kisoissa Tanskassa sijoituttuaan B-finaalissa kahdeksanneksi (sijoitus siis 17:s) kajakkikaksikoiden 500 metrillä. Eetu Kolehmainen jäi välieriin 1000 metrillä (myös 500 metrillä), Netta Malinen alkueriin 500 metrillä.

Sulkapallo: Nuorten EM-mitalisti Joakim Oldorff voitti välierässä yleisen sarjan EM-mitalistin ja olympiaedustajan Kalle Koljosen ja loppuottelussa vielä kokeneen Eetu Heinon matkalla kaksinpelin Suomen mestaruuteen Vantaalla. Myös naisissa mestaruuden vei nuorten EM-mitalisti, vuonna 2006 syntynyt Nella Nyqvist. Vantaalla pelataan sunnuntaista eteenpäin joukkueiden MM-turnausta, jonka Suomi aloittaa haastamalla mahtimaa Kiinan sunnuntaina.

Tennis: Suomi varmisti voiton Intiasta Davis Cupin I-ryhmässä kolmessa ottelussa, kun Otto Virtanen ja Emil Ruusuvuori hoitivat perjantaina vastustajansa suoraan erin 2-0 ja Henri Kontinen ja Harri Heliövaara seurasivat esimerkkiä nelinpelissä lauantain aluksi. Tämän jälkeen pelattiin enää yksi merkityksetön kaksinpeli, jossa Patrik Niklas-Salminen taipui Intian ykköspelaajalle Prajnesh Gunneswaranille (ATP-165), jonka Virtanen onnistui perjantaina voittamaan. Voitto avasi Suomelle väylän maailmanlohkon karsintaan maaliskuulle, eli paikka Davis Cupin finaaliturnauksessa on voiton päässä. Kyseessä on neljäs kerta, kun Suomi pääsee karsimaan paikasta Davis Cupin ylimpään luokkaan. Anastasia Kulikova otti kaksi kovaa päänahkaa ja eteni puolivälieriin asti tasokkaassa ITF-kiertueen W60-tason turnauksessa Portugalissa. Davis Cup -sankareista Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara pelaavat tällä viikolla ATP-kiertuetta Kazakstanissa.

Uinti: Ida Hulkko otti 50 metrin rintauinnissa kakkossijan ajalla 30,01 ja satasella kolmossijan ajalla 1.05,50 ISL-uintiliigassa Napolissa. Lisäksi Hulkko oli rintauintiosuutensa kolmas lentävällä ajalla 1.05,32, kun hänen joukkueensa Iron otti kolmossijan. Fanny Teijonsalo puolestaan ui 50 metrin vapaauinnissa lyhyen radan Suomen ennätyksen 24,13 sijoittuen viidenneksi. Itselleen vieraammassa sadan metrin sekauinnissa Teijonsalo oli neljäs ajalla 58,81. Laura Lahtinen urakoi viikonloppuna peräti neljä matkaa; 200 metrin perhosuinnissa aika 2.08,34 riitti kuudenteen sijaan, 200 metrin rintauinnissa, 400 metrin vapaauinnissa ja 400 metrin sekauinnissa Lahtinen tuli maaliin seitsemäntenä. Edessä on taas neljän uintipäivän viikko.

Voimistelu: Telinevoimistelun SM-kisat käytiin Oulussa. Miehissä Elias Koski jätti Kirmeksen veljekset taakseen ja vei kuusiottelun mestaruuden pistein 80,900. Naisissa Maisa Kuusikko voitti neliottelun pistein 51,299. Vuonna 2005 syntynyt Kuusikko juhli mestaruuksia myös eritasonojapuiden ja puomin telinefinaaleissa. Miesten telinefinaaleissa kahteen kultaan ylsi kuusiottelun hopeaa napannut Robert Kirmes, joka voitti hypyn ja rekin ja otti myös kolme muuta mitalia. Permannon erikoismies Emil Soravuo ei ollut horjutettavissa pisteillään 14,533.

Yleisurheilu: Sara Kuivisto päätti kansainvälisen läpimurtokautensa juoksemalla 800 metriä aikaan 2.00,03 ja sijoittumalla seitsemänneksi kansainvälisessä kilpailussa Sveitsin Bellinzonassa. Senni Salminen puolestaan hyppäsi kolmiloikassa kolmanneksi Kroatian Zagrebissa tuloksella 14,24. Reetta Hurske sijoittui sadan metrin aidoissa neljänneksi ajalla 13,13, samoin keihästä 58,45 heittänyt Sanne Erkkola. Joonas Rinne kiri voittoon 1500 metrillä Norjan Bergenissä ajalla 3.43,03. Tommi Holttinen sijoittui toiseksi Kenian Nairobissa ylittämällä seipäässä korkeuden 550. Mikko Paavola (510) oli kolmas.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Miesten kesä-GP jatkuu tällä viikolla Itävallan Hinzenbachissa.

Taitoluistelu: Viimeiset olympiapaikat ovat jaossa tällä viikolla Saksan Oberstdorfissa. Naisten yksinluisteluun Suomella on jo paikka, mutta jäätanssissa samaa yrittävät Juulia Turkkila ja Matthias Versluis ja miehissä Valtter Virtanen.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Venäjällä.

Joukkuevoimistelu: Tällä viikolla käydään Helsingissä toinen valintakilpailu loppusyksyn MM-kotikisoihin.

Keilailu: Suomen kahdeksanhenkinen joukkue palasi kotiin juniorien EM-kisoista Hollannista muhkean kahdeksan mitalin potin kanssa. Mitalisampona toimi erityisesti Peppi Konsteri, joka saavutti mitalin jokaisesta kilpailustaan: kultaa all eventistä, hopeaa mastersista, pronssia singlestä sekä hopeaa parikilpailusta Mila Nevalaisen kanssa ja pronssia joukkuekilpailusta. Miehissä mitaleita rohmusi mastersista ja singlestä hopeaa sekä joukkuekilpailusta pronssia napannut Jani Soukka.

Rallicross: Niclas Grönholm ajoi toiseksi Latvian MM-osakilpailussa. Juha Rytkönen karsiutui välierissä ja oli yhdeksäs. Grönholm on MM-sarjassa neljän osakilpailun jälkeen neljäntenä kuusi pistettä kakkos- ja kolme kolmossijaa perässä.

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK taipui Uefan konferenssiliigan lohkovaiheen avausottelussaan torstaina kotonaan itävaltalaiselle LASK Linzille maalein 0-2. Helmarit aloittaa tiistaina MM-karsinnat kotiottelulla Slovakiaa vastaan.

Koripallo: Koripallon Suomen mestari Salon Vilpas taipui mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Tappio tuli Kreikassa pelatussa ottelussa Romanian mestarille Cluj Napocalle pistein 97-106.

Lentopallo: Suomen lopulliseksi sijoitukseksi miesten EM-kisoissa varmistui maanantai-iltana 12:s. Ensi vuoden MM-kisoihin Suomen sijoitus ja maailmanranking eivät riittäneet.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta