Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
18.10.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 41/2021: Suomen miehet ottivat askeleen kohti olympiapaikkaa curlingissa

Talvilajien maailmancupit pyörähtävät viikonloppuna käyntiin alppihiihdossa, freestylessa ja lumilautailussa. Curlingissa miehet lunastivat paikan viimeiseen olympiakarsintaturnaukseen. Niclas Grönholm ajoi kauden toisen voittonsa rallicrossin MM-sarjassa. Huuhkajat otti tärkeän voiton Kazakstanissa ja sai apuja myös MM-karsintalohkonsa muilta joukkueilta.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Maailmancup-kausi käynnistyy perinteisesti Itävallan Söldenistä suurpujotteluilla viikonloppuna.

Curling: Suomen miehet etenivät voitosta voittoon olympiaesikarsintaturnauksessa Turkissa ja lunastivat paikan lopulliseen olympiakarsintaturnaukseen joulukuulle. Ratkaisevassa loppuottelussa Suomi löi Turkin 10-9. Sekaparikilpailussa Suomella oli suora paikka joulukuun karsintaturnaukseen.

Freestyle: Syksyn olympiapaikkajahti käynnistyy Sveitsistä, kun maailmancup-kausi avataan big air -kilpailuilla Sveitsissä.

Lumilautailu: Myös lumilautailun maailmancup-kausi käynnistyy Sveitsin Churissa big air -kilpailuilla.

Taitoluistelu: Jenni Saarinen sijoittui viidenneksi yhteispistein 154,45 tulevilla olympiajäillä Pekingissä kilpailluissa Aasian avoimissa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Tokion olympiakisoissa neljänneksi sijoittunut Eetu Kallioinen ampuu tällä viikolla President’s Cup -kutsukilpailussa Kyproksen Larnakassa. Kutsun saivat maailmanrankingin 12 parasta.

Golf: Tapio Pulkkanen ja Sami Välimäki jakoivat sijaa 25 Euroopan kiertueella Espanjassa. Kalle Samooja ja Mikko Korhonen jäivät viikonlopun kierrosten ulkopuolelle. Krista Bakker oli 17:s, Sanna Nuutinen 20:s, Tiia Koivisto 42:s ja Ursula Wikström 55:s naisten Euroopan kiertueella Yhdysvalloissa. Miesten kiertue jatkuu Mallorcalla.

Judo: Luukas Saha taipui avausottelussaan 66-kiloisissa Pariisin grand slam -turnauksessa. Martti Puumalainen joutui vetäytymään turnauksesta viime hetkellä sairastuttuaan. Alexandra Barton 63-kiloisissa ja Valtteri Olin 73-kiloisissa ottelivat puolestaan viidenneksi Euroopan cup -tasolla Kroatiassa.

Sulkapallo: Kalle Koljonen eteni puolivälieriin asti kansainvälisessä turnauksessa Hollannissa. Tappio tuli Espanjan Pablo Abianille (ranking-52). Tällä viikolla tositoimissa on ainakin Joakim Oldorff Tšekissä.

Tennis: Oona Orpana juhli ITF-kiertueen W15-turnauksessa Yhdysvalloissa turnausvoittoa nelinpelissä italialaisparinsa Martina Zerulon kanssa. Kaksinpelissä Orpana taipui avauskierroksella. Patrik Niklas-Salminen taipui saman tason miesten turnauksessa Qatarissa nelinpelin välierässä ja kaksinpelin toisella kierroksella, Eero Vasa eteni puolestaan puolivälieriin nelinpelissä Espanjassa. Harri Heliövaaran taival katkesi nelinpelin puolivälierään haastajakiertueella Italiassa. Tällä viikolla Heliövaara pelaa ATP250-tasolla Moskovassa.

Voimistelu: Rytmisen maajoukkue sijoittui kaksiottelussa neljänneksi pistein 63,700 challenge-cupissa Romaniassa. Vanne-keilaohjelman finaalissa Suomi oli kolmas, pallo-ohjelmassa neljäs. Tällä viikolla kilpaillaan telinevoimistelun maailmanmestaruuksista Japanissa.

Ei-olympialajit

Enduro: Eero Remes ajoi E2-luokan MM-sarjan päätösosakilpailussa Ranskassa kahdesti kymmenenneksi. MM-pisteissä Remes sijoittui kuudenneksi. Roni Kytönen oli juniorien ykkösluokan MM-sarjassa neljäs.

Formula 1: MM-sarja siirtyy Atlantin taakse. Viikonloppuna ajetaan Yhdysvaltain GP Texasissa.

Keilailu: Jesse Ahokas sijoittui 14:nneksi ja Jarno Lahti 17:nneksi Euroopan kiertueella Norjassa.

Ralli: Kalle Rovanperä ajoi viidenneksi Espanjan MM-rallissa. Teemu Suninen oli 11:s ja Emil Lindholm 12:s. Rovanperä on MM-sarjassa neljäntenä ennen marraskuussa Italiassa ajettavaa päätösosakilpailua.

Rallicross: Niclas Grönholm ajoi kauden toisen voittonsa Portugalin MM-osakilpailussa. Ennen marraskuussa kauden päättäviä Saksan osakilpailuja Grönholm on MM-sarjassa neljäntenä.

Paralympialajit

Istumalentopallo: Suomen naiset pelaavat tällä viikolla EM-kisoja Turkissa. Sunnuntain avausottelussa Saksa oli parempi erin 3-0.

Maalipallo: Suomen miehet voittivat kaikki muut ottelunsa, mutta Ukrainalle tuli tappio sekä alkusarjassa että loppuottelussa kansainvälisessä turnauksessa Espoossa viikonloppuna. Naiset voittivat pronssiottelunsa ja päätyivät kolmanneksi.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat kaatoi Kazakstanin vieraissa Teemu Pukin kahdella maalilla 2-0. Kun samaan aikaan Ukraina ja Bosnia-Hertsegovina tasasivat pisteet maalein 1-1, Suomen asema MM-karsintalohkon päättävään marraskuun karsintaikkunaan parantui merkittävästi. Pikkuhuuhkajat löi EM-karsinnassa Itävallan kotonaan maalein 3-1. Naisten MM-karsinta jatkuu torstaina vierasottelulla Georgiassa. Samana päivänä HJK kohtaa Uefan konferenssiliigassa kotonaan Maccabi Tel Avivin.

Jääkiekko: Tappara varmisti toisena suomalaisjoukkueena paikkansa Mestarien liigan pudotuspeleissä ja samalla E-alkulohkon voiton lyömällä ruotsalaisen Skellefteån kotonaan 4-2. Jo aiemmin jatkopaikkansa varmistanut Lukko voitti Cardiffin vieraissa 6-3 ja varmisti C-lohkon voiton. Päätösotteluissaan ruotsalaisvastustajilleen hävinneet TPS ja HIFK sen sijaan karsiutuivat 16 joukkueen jatkopeleistä.

Lentopallo: VaLePa hoiti myös kotiottelunsa kunnialla, voitti hollantilaisen Draisma Dynamo Apeldoornin 3-1 ja eteni Mestarien liigan toiselle karsintakierrokselle. Ottelupari portugalilaista Benficaa vastaan käynnistyy jo tällä viikolla vierasottelulla.

Salibandy: Miesten maajoukkue sijoittui kolmanneksi EFT-turnauksessa Tšekissä. Turnausavauksessa tuli 3–8-tappio Ruotsille, Sveitsistä Suomi otti voiton 10-3 ja isäntiä vastaan Suomi taipui rangaistuslaukauksilla maalein 4-5. Naisten maajoukkue sijoittui puolestaan toiseksi EFT-turnauksessa Lempäälässä. Tšekki kaatui maalein 6-3, mutta Sveitsiä (rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 4-5) ja Ruotsia (2-10) vastaan tuli tappiot.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta