Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
31.05.2022 | Olympiakomitea | Uutinen

Suomen Olympiakomitean kevätkokoustiedote 31.5.

Suomen Olympiakomitean kevätvuosikokous järjestettiin 31.5. Helsingissä. Kevätkokous vahvisti Suomen Olympiakomitea ry:n vuoden 2021 vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen.

Vuosikokouksen avauspuheenvuorossaan Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori otti kantaa liikunnan ja urheilun ajankohtaiseen tilanteeseen. Vapaavuori korosti, että haastavien aikojen keskellä on syytä muistaa, että urheilussa on lopulta paljon enemmän hyvää kuin pahaa.

– Suomalainen huippu-urheilu kulkee hyvässä myötätuulessa, seuratoiminta on pääosin selvinnyt korona-ajan haasteista ja liikunnan valtionrahoituksesta on saavutettu historiallinen parlamentaarinen sopu. Iso tehtävämme on vakuuttaa kaikki päättäjät siitä, että tätä sopua on myös syytä kunnioittaa.

Suuri ansiomerkki Iivo Niskaselle – Katarina Naumanen urheilijaedustajaksi hallitukseen

Kevätkokous myönsi Olympiakomitean suuren ansiomerkin hiihtäjä Iivo Niskaselle. Ansiomerkkisääntöjen mukaan suuri ansiomerkki voidaan myöntää urheilijalle, joka on saavuttanut olympialaisissa kolme kultamitalia. Niskasen voitti kultaa vuoden 2014 kisojen parisprintissä Sotshissa, 50 kilometrillä PyeongChangissa 2018 ja 15 kilometrillä Pekingissä 2022. Aiemmin suuren ansiomerkin ovat urheilijoista saaneet Lasse Virén, Pertti Karppinen, Marja-Liisa Kirvesniemi, Matti Nykänen ja Samppa Lajunen.

Kevätkokous valitsi urheilijavaliokunnan ehdotuksesta Katarina Naumasen urheilijaedustajaksi Olympiakomitean hallitukseen kuluvan hallituskauden loppuun saakka. Urheilijaedustajan paikka tuli avoimeksi Anni Vuohijoen erottua hallituksen jäsenyydestä.

Ylimääräinen kokous käsitteli hyvää hallintoa koskevan selvityksen

Suomen Olympiakomitean vuosikokouksen jälkeen järjestettiin jäsenistön ylimääräinen kokous. Ylimääräisessä kokouksessa käsiteltiin 16 jäsenjärjestön esitystä väliaikaisen valiokunnan perustamisesta tilaamaan ja kohdentamaan riippumaton selvitystyö mahdollisiin epäasiallisen kohtelun tapauksiin liittyvästä käsittelystä ja päätöksentekomenettelystä.

Kokouksessa todettiin, että jäsenjärjestöjen johdon keskustelutilaisuudessa 2.5.2022 nousi esiin vaihtoehtoinen esitys, jonka mukaisesti työryhmä urheiluoikeuden professori Antti Aine, Oikeusvaltiokeskuksen johtaja Tuija Brax, Salibandyliiton toiminnanjohtaja, CAS:n välimies Pekka Ilmivalta ja Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja, työelämäprofessori Sami Itani ovat etsineet, kilpailuttaneet ja esittäneet Olympiakomitean hallitukselle selvityksen toteuttajaksi BDO Oy:n. BDO Oy:n laatima selvitys on lähetetty järjestön jäsenille.

Kokouksessa kuultiin selvityksen yhteenveto BDO:n edustajan esittelemänä. Keskustelun jälkeen kokous päätti, että BDO:n selvityksen valmistuttua 16 järjestön jäsenen esittämän valiokunnan asettamiselle ja selvitystyön tekijän valinnalle ei ole enää tarvetta.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuoren mukaan hallitus toteuttaa BDO:n selvityksessä annetut suositukset, seuraa niiden toteutumista ja raportoi asiasta jäsenistölle.

– Suhtaudumme BDO:n raportin suosituksiin vakavasti ja toteutamme ne perusteellisesti. Ilmenneitä puutteita on osin jo korjattu ja jäljellä olevien puutteiden osalta Olympiakomiteassa ryhdytään välittömiin toimiin. Etenemisestä raportoidaan jäsenistölle yhteisissä tapaamisissamme ja laajemmin syysvuosikokouksessa.

Ylimääräinen kokous suoritti myös neuvoa-antavan luottamusäänestyksen hallituksen puheenjohtajistoa kohtaan. Äänestyksen tulos ei ole sitova. Neuvoa-antavan tuloksen mukaisesti puheenjohtajiston luottamuksen puolesta annettiin 72 ääntä ja puheenjohtajistoa vastaan 22 ääntä. Tyhjiä ääniä annettiin 7.

– Haluan uskoa, että asia on nyt perusteellisesti käsitelty ja meidän tulee mennä yhdessä eteenpäin. Juuri nyt Suomi tarvitsee enemmän ja parempaa liikuntaa ja urheilua. Yhteinen tehtävämme on pyrkiä luomaan kulttuuria, joka kannustaa tarttumaan toimeen ja rakentamaan parempaa maailmaa. Haluamme, että yhä useammalla suomalaisella on liikunnan ja urheilun positiivisten vaikutusten kautta hyvä elämä, Vapaavuori sanoo.