Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
16.05.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 19/2022: Sanna Nuutisen puhdas sarja jatkuu – LPGA-uran paras sijoitus New Jerseyssä

Sanna Nuutinen ei ole vielä jäänyt cutiin kertaakaan LPGA-kiertueella. Harri Heliövaara käytti erinomaisesti tilaisuutensa Rooman ATP1000-turnauksessa ja nousi nelinpelin maailmanlistalla ennätysrankingiinsa 44. Leijonat on avannut MM-kotikisat kahdella voitolla.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä (Huippu-urheilun uutiset)! 

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Kolme suomalaista eteni semifinaalivaiheeseen nuorten maailmancupissa Saksan Suhlissa. Arttu Laulainen oli ilmapistoolissa viides tuloksella 573+196,4. Trapissa peruskilpailun voittanut Sara Nummela oli seitsemäs (119+8) ja Juho Mäkelä kahdeksas (118+9). Sekaparikilpailussa Nummela ja Mäkelä nappasivat kakkossijan. Tällä viikolla ammutaan skeetiä.

Golf: Sanna Nuutinen on aloittanut naisten eliittikiertueella LPGA:lla vahvasti: neljä kilpailua, neljä kertaa cutista läpi. New Jerseyssä Nuutinen oli kymmenen joukossa läpi kilpailun, ja vaikka luiskahti päätöskierroksella niukasti ulos, 12:s sija oli Nuutisen lyhyen LPGA-uran paras. Myös cutin läpäissyt Matilda Castrén jakoi sijaa 64. Naisten Euroopan kiertueella Thaimaassa paras suomalainen – jo viidettä kertaa tällä kaudella – oli 13:nneksi päätynyt Tiia Koivisto. Myös Noora Komulainen, Krista Bakker, Emily Penttilä ja Emilia Tukiainen pelasivat finaalikierroksella. Naisten Euroopan kiertue jatkuu Ranskassa tällä viikolla.

Miekkailu: Niko Vuorinen joutui harvinaisesti toteamaan, että tuloslistalta löytyi yläpuolelta jopa kaksi suomalaisnimeä kalvan maailmancupissa Saksassa. Topias Tauriainen otteli 64-kaavioon ja sijoittui 51:nneksi. Jaakko Paavolainen oli 65:s ja Vuorinen 74:s. Miesten joukkue kamppaili tosissaan voitosta valtamaihin lukeutuvaa Ukrainaa vastaan ja sijoittui 32:nneksi.

Nyrkkeily: Vilma Viitasen (57 kg) ja Pihla Kaivo-ojan (50 kg) ottelut jäivät yhteen MM-kisoissa Turkissa. Molemmat nuorista suomalaisista taipuivat hajaäänituomioilla. Kaksikon sijoituksiksi tuli jaettu 17:s. Viikonloppuna käynnistellään jo miesten EM-kisoja Armeniassa.

Purjehdus: Uuden purjelautailun olympialuokan, iQFoilin EM-kisat purjehditaan tällä viikolla Italiassa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen on yhdeksän etapin jälkeen kokonaistilanteessa sijalla 90 Italian ympäriajossa. Matkaa kärkeen on tunti ja 21 minuuttia. Giro d’Italia jatkuu toukokuun loppupuolelle asti.

Pöytätennis: Benedek Oláhin taival maailmankiertueen Feeder-turnauksessa New Yorkissa katkesi kolmannelle kierrokselle (sijat 9-16). Tappio tuli Japanin Mizuki Oikawalle (ranking-137).

Ratamelonta: Kansainvälinen kausi käynnistyy Tšekistä, jossa käydään maailmancupin avausosakilpailu. Suomalaisista ovat mukana Jeremy Hakala ja Eetu Kolehmainen.

Taekwondo: Isossa-Britanniassa otellaan tällä viikolla EM-mitaleista.

Tennis: Suomen ATP-kiertueella pelaavilla miespelaajilla oli onnea matkassa menneellä viikolla Rooman ATP1000 masters -turnauksessa. Karsintafinaalissa taipunut Emil Ruusuvuori sai vetäytymisten myötä varapaikan suoraan toiselle kierrokselle, jossa hän taipui Chilen Cristian Garinille. Harri Heliövaara puolestaan pääsi peräti kuudennelta varapaikalta mukaan nelinpeliin ja käytti myös tilaisuutensa: avauskierroksen voitto maailman ykkösparista Joe Salisbury/Rajeev Ram siivitti Heliövaaran ja Lloyd Glasspoolin puolivälieriin asti. Saavutus nosti Heliövaaran uransa ennätysrankingiin (44:s). Sekä Ruusuvuori että Heliövaara pelaavat vielä ennen Ranskan avoimia tällä viikolla ATP250-tasolla Sveitsin Genevessä. Lisäksi Kouvolassa pelataan miesten ITF-kiertueen osakilpailu. Anastasia Kulikova karsii Ranskan avoimiin.

Yleisurheilu: Topi Raitanen edusti suomalaisvärejä Timanttiliigan avauskilpailussa Qatarin Dohassa. Aika 8.38,75 riitti 3000 metrin esteissä sijaan 11. Nooralotta Neziri juoksi pika-aitojen voittoon Itävallan Wienissä ajalla 13,26 (alkuerässä 13,23). Camilla Richardsson juoksi Englannissa 10000 metrin ennätyksekseen 32.27,65, joka oikeutti yhdeksänteen sijaan. Miia Sillman otteli seitsenottelussa kolmanneksi Puolassa pistein 5887. Krista Tervo (71,46) avasi kotimaan moukarikauden päihittämällä Silja Kososen (69,08) Kankaanpäässä. Miehissä peräti neljä miestä ylitti 72 metriä, mutta kukaan ei 73 metriä, kun voiton vei Aleksi Jaakkola tuloksella 72,90.

Ei-olympialajit

Enduro: Roni Kytönen on aloittanut juniorien MM-sarjan vahvasti. Portugalissa tuli ykkösluokassa sijat kolme ja kuusi. Hermanni Haljala oli molemmissa kilpailuissa seitsemäs.

Formula 1: MM-sarja jatkuu väliviikon jälkeen Espanjassa.

Pyöräsuunnistus: EM-mitalit ovat jaossa tällä viikolla Liettuassa.

Ralli: MM-sarjan neljäs osakilpailu ajetaan tällä viikolla Portugalissa. Kilpailuun lähdetään Kalle Rovanperän tukevasta MM-johdosta.

Squash: Emilia Soini taipui MM-kisojen avauskierroksella Egyptissä. Tappio tuli Belgian Nele Gilisiä (ranking-11) vastaan erin 1-3.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Leijonat on avannut MM-kotikisat Tampereella kahdella voitolla. Perjantaina kaatui Norja näytöstyyliin 5-0, mutta lauantaina voitto (2-1) Latviasta ratkesi vasta kolmannen erän loppupuolella NHL:stä saapuneen Mikael Granlundin osumalla. Maanantaina vastassa on Yhdysvallat, keskiviikkona Ruotsi, perjantaina Iso-Britannia ja lauantaina Itävalta.

Lentopallo: Miesten maajoukkue aloittaa tiiviin maajoukkuekesän tällä viikolla. Viro vierailee Suomessa torstaina ja perjantaina.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta