Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
04.10.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 39/2021: Huuhkajilla huipputärkeä MM-karsintaottelu lauantaina

Krista Bakker onnistui ottamaan uransa parhaan sijoituksen golfin Euroopan kiertueella. Jyväskylän MM-rallissa saatiin suomalaisvoittoja, mutta alemmissa luokissa. Alkanut viikko on täynnä tapahtumia Huuhkajien huipputärkeästä MM-karsintaottelusta taitoluistelun Finlandia Trophyyn, painin MM-kisoihin ja Robert Heleniuksen odotettuun otteluun Adam Kownackia vastaan.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Joukkuepelit

Jalkapallo: HJK otti ison askeleen kohti jatkopaikkaa Uefan konferenssiliigassa voittamalla toisessa ottelussaan Armeniassa Alashkertin. Loppulukemiksi kirjattiin 2-4. Suomi kohtaa miesten MM-karsinnassa Ukrainan Helsingin Olympiastadionilla lauantaina. Ukraina on karsintalohkossa toisena tasapistein kolmantena olevan Suomen kanssa, joten ottelun merkitys jatkokarsintaan selviytymisen kannalta on massiivinen. Päivää aiemmin Pikkuhuuhkajat pelaa EM-karsintaa Azerbaidzhanissa.

Jääkiekko: Mestarien liigan alkulohkovaihe jatkuu tällä viikolla viidennen ottelukierroksen väännöillä.

Lentopallo: Vammalan Lentopallon taival Mestarien liigassa käynnistyy vierasottelulla Hollannissa keskiviikkona.

Kesäolympialajit

Golf: Matilda Castrén sijoittui 27:nneksi LPGA-kiertueella New Jerseyssä. Krista Bakker ylsi Euroopan kiertueella Espanjassa uransa parhaaseen sijoitukseensa oltuaan kolmas. Sanna Nuutinen (14:s) ja Ursula Wikström (42:s) läpäisivät myös cutin. Kalle Samooja, Sami Välimäki ja Tapio Pulkkanen jäivät päätöskierroksen ulkopuolelle miesten Euroopan kiertueella Skotlannissa. LPGA-kiertuetta jatketaan New Jerseyssä, miesten Euroopan kiertuetta puolestaan Espanjassa.

Miekkailu: Niko Vuorinen nappasi turnausvoiton kalpamiekkailun Nordic Challenge -kilpailusarjassa Oslossa. Anna Salminen taipui naisten finaalissa.

Paini: Jere Heino avasi suomalaisittain MM-kisat Norjassa vapaapainin 125-kiloisissa. Heino taipui avausottelussaan Puolan Robert Baranille ja päätyi sijalle 15. Tällä viikolla siirrytään kreikkalais-roomalaiseen painityyliin.

Painonnosto: Aino Luostarinen voitti pronssia alle 20-vuotiaiden sarjassa yhteistuloksella 91+109=200 kg nuorten EM-kisoissa Rovaniemellä. Myös tempauksesta Luostarinen kirjautti pronssia.

Purjehdus: Laser-luokkien EM-mitaleista purjehditaan tällä viikolla Bulgariassa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen polki maaliin sijalla 35 195 kilometrin urakan jälkeen Giro dell’Emilia -kilpailussa Italiassa lauantaina. Alkuviikolla Hännisellä on ohjelmassa kaksi seuraavaa maantieajoa Italiassa.

Pöytätennis: Suomi voitti miesten EM-joukkuekisojen alkulohkovaiheen päätösottelussa Luxemburgin otteluvoitoin 3-1, mutta tappiot Slovenialle ja isäntämaa Romanialle (molemmat voitoin 1-3) tiesivät jäämistä alkulohkoon. Benedek Oláhilla alkaa tällä viikolla jo viides perättäinen kausi Ranskan liigassa.

Ratsastus: Veera Manninen sijoittui ratsullaan Sir Greg kuudenneksi neljän tähden kenttäratsastuskilpailussa Puolassa.

Sulkapallo: Suomi taipui joukkueiden MM-kisoissa Vantaalla Thaimaalle maanantaina voitoin 0-5 ja Intialle keskiviikkona 1-4. Ainoan otteluvoiton toivat Anton Kaisti ja Jesper Paul nelinpelissä Intian paria vastaan. Suomen pelit päättyivät alkulohkoon.

Tennis: Suomalaispelaajista pisimmälle menneellä viikolla eteni Oona Orpana, joka oli 2. kierroksella ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Yhdysvalloissa. Nelinpelissä tie katkesi puolivälierään. Avauskierroksella putosivat Sofian ATP250-turnauksessa Emil Ruusuvuori kaksin- ja Henri Kontinen nelinpelissä, Harri Heliövaara haastajakiertueella Ranskassa sekä Patrik Niklas-Salminen M25-tasolla Ruotsissa sekä kaksin- että nelinpelissä Iiro Vasan kanssa. Otto Virtanen löi avauskierroksella Niklas-Salmisen, mutta turnaus päättyi toiselle kierrokselle.

Uinti: Ida Hulkko oli iskussa, kun hänen joukkueensa Iron varmisti paikkansa ISL-uintiliigan välieriin. 50 metrin rintauinnissa Hulkko juhli keskiviikkona voittoa ajalla 29,68. Seuraavana päivänä uitiin sama matka pudotusformaatilla, ja Hulkko nappasi kakkossijan. Lisäksi satanen kulki aikaan 1.05,19, mikä oikeutti kolmossijaan. Viikon kruunasi vielä voitto 4 x 100 metrin sekauintiviestissä, jossa Hulkko ui rintauintiosuuden lentävällä lähdöllä aikaan 1.04,70. Kaikkien suomalaisten joukkueet jatkavat marraskuun välieriin.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Kesä-GP päättyi Saksan Klingenthalissa viikonloppuna. Jenny Rautionaho oli päätösosakilpailussa 18:s ja kiertueen kokonaispisteissä 13:s. Miesten päätösosakilpailussa ei nähty suomalaisia toisella kierroksella. Paras oli 31:nneksi sijoittunut Niko Kytösaho.

Taitoluistelu: Tällä viikolla luistellaan Espoossa perinteinen Finlandia Trophy.

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Robert Helenius kohtaa Puolan Adam Kownackin Yhdysvalloissa viikonloppuna. Kyseessä on revanssi maaliskuulta 2020, jolloin Helenius voitti puolalaisen.

Formula 1: MM-sarja jatkuu väliviikonlopun jälkeen Turkin GP:llä.

Karate: Suomalaiset jäivät ilman otteluvoittoja Moskovassa kilpaillussa K1 Premier Leaguen osakilpailussa. Avausotteluissaan taipuivat Titta Keinänen, Elina Lehtonen ja Björn Kulovuori.

Pyöräsuunnistus: Portugalissa kilpaillaan viikonloppuna EM-mitaleista.

Suunnistus: Suomi oli kuudes kauden viimeisen maailmancupin Italiassa huipentaneessa sprinttiviestissä joukkueella Veera Klemettinen, Akseli Ruohola, Aleksi Niemi ja Venla Harju. Henkilökohtaisilla matkoillakin tuli pistesijoja: Miika Kirmula seitsemäs pitkällä matkalla sekä Klemettinen seitsemäs ja Lotta Karhola kahdeksas keskimatkalla.

Ralli: Toyotan WRC-auton rattiin päässyt Esapekka Lappi oli parhaana suomalaiskuljettajana neljäs Jyväskylän MM-rallissa. WRC2-luokan voittoa juhlinut Teemu Suninen oli yleiskilpailussa kahdeksas, WRC3-luokassa parasta vauhtia pitänyt Emil Lindholm puolestaan kymmenes. Kalle Rovanperän ralli päättyi keskeytykseen.

Rallicross: MM-sarjaa jatketaan viikonloppuna Belgiassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Ilkka Palomäki

asiantuntija

huippu-urheiludata ja viestintä

0445383632

Lue lisää aiheesta