Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.05.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Pekingin olympiadi taittuu kohti Milano-Cortinaa – talvilajeille tehostamistukea 2 323 800 euroa

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on tehnyt tukipäätökset talvilajien tehostamistuista kaudelle 2022-2023. Kymmenelle talviolympialajille ja hiihtosuunnistukselle jaettiin kaikkiaan 2 250 000 euroa ja neljälle talviparalympialajille 73 800 euroa.

Talvilajeissa tilanne oli tänä keväänä samanlainen kuin kesälajeissa syksyllä 2021: olympiakisojen jälkeen on isompien analyysien aika ja katseet suunnataan kohti seuraavaa olympiadia. Maanantaina julkaistuissa tukipäätöksissä onkin arvioitu menestysnäkymää paitsi tulevaan talveen myös neljän vuoden päähän, jossa häämöttävät Milano-Cortinan olympiakisat.

– Pekingissä Suomen joukkueen huippumenestyksestä vastasivat jääkiekko ja maastohiihto – kuten ovat suurimmaksi osaksi vastanneet läpi menneen olympiadin. Se näkyy myös tänään julkaistuissa tehostamistukipäätöksissämme, sillä ne ovat ainoat talvilajit, jotka sijoittuvat kärkilajien tukiohjelmiimme, Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön virkaatekevä johtaja Leena Paavolainen sanoo.

– Jääkiekossa ja maastohiihdossa menestysnäkymä on kirkas tulevaan talveen ja neljän vuoden päähän 2026 olympiakisoihin. Nyt tehdyillä tehostamistukipäätöksillä pyrimme sparraamaan ja tukemaan myös muita lajeja tähän suuntaan. Lisäämme panostusta myös lumilajien yhteiseen arvokisa- ja kehittämistoimintaan, jolla saatiin hyviä tuloksia aikaan Pekingin Olympialaisissa. Pyrkimyksemme on, että tänään julkaistujen päätösten suunnassa taitetaan matkaa kohti Italiaa.

Tehostamistukipäätökset eivät ole irrallinen osa kokonaisuutta. Samassa suunnassa priorisoidaan toimintoja myös Huippu-urheiluyksikön käynnissä olevassa uudelleenorganisoitumistyössä ja toimintaympäristöjen osaamisresurssin suuntaamisessa. Lumilajit ovat keskittäneet toimintansa Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Rukan vaikutuspiiriin ja jäälajit pääosin Helsinkiin.

– Ainoa poikkeus on jääkiekko, jonka verkosto on perustellusti valtakunnallinen, koska kyseessä on niin ison volyymin laji. Osaamisen keskittäminen ja priorisointi ovat suomalaisen huippu-urheilujärjestelmän keskeiset valinnat. Vain siten voimme vastata kansainväliseen kilpailuun, että kaikki verkoston toimijat tekevät töitä yhdessä valitun linjan suuntaisesti, Paavolainen korostaa.

Kuten kesälajeissakin, Huippu-urheiluyksikön tehostamistuet ovat merkittävä panostus suomalaisen ammattivalmentajuuden tukemiseen. Nyt julkaistuissa päätöksissä suoraan ammattivalmentajuuden mahdollistamiseen suunnataan yli 37 prosenttia (864 000 euroa). Kun kesälajien tukipäätökset lasketaan mukaan, summa kohoaa yli 2,5 miljoonaan euroon.

– Menestyvän valmentautumisen ja sen tukemisen tulee olla entistä vahvemmin kaiken toiminnan keskiössä. Valmentajat ja moniammatillinen tiimi urheilijoiden valmentautumisen tukena ovat ratkaisevimpia tekijöitä urheilijoiden avittamisessa huippumenestykseen. Valmentaja on se liima, joka nivoo kaiken osaamisen mahdollisimman vaikuttavaan muotoon urheilijan tueksi, Paavolainen lausuu.

Kesällä 2022 jaetaan vielä opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät talvilajien urheilija-apurahat, joista Huippu-urheiluyksikön esitys on lähdössä ministeriöön. Talvilajien tukia tarkastellaan seuraavan kerran keväällä 2023. Kesälajien tehostamistuista päätetään vastaavan prosessin kautta jälleen syksyllä 2022.

Tukipäätöskoonti ja lisätietoa huippu-urheilutuista.