Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.12.2021 | Olympiakomitea | Uutinen

Suomen Olympiakomitea jatkaa vastuullista vaikuttamistyötään Euroopan olympiakomiteoissa

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sai jatkoa Euroopan Olympiakomiteoiden (EOC) tasa-arvotyöryhmässä eli komiteassa ja Suomen Olympiakomitean vastuullisuuspäällikkö Elina Laine valittiin kestävän kehityksen ja aktiivisen yhteiskunnan työryhmään. Eettisten asioiden -komiteassa aloitti aikaisemmin tänä vuonna Juha Viertola.

– Suomen Olympiakomitean kansainvälisen työn tavoitteena on vaikuttaa urheilun ja liikunnan päätöksenteon ytimessä – vastuullisuus edellä. Haluamme edistää kansainvälisesti erityisesti tasa-arvoa, ihmisoikeuksia, hyvää hallintoa ja kestävää kehitystä. Komiteapaikkojen kautta voimme nostaa esille näitä aiheita ja saada muutoksia aikaan Euroopassa, toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.

Tasa-arvon edistäminen on myös miesten tehtävä

EOC:n tasa-arvokomitea laati edellisellä kaudella strategian järjestön tasa-arvotyölle ja sai läpi sääntömuutoksen, jolla turvataan vähintään 30 % hallituspaikoista vähemmistösukupuolelle. Salonen on motivoitunut jatkamaan työtään tasa-arvon edistämiseksi.

– Olen tyytyväinen jatkopaikkaan komiteassa. Tasa-arvon edistäminen ei ole vain naisten tehtävä, vaan erityisesti meidän miesten, ja on pitkäjänteistä työtä, Salonen toteaa.

– Komissiossa pääsen konkreettisesti vaikuttamaan tasa-arvokysymyksiin, joissa riittää vielä paljon tehtävää. Tasa-arvo on olennainen osa vastuullisuutta ja hyvää hallintoa, ja näitä pyrimme edistämään kansainvälisessä vaikuttamistyössämme.

Komitean puheenjohtajaksi valittiin Euroopan olympiakomiteoiden hallituksen jäsen ja Iso-Britannian Olympiakomitean varapuheenjohtaja Annamarie Phelps.

Suomen Olympiakomitean vastuullisuuspäällikkö Elina Laineelle komiteapaikka on uusi aluevaltaus.

– Olen iloinen päästessäni edistämään kestävää kehitystä Euroopan ytimessä. Meillä on kunnianhimoinen vastuullisuusohjelma ja kansainvälisyysstrategia, joiden onnistuminen edellyttää sinnikästä työtä ja vuoropuhelua verkostoissa, Laine kommentoi.

– Komissiossa pääsen nostamaan meille tärkeitä vastuullisuuskysymyksiä, kuten ihmisoikeuksia ja ympäristöasioita. Odotan erityisesti rohkeaa tarttumista vastuullisuuden ”hot topiceihin”, joissa on vielä paljon tehtävää.

Komitean puheenjohtajana aloittaa Norjan Berit Kjøll.

Aiemmin tänä vuonna perustetussa uudessa, eettisten asioiden komiteassa on myös mukana suomalaisedustus. Pitkän linjan urheiluvaikuttaja ja juristi Juha Viertola valittiin kesällä komiteaan, jonka tehtävänä on linjata ja ratkaista eettisiin asioihin liittyviä kysymyksiä eurooppalaisessa olympialiikkeessä ja olla kansallisten olympiakomiteoiden käytettävissä eettisissä asioissa.

Euroopan Olympiakomiteat vastaavat olympialiikkeen ja -aatteen edistämisestä Euroopassa. Neljän vuoden välein järjestettävät Euroopan kisat (European Games) sekä kahden vuoden välein järjestettävät Euroopan nuorten Olympiafestivaalit ovat EOC:n järjestämiä urheilutapahtumia. Lisäksi EOC kokoaa Euroopan maat vuosittain yhteen seminaareihin sekä vuosikokoukseen, jossa määritellään eurooppalaisen liikunnan ja urheilun suuntaviivoja.