Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
23.11.2021 | Olympiakomitea | Uutinen

Jukka Uunila 1923–2021

Yksi Suomen urheiluhistorian merkittävimmistä johtajista, kauppaneuvos Jukka Uunila, on kuollut 98-vuotiaana. Ahti Juhani (Jukka) Uunila toimi Suomen Olympiakomitean puheenjohtajana 1969–1984.

1960-luvun jälkipuoliskolta lähtien Jukka Uunila johti ensin Suomen yleisurheilun ja sittemmin koko olympiaurheilun uuteen nousuun. Uunilan johtajuutta leimasi tavoitteellisuus ja uudenlainen strateginen ajattelu.

Karismaattisena puhujana ja taitavana esiintyjänä hän innosti urheilujärjestöissä toimivat luottamushenkilöt ja työntekijät mukaan muutokseen. Urheilijat puolestaan luottivat Uunilan suoraan ja oikeudenmukaiseen johtamiseen. Hänen uransa merkittäviä saavutuksia oli urheilijoiden stipendijärjestelmän rakentaminen.

Jatkosodassa nuorena reservinupseerina taistellut Uunila kouluttautui sodan jälkeen liikuntaneuvojaksi ja eteni vastaperustetun Kuortaneen urheiluopiston johtajaksi 1940-luvun lopulla. Seuraavien kahden vuosikymmenen aikana hän kasvoi Suomen Urheiluliiton vastuunkantajaksi, ja tuli valituksi liiton puheenjohtajaksi vuonna 1965.

Yleisurheilun valmennusjärjestelmän ja lajiliiton hallinnon ansiokas kehittäminen nosti Uunilan Suomen Olympiakomitean puheenjohtajaksi vuonna 1969. Myös Olympiakomiteassa alkoi Jukka Uunilan johdolla uusi aika, joka näkyi kultaisena menestyksenä 1970- ja 1980-luvulla.

Jukka Uunilan työskenteli Veikkaus Oy:n toimitusjohtajana vuosina 1973–1990. Vapaa-aikanaan hän kuntoili aktiivisesti ja seurasi paikan päällä lukuisia urheilukilpailuja eri lajeissa.

Jukka Uunilan merkittävimmät luottamustehtävät urheilun parissa olivat Olympiakomitean lisäksi Suomen Urheiluliiton puheenjohtajuus 1965–1974, SVUL:n varapuheenjohtajuus 1961–1980 sekä SVUL:n puheenjohtajuus 1981–1993.

Uunila palkittiin Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun suurella ansioristillä vuonna 1983. Kauppaneuvoksen arvon hän sai 1976, ja liikuntatieteiden kunniatohtoriksi hänet promovoitiin Jyväskylässä 1982. Uunilalle myönnettiin Urheilugaalan elämänurapalkinto vuonna 2008 ja hänet nimettiin Suomen Urheilun Hall of Fameen 2017.

Suomen Olympiakomitea hiljentyy kunnioittamaan merkittävän urheilujohtajan muistoa.

Kuva: Urheilumuseo