Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.11.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 45/2021: Suomeen keilailun MM-mitali sekä miehistä että naisista

Suomi on ennen naisten joukkuekilpailun ratkaisuhetkiä saavuttanut kaksi mitalia keilailun MM-kisoista – kirkkaimpana Tomas Käyhkön henkilökohtainen MM-hopea. Huuhkajat otti maukkaan voiton Bosnia-Hertsegovinasta lauantaina, joten tiistain Ranska-ottelussa on panoksena paikka MM-jatkokarsinnassa. Harri Heliövaara juhli tennisvuoden viidettä turnausvoittoaan Ranskassa. Talvilajeissa vauhti kiihtyy.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Talviolympialajit

Alppihiihto: Naisten maailmancup jatkuu pujotteluilla Levillä viikonloppuna.

Freestyle: Freeskin maailmancup jatkuu viikonloppuna Itävallan Stubaissa, jossa ohjelmassa ovat kauden ensimmäiset slopestyle-kilpailut.

Maastohiihto: Iivo Niskanen väläytti pari viikkoa ennen maailmancup-kauden alkua vahvaa alkutalven kuntoa voittamalla Oloksen FIS-kisoissa 15 kilometriä sekä perinteisellä että vapaalla. Krista Pärmäkoski oli nopein naisten vapaan kympillä. Palkintokorokkeelle kipusi suomalaisista myös Anne Kyllönen, joka oli perinteisen sprintissä toinen.

Mäkihyppy: Maailmancup-kausi käynnistyy Venäjän Nizhni Tagilista, jossa miehillä on viikonloppuna kaksi kilpailua.

Pikaluistelu: Samuli Suomalainen luisteli B-ryhmässä 1500 metrillä 25:nneksi ajalla 1.50,821 ja 1000 metrillä 26:nneksi ajalla 1.11,670 maailmancupin avausviikonloppuna Puolassa. Juuso Lehtonen oli tonnilla B-ryhmän 36:s (1.15,172). 500 metrillä Lehtonen oli B-ryhmässä lauantaina 33:s (37,173) ja sunnuntaina 30:s (37,158). Tällä viikolla jatketaan Norjassa.

Taitoluistelu: Oona Ounasvuori luisteli 11:nneksi pistein 149,23 ja Linnea Ceder 19:nneksi pistein 136,38 kansainvälisessä kilpailussa Itävallan Grazissa. Emmi Peltonen puolestaan luisteli pisteet 156,26 ja voitti toisen SM-valintakilpailun Lahdessa. Tällä viikolla Juulia Turkkila ja Matthias Versluis pääsevät mukaan lajin eliittikilpailusarjaan, GP-sarjaan, Ranskan Grenoblessa.

Kesäolympialajit

Beach volley: Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén selvittivät alkulohkon maailmankiertueen neljän tähden turnauksessa Brasiliassa. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella tuli niukka tappio saksalaisparille, joten sijoitukseksi tuli jaettu 17:s.

Golf: Kalle Samooja pelasi kahdeksanneksi Euroopan kiertueella Dubaissa. Mikko Korhonen jakoi sijaa 24, Tapio Pulkkanen 44 ja Sami Välimäki 64. Pulkkanen selvitti nelikosta ainoana tiensä tällä viikolla pelattavaan finaaliturnaukseen. Sanna Nuutinen (kymmenes) otti jo kauden kahdeksannen sijoituksensa kymmenen parhaan joukkoon naisten Euroopan kiertueella Saudi-Arabiassa ja otti aimo askeleen kohti LPGA-kiertueen karsintaa, sillä hän on ennen kiertuefinaalia LET:n pistelistalla kolmantena. Matilda Castrén oli kahden kierroksen jälkeen kärkitaistelussa LPGA-kiertueella Floridassa, mutta vaatimaton viikonloppu pudotti hänet sijalle 52. Tällä viikolla Castrén pelaa kiertueen finaaliturnauksessa.

Miekkailu: Kalpamiekkailun kausi 2022 käynnistyy kansainvälisesti, kun Sveitsin Bernissä käydään maailmancupin osakilpailu.

Painonnosto: Saara Retulainen nosti 59-kiloisten uudet SE-raudat 91+109=200 kg ja juhli Pohjoismaiden mestaruutta Tanskassa. Meri Ilmarinen voitti naisten raskaimmissa sarjoissa yhteistuloksella 93+120=213 kg.

Purjehdus: ILCA 7 -luokan (entinen laser standard) MM-regatta Barcelonassa käytiin läpi vaikeissa tuuliolosuhteissa. Purjehtimaan pystyttiin vain kolmena päivänä. Valtteri Uusitalo oli parhaana nuoresta suomalaiskaartista 34:s. Nooa Laukkanen oli 40:s. Tällä viikolla kilpaillaan maailmanmestaruuksista 49er-luokissa sekä nacra17:ssä Omanissa.

Pöytätennis: Alex Naumi ei onnistunut selvittämään tietään alkulohkosta 32 pelaajan pudotuspelikaavioon alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa Belgiassa. Kolmesta ottelustaan Naumi voitti yhden.

Tennis: Harri Heliövaara juhli jo kauden viidettä turnausvoittoaan nelinpelissä, kun hän voitti haastajakiertueen turnauksen Ranskassa brittiläisen Lloyd Glasspoolin kanssa. Myös Emil Ruusuvuoren uroteot Tukholman ATP-turnauksessa nähtiin nelinpelissä, kun hän eteni välieriin asti. Kaksinpelissä taival katkesi avauskierroksella. Patrik Niklas-Salminen pelasi haastajakiertuetta Bratislavassa; nelinpelissä tappio tuli ensimmäisellä kierroksella ja kaksinpelissä jo karsintavaiheessa. Tulevan viikon kohokohta on Helsingissä pelattava haastajaturnaus, jossa on Henri Kontista lukuun ottamatta koko kotimaan kärkikaarti mukana.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat haki lauantaina maukkaan 3–1-vierasvoiton Bosnia-Hertsegovinasta. Tiistaina Suomi kohtaa MM-karsinnan lohkovaiheen päätösottelussa kotonaan hallitsevan maailmanmestarin Ranskan. Panoksena on paikka jatkokarsintaan. Pikkuhuuhkajat hävisi EM-karsinnoissa Norjalle vieraissa maalein 1-3. Maanantaina vastaan tulee kotikentällä Viro.

Jääkiekko: Leijonat sijoittui toiseksi EHT-kotiturnauksessaan Helsingissä. Venäjä kaatui 3-0 ja Tšekki 4-2, mutta turnauksen voittanut Ruotsi oli päätösottelussa parempi maalein 3-1. Naisleijonat kohtasi Kanadan kotimaassa kolme kertaa; tuloksena oli kolme tappiota maalein 2-4, 0-8 ja 1-5. Tiistaina käynnistyvät mestarien liigan pudotuspelit; Lukko aloittaa vieraissa italialaista Bolzanoa vastaan, Tappara Ruotsissa Växjöä vastaan.

Koripallo: Naiset aloittivat EM-karsinnat kahdella niukalla tappiolla. Liettua oli torstaina parempi kotonaan pistein 69-59 ja Ukraina sunnuntaina Helsingissä pistein 77-71. Karsinta jatkuu vasta ensi vuoden marraskuussa.

Lentopallo: VaLePa kaatui CEV cupin kaksiosaisen mittelön avausosassa kotonaan italialaiselle huippujoukkueelle Modenalle erin 0-3. Toinen ottelu pelataan Italiassa keskiviikkona.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottas vankisti otettaan MM-pronssista ajamalla Brasilian GP:n kolmanneksi. Pistepussia kartutti myös sprinttikilpailun voitto. Kimi Räikkönen oli 12:s. Tällä viikolla ajetaan Qatarissa.

Joukkuevoimistelu: Helsingissä kilpaillaan viikonloppuna MM-mitaleista.

Karate: Tällä viikolla kilpaillaan Arabiemiraateissa MM-mitaleista. Suomelta mukana ovat Venla Karttunen, Elina Lehtonen, Titta Keinänen ja Björn Kulovuori.

Keilailu: Tomas Käyhkö nappasi henkilökohtaisen MM-hopean Dubaissa. Matkalla loppuotteluun Käyhkö kaatoi muun muassa Niko Oksasen puolivälierässä. Lisäksi Peppi Konsteri ja Ani Juntunen saavuttivat MM-pronssia naisten parikilpailussa. Mitalimahdollisuus on vielä maanantaina, kun ohjelmassa ovat naisten joukkuekilpailun ratkaisuottelut.

Ralli: MM-sarja huipentuu päätösosakilpailuun Italiassa tällä viikolla.

Paralympialajit

Maalipallo: Sekä miesten että naisten maajoukkueet putosivat B-sarjaan Turkissa järjestetyissä A-divisioonan EM-kisoissa. Miehet raivasivat tiensä pudotuspeleihin, mutta kolme perättäistä tappiota pudotuspeleissä tiesi sijoitusta kahdeksan ja putoamista B-sarjaan. Naisten kohtalo sinetöityi jo alkusarjassa, kun paikkaa pudotuspeleihin ei avautunut.

Pöytätennis: Ykkösluokassa pelaava Timo Natunen eteni välieriin asti parapöytätenniksen Ranskan avoimissa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta