Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.04.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 14/2022: Kurtbay ja Keskinen mahtitulokseen Palmalla – vain Tokion olympiavoittajat ehtivät edelle

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen antoivat myrskyvaroituksen iskukyvystään kauden avauksessa Palmalla. Olympiasankari Matti Mattsson palasi altaaseen Helsingissä ja Tukholmassa ja hätyytteli 2.10:n rajaa leipälajissaan. Suomi otti kaksi mitalia muodostelmaluistelun MM-kisoista. Valtteri Bottas kartutti jälleen MM-pistetiliään Australian GP:ssä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Brasilian Riossa ammutaan tällä viikolla kivääri- ja pistoolilajien maailmancupia.

Golf: Tiia Koivisto oli parhaana suomalaisena 19:s Thaimaassa kilpailussa, jossa yhdistettiin naisten Euroopan kiertue ja miesten Aasian kiertue. Myös Sanna Nuutinen (49:s) ja Krista Bakker (57:s) läpäisivät cutin. LPGA-kiertue jatkuu tällä viikolla Havaijilla.

Judo: Artur Kanevets ylsi kahdella otteluvoitolla seitsemännelle sijalle 90-kiloisissa alle 21-vuotiaiden Euroopan cupissa Italian Lignanossa.

Miekkailu: Akseli Heinämaa otteli kalvassa 29:nneksi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Arabiemiraateissa.

Nyrkkeily: Pihla Kaivo-oja (50 kg) ja Elia Juusti (86 kg) juhlivat suomalaisista sarjavoittoa perinteisessä GeeBee-turnauksessa Helsingissä. Kahdeksan suomalaisottelijaa taipui finaaleissa.

Purjehdus: Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen saivat huiman lähdön vuoteen 2022, kun he purjehtivat nacra 17 -luokassa toiseksi Palman maailmancup-regatassa. Koko regatan huonoin lähtösijoitus oli seitsemäs, ja taakse jäi muun muassa viime vuonna Tokiossa olympiahopeaa ja sekä MM- että EM-kultaa purjehtineet britit. Edeltä löytyi vain Tokiossa olympiakultaa voittanut italialaiskaksikko. Muista loppuun asti purjehtineista Monika Mikkola oli ILCA6-luokassa 21:s ja Valtteri Uusitalo ILCA7:ssä 39:s (vahvasti aloittanut Nooa Laukkanen keskeytti). Uudessa olympialuokassa, iQFoilissa Aleksandra Blinnikka oli 31:s, Tuuli Petäjä-Sirén 50:s ja Jakob Eklund 45:s.

Ratsastus: Noora Forstén sijoittui ratsullaan Con Caya 22:nneksi esteratsastuksen maailmancupin finaalissa Saksassa.

Sulkapallo: Kalle Koljonen taipui avauskierroksella maailmankiertueen turnauksessa Etelä-Koreassa. Tappio tuli Malesian Tze Yong Nglle (ranking-45). Tällä viikolla tositoimissa ovat Iikka Heino ja Joonas Korhonen Hollannissa.

Tennis: Patrik Niklas-Salminen ylsi nelinpelin finaaliin ITF-kiertueen alemman tason turnauksessa Egyptissä. Kaksinpelissä tie nousi pystyyn toisella kierroksella. Harri Heliövaara putosi nelinpelin avauskierroksella ATP250-turnauksessa Marokossa. Emil Ruusuvuori raivasi tiensä karsintojen kautta pääsarjaan massakauden hohdokkaassa avauksessa, Monte Carlon masters-turnauksessa. Naiset pelaavat Billie Jean King Cupin II-ryhmää tällä viikolla Vierumäellä – tosin ilman ykköstykkiään, kun Anastasia Kulikova joutui vetäytymään turnauksesta.

Uinti: Olympiapronssimitalisti Matti Mattsson avasi kautensa tiiviillä viikolla. Helsinki Swim Meetissä tuli voitto 200 metrin rintauinnissa ajalla 2.12,79. Viikonloppuna Tukholmassa aika parani muotoon 2.10,27, kun Mattsson löi kätensä kaakeliin toisena. Mimosa Jallow juhli Helsingissä voittoa sekä 50 metrin (28,26) että sadan metrin (1.01,08) selkäuinnissa. Tukholmassa Jallow oli 50 metrillä toinen (28,43) ja tuplamatkalla neljäs (1.01,33). Ida Hulkko kärsi Tukholmassa tappion Veera Kivirinnalle 50 metrin rintauinnissa (Kivirinta neljäs ajalla 31,10 ja Hulkko viides ajalla 31,18). Helsingissä järjestys oli toisin päin, kun Hulkko ui voittoon ajalla 31,51 ja Kivirinta toiseksi ajalla 31,55. Hulkko voitti myös satasen ajalla 1.08,09. Tukholmassa uinnit jatkuvat vielä alkuviikolla.

Yleisurheilu: Osa Suomen Etelä-Afrikassa leireilevistä keihäsmiehistä avasi kautensa Potscheftsroomissa keskiviikkona. Toni Keränen voitti ennätyksellään 79,38. Alisa Vainio juoksi seitsemänneksi Rotterdamin maratonilla ennätyksellään 2.29.56 jääden vain 26 sekunnin päähän Eugenen MM-rajasta.

Ei-olympialajit

Biljardi: Mika Immonen ja Petri Makkonen etenivät 64-kaavion toiselle kierrokselle ysipallon MM-kisoissa Englannissa. Kaksikko jakoi lopputuloksissa 17:ttä sijaa.

Formula 1: Valtteri Bottas ajoi tasapainoisen kilpailun Australian GP:ssä ja toi Alfa Romeonsa maaliin kahdeksantena. Bottas on kolmen osakilpailun jälkeen MM-sarjassa kymmenentenä.

Muodostelmaluistelu: Marigold IceUnity nappasi hopeiset mitalit MM-kisoista Kanadasta. Lyhytohjelman jälkeen johtanut Helsinki Rockettes taipui vapaaohjelmassa MM-pronssille.

Squash: Emilia Soini taipui toisella kierroksella korkeamman haastajakiertueen turnauksessa Ranskassa. Emilia Korhonen eteni puolivälieriin saakka alemmalla tasolla Englannissa.

Paralympialajit

Uinti: Nader Khalili, Jenna Rajahalme ja Leo Lähteenmäki avasivat kautensa Para World Seriesillä Saksassa tehtaillen seitsemän uutta Suomen ennätystä. Paralympiamatkoilla tempussa onnistui S10-luokassa uiva Rajahalme, joka pysäytti 50 metrin vapaauinnissa kellot aikaan 29,20 ja tuplamatkalla 1.06,19. Useita luokkia yhdistäneeseen finaaliin asti ylsi S14-luokassa uiva Nader Khalili, joka oli 200 metrin vapaauinnissa seitsemäs ajalla 2.03,10.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Helmarit pelasi MM-karsinnassa perjantaina tasan 1-1 vieraissa Slovakiaa vastaan. Tiistaina vastassa on Georgia kotikentällä.

Jääkiekko: Leijonat aloittaa valmistautumisensa MM-kotikisoihin tällä viikolla Tanskassa. Ohjelmassa on vierasottelut keskiviikkona ja torstaina.

Käsipallo: Suomen miesten maajoukkue pelaa tällä viikolla MM-karsintojen kolmosvaiheen. Vastassa on kivikova Kroatia, kotona keskiviikkona ja vieraissa lauantaina.

Lentopallo: Sekä Suomen alle 20-vuotiaiden miesten että alle 19-vuotiaiden naisten maajoukkueet etenivät lohkokakkosina alkukesän EM-jatkokarsintoihin viikonloppuna. Miehet pelasivat karsintaturnauksen Montenegrossa; avausottelussa Slovakialle kärsityn 2–3-tappion jälkeen kaatuivat Norja 3-1 ja Montenegro 3-0. Naiset taipuivat Slovenialle erin 1-3, mutta voittivat Bulgarian 3-1.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta