Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.05.2022 | Olympiakomitea | Uutinen

Lajien olosuhdevastaavat koottu yhteen osoitteeseen

Lajiliitoista löytyy apua ja asiantuntijuutta liikuntapaikkojen suunnitteluun ja varustamiseen. Olosuhdevastaavat toivovat hankkeilta enemmän yhteydenottoja ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. 

Olympiakomitea on koonnut sivuilleen päivitetyt tiedot lajiliittojen olosuhdevastaavista. Tarkoituksena on tarjota kunnille ja muille keskeisille sidosryhmille helposti saatavilla oleva asiantuntijalistaus ja tehdä näkyväksi lajien asiantuntijuutta liikuntapaikkojen ja liikunnan olosuhteiden kehittämisessä.  

Olosuhdeasiantuntemusta löytyy lajiliitoissa moninaisten nimikkeiden takaa: olosuhdepäällikkö, kenttäasiantuntija, ympäristö- ja olosuhdeasiantuntija tai tekninen asiantuntija. Olosuhdeasiat kuuluvat monesti myös toiminnanjohtajan, urheilutoimenjohtajan tai koulutuspäällikön toimenkuvaan. Olosuhdevastaavien listan toivotaan helpottavan kuntien viranhaltijoita, päättäjiä ja liikuntapaikkahankkeiden toimijoita ottamaan lajiliittoihin yhteyttä olosuhdekysymyksissä. Tavoitteena on, että liikuntapaikkojen käytön ammattilaiset otettaisiin mukaan suunnitteluun varhaisessa vaiheessa.  

– Valitettavan usein törmäämme siihen, että jalkapallon ja futsalin olosuhdehankkeista saamme tiedon turhan myöhään tai emme lainkaan. Olisimme mielellämme olleet mukana keskusteluissa suunnittelun alusta alkaen, ja näin moni jalkapallon pelitoimintaan liian pieni kenttä tai halli olisi voitu rakentaa paremmin käyttäjiä palvelevaksi. Toisinaan on kysymys ihan pelialueen koosta, toisinaan kentän tai hallin turva-alueista, joskus pukuhuone- tai katsomotilojen riittävyydestä. Oikeastaan koko suunnitteluprosessissa olisimme mielellämme asiantuntija-apuna. Palloliitossa tässä tehtävässä toimii olosuhdepäällikkö Tero Auvinen, joka on mukana myös mm. lukuisissa UEFA:n ja FIFA:n olosuhteiden asiantuntijatehtävissä, toteaa Palloliiton Läntisen alueen aluepäällikkö Jouni Koivuniemi. 

Rakentamisen ja tilojen lisäksi olosuhteiden kehittämiseen kuuluu varusteiden hankkiminen esimerkiksi kouluille ja liikuntahalleihin. Myös tähän olosuhdevastaavat voivat tarjota apua.  

Uudet lajit tuovat uudenlaisia tarpeita myös liikuntapaikoille. Suomen Parkour Yhdistyksen varapuheenjohtaja Panu Ilén on neuvonut kuntia mm. esteiden asemoinnissa ja alustoissa.

– Lajin asiantuntijan avulla pienellä rahallisella panostuksella saadaan paljon lisäarvoa. Olisi hienoa, jos parkourpuistojen toteuttajat ottaisivat yhteyttä paikalliseen tai kansalliseen parkour-toimijaan sen sijaan, että itse suunnittelevat sijoittelun, Ilén kannustaa.  

Monitoimihallien osalta eri lajien asiantuntijoiden kuuleminen on erityisen tarpeellista. Vain muutamia käyttäjiä kuulemalla ei todennäköisesti synny monipuolisesti eri käyttäjäryhmiä palvelevaa kokonaisuutta. Hallihankkeen alkumetreillä kannattaa listata kaikki oletetut lajikäyttäjät ja ottaa rohkeasti yhteyttä eri lajien olosuhdevastaaviin. Kerätyn tiedon ja näkemysten pohjalta voidaan sitten tehdä päätöksiä ja valintoja.  

Siirry Olympiakomitean olosuhdesivustolle tästä.