Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
07.03.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 9/2022: Matti Suur-Hamari huuhtoi kultaa toisista perättäisistä paralympialaisista

Suomi avasi varhain maanantaiaamuna mitalitilinsä Pekingin paralympialaisissa Matti Suur-Hamarin kulta- ja Santeri Kiiverin hopeamitaleilla. MM-karsintalohkonsa kärkeen noussut Susijengi teki uroteon kaatamalla hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian myös vieraskentällä. Niko Vuorinen otti hienon kolmossijan kalpamiekkailun GP-turnauksessa Unkarissa. Reetta Hurskeen ja Lotta Kemppisen vauhti kiihtyy matkalla MM-halleihin.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Paralympialajit

Alppihiihto: Santeri Kiiveristä tuli ensimmäinen suomalainen alppihiihdossa paralympiamitalin saavuttanut urheilija, kun hän nappasi hopeaa pystyluokan alppiyhdistetyssä. Kiiveri avasi tiiviin paralympiaurakkansa Kiinassa jo aiemmin laskemalla syöksyssä kahdeksanneksi ja super-G:ssä yhdeksänneksi. Tällä viikolla ohjelmassa ovat Kiiverille vahvemmat tekniikkalajit, joissa nähdään kelkkalaskijoiden luokassa myös Maiju Laurila.

Lumilautailu: Matti Suur-Hamari uusi paralympiakultansa lievemmän alaraajavammaluokan lumilautakrossissa. Ennen Suur-Hamaria kultaa kaksista perättäisistä talviparalympialaisista oli voittanut kymmenen suomalaista, joista vain yksi muissa lajeissa kuin maastohiihdossa. Yläraajavammaisten luokassa laskeva Matti Sairanen ei selviytynyt aikalaskusta jatkoon. Banked slalomissa nähdään tällä viikolla myös vaikeammassa alaraajavammaluokassa laskeva Tomi Taskinen.

Maastohiihto: Inkki Inola avasi Pekingin paralympialaiset hiihtämällä neljänneksi näkörajoitteisten perinteisen 20 kilometrillä. Loput matkat, sprintti ja keskimatka, hiihdetään vapaalla hiihtotavalla tällä viikolla.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Nuorten MM-kisojen avausviikko Kanadan Panoramassa tuotti suomalaisille kaksi pistesijaa: Rosa Pohjolainen oli alppiyhdistetyssä kuudes ja Jaakko Tapanainen syöksyssä kahdeksas. Tällä viikolla lasketaan suomalaisille tutummat tekniikkalajit. Maailmancupissa lasketaan tällä viikolla tekniikkalajeja; miehillä pujottelu Flachaussa ja kaksi suurpujottelua Kranjska Gorassa, naisilla molemmat tekniikkalajit Åressa.

Ampumahiihto: Mari Ederin pikakilpailun yhdeksäs sija oli suomalaisten paras henkilökohtainen noteeraus Kontiolahden maailmancupissa. Takaa-ajossa Eder putosi 42:nneksi. Suvi Minkkinen teki tasaista jälkeä; pikakilpailun 25:s sija parani pykälällä takaa-ajossa. Miehissä Tero Seppälä oli pikakilpailussa 18:s ja takaa-ajossa 14:s. MC-pisteille ylsivät myös Olli Hiidensalo (28:s ja 29:s) sekä ensimmäistä kertaa 40 joukkoon yltänyt Jaakko Ranta (takaa-ajossa 38:s). Viesteissä miehet olivat yhdeksänsiä ja naiset sijalla 11.

Nuorten MM-kisoissa Yhdysvalloissa viestit eivät tuottaneet enää lisää suomalaismitaleita. 19-vuotiaiden sarjassa Suomen naiset olivat neljänsiä ja miehet viidensiä, 22-vuotiaissa tuli molemmissa sarjoissa yhdeksäs sija. Lenzerheiden IBU Cupissa paras suomalaissijoitus oli Joni Mustosen 14:s yhteislähdössä. Maailmancup jatkuu Viron Otepäässä tällä viikolla, IBU cup puolestaan paketoidaan Italiassa.

Freestyle: Kumparelaskun maailmancup jatkuu viikonloppuna Italiassa. Freeskin nuorten maailmanmestaruuksista lasketaan Sveitsissä. Myös slopestylen maailmancupia lasketaan Ranskassa.

Lumilautailu: Nuorten MM-mitalit on tällä viikolla jaossa Sveitsissä.

Maastohiihto: Krista Pärmäkoski hiihti toiseksi maailmancupin 30 kilometrin perinteisen kilpailussa Holmenkollenilla. Suomalaispanosta täydensivät Kerttu Niskanen (neljäs), Johanna Matintalo (12:s) ja Anne Kyllönen (13:s). Viikolla hiihdetyssä Drammenin perinteisen sprintissä Katri Lylynperä eteni välieriin sijoittuen 12:nneksi.

Myös miehissä neljä suomalaista ylsi mc-pisteille Oslon 50 kilometrillä: Iivo Niskanen neljäs, Perttu Hyvärinen 19:s, Ville Ahonen 22:s ja Ristomatti Hakola 28:s. Drammenin sprintissä Joni Mäki oli seitsemäs, Lauri Vuorinen kahdeksas ja Hakola yhdeksäs. Maailmancup päättyy tällä viikolla Ruotsin Faluniin.

Mäkihyppy: Julia Kykkänen ja Jenny Rautionaho ottivat maailmancupin pisteitä kaikista neljästä maailmancupin kisasta Norjan ruuhkaviikolla. Kykkäsen sijoitussarja 23-26-19-27 toi Raw Air -kiertueen yhteiskilpailussa 23. sijan. Rautionaho oli 28:s sijoitussarjalla 30-30-24-24. Välissä Oslossa hypättiin sekajoukkuemäki, jossa Suomi oli kuudes. Miehissä jokainen suomalaiskolmikosta ylsi vuorollaan toiselle kierrokselle, mutta Antti Aalto ja Niko Kytösaho jäivät Oslossa täpärästi mc-pisteiden ulkopuolelle sijoituttuaan 31:nneksi. Eetu Nousiainen oli Lillehammerissa 27:s. Kokonaiskiertueella Nousiainen oli 32:s, Kytösaho 36:s ja Aalto 37:s.

Nuorten MM-kisoissa Puolassa suomalaisia ei nähty toisella kierroksella henkilökohtaisissa kilpailuissa, eikä joukkuekilpailuissa. Miesten joukkue oli yhdeksäs. Kalle Heikkinen hyppäsi parhaana suomalaisina sijoille 28 ja 20 continental cupissa Lahdessa. Norjassa hypätään lentomäen maailmanmestaruudesta tällä viikolla. Naisten maailmancup jatkuu Saksan Oberhofissa.

Yhdistetty: Perttu Reponen nappasi nuorten MM-kisoista Puolasta hopeaa miesten henkilökohtaisessa kilpailussa. Waltteri Karhumaa täydensi suomalaismenestystä kahdeksannella sijallaan. Naisissa Annamaija Oinas oli parhaana 15:s. Miesten joukkuekilpailussa Suomi voitti maailmanmestaruuden joukkueella Karhumaa, Arsi Tietäväinen, Eelis Meriläinen ja Reponen. Sekajoukkuekilpailussa Suomi oli neljäs.

Ilkka Herola oli totutusti paras suomalainen maailmancupissa Oslossa. Lauantaina Herola oli 11:s ja sunnuntaina viides. Lauantaina 22:nneksi sijoittunut Eero Hirvonen ylsi sunnuntaina kauden parhaaseensa ylitettyään maalilinjan seitsemäntenä. Lauantaina myös Arttu Mäkiaho (23:s ja 34:s) ylsi maailmancupin pisteille. Maailmancup huipentuu tulevana viikonloppuna Schonachissa.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Leppä vastasi myös Kairon maailmancupin toisen viikon parhaasta suomalaisesta henkilökohtaisesta sijoituksesta, kun hän oli pienoiskiväärin asentokilpailussa 24:s tuloksella 580. Ilmapistoolin sekaparikilpailussa Joonas Kallio ja Ella Hakala sijoittuivat 13:nneksi. Tällä viikolla Kyproksella käynnistellään haulikkolajien kauden ensimmäistä maailmancupia.

Golf: Matilda Castrén jakoi sijaa 58 LPGA-kiertueen turnauksessa Singaporessa. Miesten Euroopan kiertue palasi muutaman viikon tauoltaan Keniassa, jossa Sami Välimäki ei ainoana suomalaispelaajana onnistunut läpäisemään cutia. Miesten Euroopan kiertue jatkuu tällä viikolla Etelä-Afrikassa. Castrén jatkaa LPGA-kiertuetta Thaimaassa.

Judo: Oskari Mäkisen vahva alkuvuosi sai jatkoa Prahassa käydyssä European Open -tason turnauksessa, kun hän ylsi 81-kiloisissa pronssille. Mäkinen voitti neljä ottelua ennen välierätappiotaan, mutta pronssiottelussa kaatui vielä Ranskan Alpha Oumar Djalo (IJF-ranking 45). Valtteri Olin otti yhden otteluvoiton 73-kiloisten sarjassa.

Miekkailu: Niko Vuorinen eteni välieriin asti voitosta voittoon kalpamiekkailun Budapestin GP-turnauksessa, mutta välierässä tuli karvas tappio jatkoajalla pistoin 11-12 Unkarin David Nagylle. Pronssimitali oli Vuoriselle uran toinen lajin eliittikilpailusarjoissa. Julius Jutila sijoittui 91:nneksi, Jaakko Paavolainen 111:nneksi ja Topias Tauriainen 113:nneksi.

Paini: Tällä viikolla Bulgariassa painitaan alle 23-vuotiaiden EM-kisat. Suomesta kisoihin osallistuu kolme painijaa kreikkalais-roomalaiseen painityyliin ja yksi vapaapainiin.

Pöytätennis: Benedek Oláh pelaa tällä viikolla kansainvälisen turnauksen Singaporessa.

Sulkapallo: Joakim Oldorff, Joonas Korhonen ja Iikka Heino pelaavat tällä viikolla kansainvälisessä turnauksessa Portugalissa.

Tennis: Suomi taipui täpärästi Belgialle otteluvoitoin 2-3 Davis Cupin finaaliturnauksen karsinnassa Espoossa. Emil Ruusuvuori voitti kaksinpelissä Zizou Bergsin (ATP-163) 2-0 ja Harri Heliövaaran kanssa nelinpelissä Sander Gillen ja David Goffinin 2-1, mutta muissa kaksinpeleissä suomalaiset joutuivat taipumaan. Sekä Ruusuvuori että Otto Virtanen hävisivät David Goffinille (ATP-68), Virtanen ratkaisevassa ottelussa myös Bergsille. Laura Hietaranta otti yhden otteluvoiton ITF-kiertueen W15-tason turnauksessa Egyptissä sekä kaksin- että nelinpelissä. Nelinpelin puolivälierästään pari vetäytyi. Tällä viikolla tositoimissa on muun muassa Emil Ruusuvuori Indian Wellsin masters-turnauksessa.

Yleisurheilu: Reetta Hurske esiintyi jälleen vahvasti Euroopan tantereilla: sekä Madridissa keskiviikkona että Bercyssä sunnuntaina tuloksena oli kakkossija ajoilla 8,00 ja 7,93 (sivusi ennätystään). Madridissa suomalaismenestystä täydensivät Sara Kuivisto 800 metrin viitossijalla SE-ajalla 2.02,36 ja Ella Junnila korkeuden kakkossijallaan (190). Bercyssä Lotta Kemppinen tykitti 60 metrillä sadasosan päähän ennätyksestään; aika 7,17 riitti Hurskeen tavoin kakkossijalle. Senni Salminen oli kolmiloikassa kolmas tuloksella 13,93 ja Mikko Paavola seipäässä seitsemäs tuloksella 547.

Myös Samuli Samuelssonin piti juosta Bercyssä, mutta positiivinen koronatestitulos esti kilpailemisen. Aiemmin viikolla Samuelsson kipitti Tanskassa 60 metriä aikaan 6,64, joka jäi vain sadasosan MM-hallien tulosrajasta. Omanissa käveltiin MM-joukkuekilpailut, joissa Aleksi Ojala sijoittui 35 kilometrillä 12:nneksi ajalla 2.39.39. Heta Veikkola käveli alle 20-vuotiaissa kymmenen kilometrin pronssille ajalla 48.11. Tällä viikolla Euroopan talviheittocupissa Portugalissa kilpailevat Silja Kosonen (68,84) ja Henri Liipola (69,93) voittivat moukarissa Suomen talviheittomestaruudet Kaustisilla.

Ei-olympialajit

Joukkuevoimistelu: Kauden ensimmäinen maailmancup kilpaillaan tällä viikolla Viron Tallinnassa.

Muodostelmaluistelu: Helsinki Rockettes juhli Suomen mestaruutta Tampereella ennen Marigold IceUnitya. Pronssisijalle saatiin vaihtuvuutta, sillä kolmanneksi ylsi Dream Edges. Kärkikaksikko edustaa Suomea myös MM-kisoissa Kanadassa kuukauden päästä.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Tampereen Tappara joutui taipumaan tiistaina mestarien liigan loppuottelussa. Kotikentällään pelannut ruotsalaisseura Rögle oli parempi maalein 2-1.

Koripallo: Susijengi tarrasi MM-karsintojen ensimmäisen vaiheen lohkonsa piikkipaikkaan, kun hallitseva Euroopan mestari Slovenia kaatui kotiottelun tavoin myös vierasottelussa Koperissa maanantaina 83-79. Neljästä ottelustaan kolme voittanut ja yhden hävinnyt Suomi kohtaa lohkon päätösikkunassa kesä-heinäkuussa vielä Ruotsin kotonaan ja Kroatian vieraissa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta