Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.10.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 40/2021: Cheerleadingin MM-kisoissa suomalainen mitalisade

Ei-olympialajeissa oli merkittävä viikko: Robert Helenius otti tyrmäävän voiton Yhdysvalloissa, Valtteri Bottas otti kauden avausvoittonsa Turkin GP:ssä ja cheerleadingin MM-kisoissa nähtiin suomalainen mitalisade. Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat uudet ennätyspisteensä Finlandia Trophyssa. Harri Heliövaara juhli turnausvoittoa haastajakiertueella.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Ei-olympialajit

Ammattinyrkkeily: Robert Helenius voitti toisen kerran puoleentoista vuoteen Puolan Adam Kownackin Yhdysvalloissa viikonloppuna. Ottelu päättyi tekniseen tyrmäykseen kuudennessa erässä. Helenius on ammattilaisena voittanut 31 ottelua ja hävinnyt kolme.

Cheerleading: Suomi rohmusi mitalit kolmesta yleisen sarjan luokasta virtuaalisesti järjestetyistä MM-kisoista. Naiset ottivat jo kolmannen perättäisen maailmanmestaruuden, cheertanssissa Suomi saavutti MM-hopeaa ja sekajoukkueiden sarjassa MM-pronssia. Lisäksi Suomen juniorit voittivat tyttöjen cheer-sarjan.

Enduro: Eero Remes nappasi enduro 2 -luokassa sijoitukset kahdeksan ja kuusi, kun MM-sarja jatkui kahden ja puolen kuukauden tauon jälkeen Portugalissa. Roni Kytönen ajoi juniorien ykkösluokassa voiton ja kakkossijan.

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi paalupaikalta kauden avausvoittoonsa Turkin GP:ssä. Kimi Räikkönen oli 12:s. Bottas on tukevasti kolmantena MM-sarjassa, kun ajamatta on kuusi kilpailua.

Pyöräsuunnistus: Kesäkuussa MM-kotikisoissa muhkean kymmenen mitalin potin napannut Suomen joukkue ei onnistunut samalla tasolla EM-kisoissa ja maailmancupin päätösosakilpailussa Portugalissa. Keskimatkalla pistesijoille ylsivät Marika Hara (viides) ja Henna Saarinen (kuudes) sekä miehissä Jussi Laurila (seitsemäs). Sunnuntain sekaviestissä Hara, Laurila ja Juha Lilja tulivat maaliin neljäntenä. Maailmancupin kokonaispisteissä Marika Hara oli kolmas naisissa ja Samuel Pökälä neljäs miehissä. Suomi voitti maiden välisen kilpailun.

Ralli: MM-sarjan toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan tällä viikolla. Tapahtumapaikkana on Espanja.

Rallicross: Niclas Grönholm ajoi kahdeksanneksi MM-sarjan kuudennessa osakilpailussa Belgiassa ja jatkaa MM-sarjan neljäntenä. Sarja jatkuu Portugalissa heti tulevana viikonloppuna.

Talviolympialajit

Curling: Suomen miehet pelaavat tällä viikolla olympialaisten esikarsintaa Turkissa. Avausottelussa tuli sunnuntaina voitto Sloveniasta 7-3. Turnauksen kahdelle parhaalle avautuu paikka varsinaiseen karsintaturnaukseen joulukuulle.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis paransivat syyskuun lopulla olympiakarsinnassa luistelemiaan ennätyspisteitä muotoon 185,19 ja sijoittuivat jäätanssissa kuudenneksi Finlandia Trophyssa Espoossa. Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijoittuivat 12:nneksi yhteispistein 158,51. Naisissa Jenni Saarinen oli parhaana suomalaisena 12:s yhteispistein 168,72. Oona Ounasvuori oli 14:s (162,68) ja pikahälytyksellä Emmi Peltosen korvannut Laura Karhunen 21:s (137,15). Miehissä Valtter Virtanen oli 19:s pistein 179,75.

Kesäolympialajit

Golf: Mikko Korhonen sijoittui 20:nneksi ja Kalle Samooja 34:nneksi miesten Euroopan kiertueella Espanjassa. Tapio Pulkkanen ja Sami Välimäki jäivät cutiin. Saman kohtalon kärsi ensimmäistä kertaa sitten kesäkuun Matilda Castrén LPGA-kiertueella New Jerseyssä. Miehet jatkavat Espanjassa myös tällä viikolla.

Judo: Pihla Salonen (57 kg), Turpal Djoukaev (73 kg) ja Eetu Ihanamäki (81 kg) edustivat Suomea alle 21-vuotiaiden MM-kisoissa Italiassa. Kukin kolmesta suomalaisesta voitti avausottelunsa, mutta siitä eteenpäin ei tie johtanut.

Nyrkkeily: Vilma Viitanen taipui puolivälierässä MM-hopeamitalisti Ljudmila Vorontsovalle hajaäänituomiolla 1-4 Balkan-turnauksessa Bulgariassa.

Paini: 12:nneksi 72 kilon ”välisarjassa” sijoittunut Mikko Peltokangas oli Suomen nuoren joukkueen ainoa painija, joka ylsi otteluvoittoon kreikkalais-roomalaisessa painissa Oslon MM-kisoissa. Elmer Mattila taipui avauskierroksella 67-kiloisissa, Matias Lipasti 77-kiloisissa ja Konsta Mäenpää 130-kiloisissa.

Purjehdus: Nooa Laukkanen sijoittui 19:nneksi laser-luokkien avoimessa EM-kilpailussa Bulgariassa. Eurooppalaisista Laukkanen oli 14:s. Laser radialissa Monika Mikkola sijoittui 20:nneksi ja eurooppalaisista 18:nneksi.

Pyöräily: Jaakko Hänninen ajoi apuajajan roolissa keskiviikkona maaliin 64:ntenä mäkisellä 190 kilometrin reitillä Milanosta Torinoon. Lauantaina Hänninen osallistui Il Lombardia -klassikkokilpailuun, mutta matkanteko päättyi ennenaikaisesti kaatumiseen.

Pöytätennis: Benedek Oláh aloitti jo viidennen perättäisen kautensa Ranskan liigassa Jura Morezin joukkueessa. Avausviikolla Oláh pelasi peräti neljä ottelua, joista tuloksena oli kaksi voittoa sekä kaksi niukkaa 2–3-tappiota Omar Assarille (ranking-29) ja Wang Yangille (ranking-35).

Tennis: Emil Ruusuvuoren taival Indian Wellsin masters-turnauksessa katkesi toiselle kierrokselle tappioon Karen Hatšanoville (ATP-29). Harri Heliövaara juhli kauden kolmatta turnausvoittoaan nelinpelissä, haastajakiertueella Espanjassa tšekkiparinsa Roman Jebavyn kanssa. Patrik Niklas-Salminen ylsi puolestaan nelinpelissä finaaliin ITF-kiertueen M15-tason turnauksessa Dohassa. Kaksinpelissä Niklas-Salminen putosi toisella kierroksella. Iiro Vasa oli samassa turnauksessa puolivälierissä niin kaksin- kuin nelinpelissä. Heliövaara jatkaa tällä viikolla kauttaan Napolissa.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Suomi kärsi kirvelevän 1–2-kotitappion Ukrainalle MM-karsinnoissa lauantaina ja menetti asemiaan D-lohkon kärkitaistelussa. Tiistaina Huuhkajat kohtaa Kazakstanin vieraissa. Pikkuhuuhkajat pelasi Azerbaidzhanin kanssa tasan 1-1 EM-karsinnassa. Tiistaina vastassa on Itävalta.

Jääkiekko: Hallitseva Suomen mestari Lukko varmisti jatkopaikkansa Mestarien liigan alkulohkostaan voittamalla Cardiffin kotonaan maalein 5-2. Myös Tappara on ennen päätöskierrosta kiinni jatkopaikassa, vaikka se kärsi 1–6-vierastappion Skellefteålle. HIFK on sen sijaan tiukassa paikassa hävittyään kotonaan Frölundalle maalein 2-3; päätöskierroksen vierasottelusta Göteborgista tarvitaan voitto. TPS voitti Växjön kotonaan 3-1, mutta jatkopaikka on jo karannut. Alkulohkojen päätöskierros pelataan tällä viikolla.

Lentopallo: Vammalan Lentopallo petasi oivat lähtöasemat kotiotteluunsa Mestarien liigan karsintojen avauskierroksella nousemalla 3–2-vierasvoittoon hollantilaisesta Dynamo Apeldoornista. Ratkaiseva kotiottelu pelataan keskiviikkona.

Salibandy: Naisten maajoukkue pelaa viikonloppuna EFT-turnauksen Lempäälässä. MM-kisojen kenraaliharjoituksessa vastaan tulevat Tšekki, Sveitsi ja Ruotsi.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta