Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
25.10.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 42/2021: Emil Soravuo teki suomalaista voimisteluhistoriaa

Emil Soravuosta tuli ensimmäinen suomalainen telinevoimistelun MM-mitalisti sitten Jani Tanskasen rekin maailmanmestaruuden 1997. Rene Rinnekangas aloitti olympiakauden palkintokorokesuorituksella big airin maailmancup-avauksessa. Harri Heliövaara voitti uransa toisen ATP-tittelin Moskovassa. Helmarit jatkaa puhtaalla pelillä MM-karsintaa tiistain kotiotteluun Irlantia vastaan.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Suomalaisia ei nähty toisella kierroksella suurpujottelun maailmancup-avauksessa Itävallan Söldenissä. Samu Torsti laski 42:nneksi ja Erika Pykäläinen 60:nneksi.

Freestyle: Anni Kärävä pääsi suomalaisista lähimmäs finaalipaikkaa maailmancup-kauden avanneessa big air -kilpailussa Sveitsin Churissa. Kärävä oli karsinnan kymmenes jääden kolme pistettä finaalirajasta (kahdeksan parasta finaaliin). Miehissä finaaliin pääsi kymmenen parasta, mutta Simo Peltola (33:s) ja Kuura Koivisto (34:s) eivät yltäneet tähän joukkoon.

Lumilautailu: Rene Rinnekangas sai lentävän lähdön olympiatalveen nappaamalla big airin kakkossijan maailmancupin avauksessa Sveitsin Churissa. Koko viime kauden vammojaan parannellut Kalle Järvilehto täydensi suomalaismenestystä yhdeksännellä sijallaan. Naisissa Enni Rukajärvi oli finaalin viides ja ainoana suomalaisena karsintaan jäänyt Carola Niemelä 21:s.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis jatkoivat vahvaa alkukauttaan voittamalla jäätanssin kansainvälisessä kilpailussa Nizzassa pistein 180,94. Yuka Orihara ja Juho Pirinen täydensivät suomalaismenestystä nelossijallaan pistein 155,22. Laura Karhunen oli naisissa niin ikään neljäs pistein 157,14.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Eetu Kallioinen sijoittui maailman valioiden joukossa kymmenenneksi skeetissä President’s cupissa Kyproksella. Kilpailu ammuttiin kokeiluluonteisilla säännöillä, ja ensimmäinen karsinta tehtiin jo kahden sarjan jälkeen. Kallioisen 47/50 ei riittänyt semifinaalivaiheeseen.

Golf: Matilda Castrén ei onnistunut optimaalisesti LPGA-kiertueella Etelä-Koreassa. Castrénin sijoitus oli 82:s turnauksessa, jossa kaikki pelaajat saivat pelata neljä kierrosta. Emilia Tukiainen sijoittui Euroopan haastajakiertueen kokonaiskilpailussa kuudenneksi ja lunasti ensi kaudeksi pelioikeuden Euroopan kiertueelle. Kiira Riihijärvi selvitti puolestaan tiensä LPGA-kiertueen karsintafinaaliin, joka pelataan marras-joulukuun taitteessa. Naisten Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Dubaissa.

Judo: Enimmäkseen juniorisarjoissa vielä tällä kaudella otellut Turpal Djoukaev otti peräti viisi otteluvoittoa European Open -tason kilpailussa Espanjan Malagassa ja sijoittui kolmanneksi 73-kiloisissa. Vielä nuorempi Pihla Salonen onnistui ottamaan myös yhden otteluvoiton 52-kiloisissa, muiden suomalaisten taival katkesi avauskierrokselle.

Nyrkkeily: Miesten MM-kisat käynnistyvät tällä viikolla Serbiassa.

Purjehdus: Uudessa purjelautailun olympialuokassa, IQFoilissa, käydään tällä viikolla EM-kisat Ranskan Marseillessa.

Sulkapallo: Suomen mestari Joakim Oldorff raivasi tiensä karsintojen kautta pääsarjaan ja aina puolivälieriin asti kansainvälisessä turnauksessa Tšekissä. Alkaneella viikolla Oldorff pelaa Belgiassa.

Tennis: Harri Heliövaara otti uransa toisen ATP-turnausvoittonsa nelinpelissä, kun hän voitti hollantilaisparinsa Matwe Middelkoopin kanssa Moskovan ATP250-turnauksen. Mestaruuden myötä Heliövaara nousee nelinpelin ATP-listalla sijalle 70. Emil Ruusuvuori on edennyt voiton päähän pääsarjasta Pietarin ATP250-turnauksessa, kuten myös Otto Virtanen haastajatasolla Saksassa.

Voimistelu: Emil Soravuosta tuli 24 vuoteen ensimmäinen suomalainen, joka saavutti MM-tason mitalin telinevoimistelussa, kun hän otti pronssia permannon telinefinaalissa pistein 14,700. Karsinnassa Soravuo oli yhdeksäs ja pääsi viimeisenä miehenä finaaliin. Soravuon mitali oli historiallinen, sillä yksikään suomalainen ei ollut ennen häntä ottanut MM-mitalia permannolla. Japanissa järjestetyt MM-kisat olivat telinepainotteiset, mutta myös kuusiottelussa jaettiin MM-mitalit. Varasijalta finaaliin päässyt Robert Kirmes sijoittui 18:nneksi pistein 79,797, karsinnassa paremmin onnistunut Oskar Kirmes oli 22:s pistein 78,231. Naisten neliottelussa Ada Hautala oli karsinnan 27:s pistein 48,431 ja Rosanna Ojala 33:s pistein 47,823. Paras telinekohtainen sijoitus oli Hautalan 29:s permannolla (12,466). Tällä viikolla Japanissa kilpaillaan rytmisen voimistelun MM-mitaleista.

Yleisurheilu: Aleksi Ojala käveli voittoon tulevalla MM-matkalla, 35 kilometrillä, Ison-Britannian Leedsissä, vaikka joutui tekniikkavaikeuksien takia varikolle neljäksi minuutiksi. Voittoaika oli 2.37.57. Elisa Neuvonen käveli naisissa toiseksi ajalla 3.01.33. Camilla Richardsson juoksi puolimaratonin Valenciassa ennätysaikaansa 1.10.51 ja oli kymmenes.

Ei-olympialajit

Formula 1: Lähtöruuturangaistuksen kärsinyt Valtteri Bottas ajoi kuudenneksi Yhdysvaltain GP:ssä Texasissa. Kimi Räikkönen oli 13:s.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella maailmankiertueen pronssitason turnauksessa Yhdysvaltain Detroitissa.

Tanssiurheilu: Masi Saurén ja Anna Tyutyunyuk voittivat boogie woogien maailmanmestaruuden sunnuntaina Ukrainassa. Maailmanmestaruus oli Suomen historian ensimmäinen boogie woogien pääsarjassa.

Paralympialajit

Istumalentopallo: Suomen naiset sijoittuivat viidenneksi Turkissa pelatussa EM-lopputurnauksessa. Kahdeksasta ottelustaan Suomi voitti viisi.

Joukkuepelit

Futsal: Suomen naisten maajoukkue ylsi voiton päähän EM-lopputurnauksesta. Belgia kaatui 3-0 ja Tšekki 3-1 karsintaturnauksessa Ukrainassa, mutta kotijoukkue oli ratkaisevassa ottelussa parempi maalein 4-1.

Jalkapallo: Helmarit jatkoi voittojen tiellä MM-karsinnassa lyömällä Georgian vieraissa 3-0. Tiistaina on edessä kotiottelu Irlantia vastaan. HJK kärsi Uefan konferenssiliigassa kotonaan 0–5-tappion Maccabi Tel Aviville.

Lentopallo: VaLePa taipui Mestarien liigan toisen karsintakierroksen avausottelussa portugalilaisen Benfican vieraana erin 0-3. Jatkaja selvitetään lopullisesti keskiviikkona Sastamalassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta