Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
20.06.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 24/2022: Haamuraja häämöttää – Oliver Helander voitti maailman eliitin Turussa

Oliver Helanderin lisäksi myös Krista Tervo otti voiton kovassa kansainvälisessä seurassa Paavo Nurmi Gamesissa. Harri Heliövaara ja Emil Ruusuvuori äityivät Lontoossa pelivireeseen, joka sinkautti molemmat jälleen uusiin ennätysrankingeihin ennen Wimbledonin legendaarista turnausta. Avausviikonloppu toi uinnin MM-kisoista kaksi välieräpaikkaa. Edessä on tiivis urheilukesä.

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus jää kesätauolle. Seuraavan kerran katsaus ilmestyy elokuun puolessavälissä. Tässä katsauksessa on esitelty, mitä merkittäviä tapahtumia lajeissa on odotettavissa seuraavien viikkojen aikana.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Peräti kolme suomalaisampujaa ylsi välieriin trapissa ISSF:n GP-sarjassa Turkissa. Mopsi Veromaa oli välieräryhmässään kolmas, Satu Mäkelä-Nummela ja Juho Mäkelä neljänsiä, joten finaalipaikat jäivät haaveeksi. Lopella ammuttiin viikonloppuna tasokas skeetin kansallinen kilpailu; miehissä peräti seitsemän miestä ampui peruskilpailussa vähintään 120 kiekkoa kilpailussa, jonka Tommi Takanen voitti tuloksella 121/3+26+38. Naisissa Marjut Heinonen oli tarkin (116+36). Kesällä kansainvälisen kilpailukalenterin merkittävin tapahtuma on heinäkuussa Etelä-Koreassa ammuttava maailmancup.

Beach volley: Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen taipuivat täpärästi erin 1-2 saksalaisparille Cinja Tillmann / Svenja Müller Italiassa pelattujen MM-kisojen ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Tappio maailmanrankingin kolmosparia vastaan tiesi jaettua sijaa 17 MM-turnauksessa. Seuraavan kerran suomalaiset ovat tositoimissa heinäkuun alussa kovatasoisessa Gstaadin maailmankiertueen osakilpailussa.

Breakdance: Laji on mukana Yhdysvalloissa heinäkuussa järjestettävässä World Games -tapahtumassa. Suomalaisista kutsun on saanut Johannes Hattunen.

Golf: Kalle Samooja jäi lyönnin päähän viikonlopun kierroksista US Open -debyytissään. Cutin läpäisi 64 pelaajaa. Sanna Nuutinen jäi ensimmäistä kertaa cutiin viiden kilpailun mittaisella LPGA-urallaan Michiganissa. Ursula Wikström (25:s) ja Krista Bakker (32:s) läpäisivät cutin Euroopan kiertueella Isossa-Britanniassa. Kansainvälinen kilpailukalenteri on totutun täynnä kesäkuukausina: ohjelmassa on kesä-elokuussa muun muassa naisten kauden kolme viimeistä major-turnausta alkaen tämän viikon PGA Championshipistä.

Jousiammunta: Juhannusviikolla ammutaan Pariisissa maailmancupia. Heinäkuussa ohjelmassa on muun muassa World Games Yhdysvalloissa.

Judo: Kaksivuotinen olympiakarsintaikkuna avautuu tällä viikolla, joten kesällä luodaan asetelmia jo kohti Pariisia. Ohjelmassa on muun muassa MM-kisat Uzbekistanissa elokuun puolessavälissä.

Miekkailu: Niko Vuorinen ylsi ainoana suomalaisena 32 parhaan joukkoon kalpamiekkailun EM-kisoissa Turkissa. Pari pudotusottelua voittanut Vuorinen oli lopputuloksissa juuri 32:s. Topias Tauriainen sijoittui 38:nneksi ja naisissa parhaaksi suomalaiseksi yltänyt Suvi Lehtonen 42:nneksi. Alkuviikolla käydään joukkuekisat. Heinäkuun puolessavälissä miekkaillaan MM-mitaleista Egyptissä.

Nykyaikainen viisiottelu: Myös nykyaikaisen viisiottelun MM-kisat käydään Egyptissä, heinäkuun lopulla.

Olympiasoutu: Kasper Hirvilampi souti kevyen yksikön C-finaalissa toiseksi (kokonaisuudessaan 14:s) maailmancupissa Puolassa. Olli-Pekka Karppisen taival tyssäsi yksikössä, kun hän ei soutanut keräilyerässään. Heinäkuun alkupuolella ohjelmassa on maailmancupia Sveitsissä, elokuun puolessavälissä EM-kisat Saksassa.

Paini: Kreikkalais-roomalaisen maajoukkue painii juhannuksena Italiassa isossa rankingturnauksessa. Heinäkuussa ohjelmassa on toinen kansainvälinen turnaus Puolassa.

Painonnosto: Ainoana suomalaisena 17-vuotiaiden MM-kisoissa nostanut Janette Ylisoini onnistui Meksikossa yhteistuloksen MM-hopean arvoisesti. 71-kiloisissa nostanut Ylisoini teki yhteistuloksen 89+106=195 kg.

Purjehdus: Kesäkuukaudet ovat vilkkaita. Juhannusviikolla maajoukkue on Kielin kovatasoisessa kansainvälisessä regatassa Saksassa. Heinäkuussa käydään muun muassa 49er- ja nacra-luokkien EM-kisat Tanskassa.

Pyöräily: Jaakko Hänninen palasi maantiepyörän selkään Italian ympäriajon jälkeen Ranskassa ajetussa 154 kilometrin maantieajossa. Hänninen ajoi maaliin 17:ntenä.

Pöytätennis: Benedek Oláhin taival WTT contender -tason kilpailussa Kroatiassa katkesi avauskierroksen tappioon Etelä-Korean Jang Woojinille. Alex Naumi ja Anna Kirichenko taipuivat karsintakaavion avausotteluissaan. Aiemmin viikolla Oláh päätti kautensa Ranskan liigassa pronssijuhliin. Oláh voitti kauden 14 viimeistä otteluaan. Kesä on kiireistä aikaa ennen elokuun puolenvälin EM-kisoja: maailmankiertueen ylintä turnaussarjaa pelataan Unkarissa 11.-24.7., contender-tasoa Tunisiassa elokuun alussa ja feeder-tasoa jo tällä viikolla Sloveniassa.

Ratamelonta: Kesän tärkein pysäkki on Kanadassa elokuun alussa käytävät MM-kisat.

Ratsastus: Kesän tärkein tapahtuma on este- ja kouluratsastuksen MM-kisat Tanskassa elokuun puolessavälissä. Jaossa on jo ensimmäiset joukkuepaikat Pariisin olympiakisoihin.

Sulkapallo: Joakim Oldorff taipui avauskierroksella kansainvälisessä kilpailussa Saksassa.

Tennis: Harri Heliövaara ylsi ensimmäistä kertaa urallaan loppuotteluun ATP500-tasolla Lontoon Queens’ Clubilla pelatussa perinteisessä nurmiturnauksessa. Finaalissa tuli tappio, mutta muhkea pistepotti nosti Heliövaaran uuteen ennätysrankingiinsa (32:s) nelinpelin ATP-listalla. Ennätysrankingiinsa ponnisti Queensissa myös Emil Ruusuvuori, joka ylsi kaksinpelissä puolivälieriin ja nousi ensimmäistä kertaa 50 parhaan joukkoon (48:nneksi). Otto Virtanen oli ensimmäistä kertaa ATP-kiertueen karsinnoissa Mallorcan nurmiturnauksessa, mutta tie tyssäsi avausotteluun. Vasan veljekset, Eero ja Iiro, etenivät nelinpelin välieriin ITF-kiertueen korkeammalla tasolla Ranskassa. Mallorcalla on mukana Ruusuvuori ja Eastbournen ATP250-turnauksessa Heliövaara; molemmat viimeistelevät kuntoaan kauden kolmanteen major-turnaukseen Wimbledonissa, jonne myös Anastasia Kulikova hakee karsintojen kautta pääsarjapaikkaa.

Uimahypyt: Juho Junttila edustaa Suomea Budapestin EM-kisoissa metrin ponnahduslaudalla, Lauren Hallaselkä sekä metrin että olympialaji kolmen metrin kisoissa.

Uinti: Suomen kolmen hengen joukkue saavutti jo MM-kisojen avausviikonloppuna Unkarin Budapestissä kaksi välieräpaikkaa. Mimosa Jallow oli sadan metrin selkäuinnissa 13:s ajalla 1.00,68 ja Matti Mattsson 16:s ajalla 1.00,66 (alkuerässä 1.00,37) sivulajissaan sadan metrin rintauinnissa. Kaikkien suomalaisten paras matka uidaan tällä viikolla (Mattssonilla 200 metrin rintauinti, Jallow’lla 50 metrin selkäuinti ja satasella 27:nneksi sijoittuneella Veera Kivirinnalla 50 metrin rintauinti).

Voimistelu: Suomen joukkue sijoittui kaksiottelussa 11:nneksi EM-kisoissa Israelissa pistein 54,150. Yksilöiden neliottelussa Elisabeth Jamil oli 29:s pistein 86,200. Telinevoimistelun challenge cupia käytiin Sloveniassa; suomalaisista finaaliin ylsivät hevosella Pavel Titov (neljäs pistein 13,150) ja hypyssä Sani Mäkelä (kuudes pistein 12,875). Elokuun puolessavälissä käydään Saksassa telinevoimistelun EM-kisat.

Yleisurheilu: Oliver Helander pesi käytännössä koko maailman eliitin Paavo Nurmi Gamesin keihäskilpailussa. Helanderin tulos 89,83 oli tämän kauden maailmantilaston kolmostulos ja Suomen perinnelajin kaikkien aikojen tilaston nelosnoteeraus. Lassi Etelätalo (82,63) oli kovatasoisen kilpailun seitsemäs ja Toni Kuusela (80,35) kahdeksas. Helander jätti lauantain sadekilpailun Kuortaneella väliin, mutta myös Kuortaneella nähtiin komea suomalaiskaari, kun Toni Keränen heitti ennätyksensä 82,10 ollen neljäs.

PNG-voittoa kovassa seurassa juhli myös Krista Tervo naisten moukarissa SE-tulostaan hätyytelleellä kaarella 74,34. Silja Kosonen oli viides tuloksella 70,10. Tervo oli mukana myös Pariisin Timanttiliigassa, jossa tulos 68,49 riitti neljänteen sijaan. Miesten moukarissa Tuomas Seppänen (74,86) ja Aaron Kangas (74,34) ottivat kaksoisvoiton Kladnossa tiistaina. Heittolajeissa kunnostautui myös Salla Sipponen, joka rikkoi 58 sentin turvin 60 metrin rajapyykin ja juhli voittoa Kööpenhaminassa torstaina.

Hyppylajeissa Wilma Murto oli Turussa seipäässä toinen tuloksella 450. Kuortaneella lauantaina tulos kohentui jo 460:een kilpailussa, joka hypättiin märkien olosuhteiden takia hallissa. Miesten kilpailussa Mikko Paavola ylitti riman korkeudesta 570. Senni Salmista ei kolmiloikkapaikalla sade haitannut, sillä kauden paras tulos 14,32 toi Kuortaneella kakkossijan. Turussa Salminen ja Kristiina Mäkelä jäivät vielä alle 14 metrin (13,98 ja 13,93). Ella Junnila hyppäsi Turussa korkeutta 192 ja oli neljäs. Viikon urakoija kansainvälisillä kilpailukentillä oli pituushyppääjä Kristian Pulli; 781 toi kakkossijan Bernissä tiistaina, 762 kuutossijan Oslon Timanttiliigassa torstaina ja 753 kolmossijan Kuortaneella.

Juoksuradalla Viivi Lehikoisen vankentunut perustaso kantaa 400 metrin aidoissa; Turussa tuli kakkossija ajalla 55,13 ja Kuortaneella voitto ajalla 55,33. Reetta Hurske jäi pika-aidoissa yli 13 sekunnin vielä Turussa (viides, 13,01), mutta Kuortaneella raja alittui kahdestikin (finaalissa toinen ajalla 12,96). Miesten pika-aidoissa Elmo Lakka oli Turussa kuudes ajalla 13,58 ja Kuortaneen sateessa toinen ajalla 13,67. Eveliina Määttäsen hurja ennätystehtailu 800 metrillä jatkui Turussa viitossijan tuoneella ajalla 2.01,52, ja Kuortaneella Määttänen oli toinen ajalla 2.03,86. Topi Raitanen puolestaan pysäytti Turun estekisassa kellot aikaan 8.19,34 (kolmas) ja Joonas Rinne 800 metrillä aikaan 1.46,46 (kahdeksas). Kuortaneella Camilla Richardsson (9.00,04) ja Ilona Mononen (9.02,00) parantelivat ennätyksiään 3000 metrillä. Heinäkuun puolessavälissä koittaa kaksien arvokisojen kesän ensimmäinen iso koetinkivi, MM-kisat Yhdysvaltain Eugenessa.

Ei-olympialajit

Enduro: MM-sarjaa ajetaan tiuhaan kesällä: tulevana viikonloppuna Italiassa, heinäkuussa Portugalissa ja Slovakiassa sekä elokuun alussa Unkarissa.

Formula 1: Valtteri Bottas palasi nopeasti yhden välikilpailun jälkeen MM-pistekantaan Kanadan GP:ssä. Bottas ylitti maaliviivan kahdeksantena, mutta sijoitus nousi vielä pykälällä Fernando Alonson saaman rangaistuksen takia. Bottas jatkaa MM-sarjassa kahdeksannella sijalla. Heinäkuu on kiireistä aikaa; MM-sarjassa ajetaan Ison-Britannian, Itävallan, Ranskan ja Unkarin GP-kilpailut ennen elokuussa koittavaa kesätaukoa.

Formula 1 -veneet: MM-sarja jatkuu heinäkuun puolessavälissä Italiassa.

Karate: Saimi Nikander (50 kg) ja Kiia Koponen (61 kg) ylsivät seitsemännelle sijalle alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa Prahassa.

Keilailu: Kesäkuun loppu menee alle 21-vuotiaiden MM-kisojen parissa Ruotsissa.

Pyöräsuunnistus: Ruotsissa käydään heinäkuun puolenvälin korvilla MM-kisat.

Ralli: MM-sarjassa ajetaan ennen elokuun puoltaväliä kolme kilpailua: Safari-ralli tällä viikolla, Viron MM-ralli heinäkuun puolessavälissä ja Jyväskylässä elokuun alussa.

Rallicross: MM-sarja käynnistyy heinäkuussa Ruotsin ja Saksan osakilpailuilla.

Suunnistus: Juhannuksen jälkeen käydään Tanskassa sprinttimatkojen MM-kisat. Virossa kilpaillaan puolestaan maailmancupia elokuun alussa.

Tanssiurheilu: Masi Saurén ja Anna Tyutyunyuk voittivat boogie woogien maailmancupin Sveitsissä lauantaina.

Paralympialajit

Pyöräily: Kesän tärkeimmät viikot ajetaan Kanadassa elokuun alkupuoliskolla. Ensin on ohjelmassa maailmancup Québecissä, viikkoa myöhemmin ajetaan MM-kisat.

Pöytätennis: Aino Tapola ja Timo Natunen pelaavat juhannuksena kansainvälisen turnauksen Ostravassa.

Ratsastus: Myös ensimmäiset paralympiapaikat on jaossa MM-kisoissa Tanskassa elokuun toisella viikolla.

Uinti: Suomen neljän uimarin joukkueen paras sijoitus oli Leo Lähteenmäen kahdeksas tila S9-luokan 50 metrin vapaauinnissa MM-kisoissa Madeiralla.

Yleisurheilu: Kelaajat olivat mukana sekä Paavo Nurmen kisoissa että Kuortaneella. Turussa aikoja painoi alas tiivis aikataulu, Kuortaneella puolestaan raju vesisade. T54-luokan satasella Leo-Pekka Tähti voitti Turussa ajalla 14,42, Kuortaneella ajalla 14,04 ja Amanda Kotaja Turussa ajalla 16,17 ja Kuortaneella ajalla 16,49. Tähti kelasi Turussa nelosella kelpo ajan 47,95. T34-luokassa Henry Mannin ajat satasella olivat Turussa 16,12 ja Kuortaneella 16,92. Kuortaneella olivat mukana myös tuolikeihäänheittäjät: Marjaana Heikkinen heitti 17,29 ja Tuomas Manni 25,41. Kisoja on kotimaassa pitkin kesää, mutta arvokisoja parayleisurheilussa ei kesällä 2022 ole lainkaan.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat taipui Uefan kansojen liigan B-tason kolmoslohkossa tiistaina vieraissa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Isäntien voittolukemat olivat 3-2. Suomi lähtee syyskuussa pelattaviin kahteen viimeiseen otteluun lohkon kolmospaikalta. Helmareilla on edessään arvokisakesä, sillä EM-lopputurnaus Englannissa käynnistyy 8. heinäkuuta ottelulla Espanjaa vastaan. Seurajoukkueiden eurokarsinnat käynnistyvät heinäkuun alkupuolella. HJK avaa mestarien liigan karsinnat latvialaista RFS:ää vastaan, konferenssiliigassa pelaavat Inter, KuPS ja SJK.

Jääkiekko: Suomi saavutti alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoista Yhdysvalloista pronssia. Ruotsi kaatui maanantain pronssiottelussa puhtaasti 3-0. Alle 20-vuotiaiden poikien MM-turnaus käynnistyy Kanadassa elokuun toisella viikolla.

Koripallo: Naisten maajoukkue taipui kesän avausotteluissaan kahdesti Portugalia vastaan. Portugali kirjautti voitot pistein 68-49 ja 79-65. Naiset pelaavat heinäkuun lopulla ja elokuun alussa vielä neljä kotimaaottelua Viroa, Latviaa, Islantia ja Ruotsia vastaan. Miehet jatkavat loistavasti käynnistynyttä MM-karsintaansa kesä-heinäkuun taitteessa kotiottelulla Ruotsia vastaan ja vierasottelulla Kroatiassa.

Kriketti: Heinäkuun puolenvälin taitteessa Suomessa pelataan MM-karsintaturnaus.

Käsipallo: Nuorten maajoukkue pelaa EM-lopputurnauksen kakkostasolla Bulgariassa heinäkuun alkupuolella.

Lentopallo: Miesten maajoukkue kärsi kirvelevän finaalitappion Romanialle erin 2-3 Euroopan hopeisen liigan finaaliturnauksessa Unkarissa. Tappion myötä Suomen nousu kultaiseen liigaan jäi haaveeksi. Lauantain välierässä Suomi löi Pohjois-Makedonian erin 3-1. Miesten kesä jatkuu EM-karsinnoilla elokuun ensimmäisillä viikoilla. Alle 20-vuotiaiden maajoukkue hakee heinäkuun taitteessa EM-lopputurnauspaikkaa jatkokarsinnasta Sloveniasta.

Salibandy: Miesten maajoukkue pelaa heinäkuussa Yhdysvalloissa World Games -tapahtumassa.

Softball: Suomi pelaa heinäkuun lopulla EM-kisat Espanjassa. Suomi lähtee kisoihin nuorella joukkueella.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta