Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.09.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 38/2022: Uran avausvoitto lähellä – Ursula Wikström taipui vasta uusinnassa Euroopan kiertueella

Ursula Wikström otti jo uransa yhdeksännen kakkossijan golfin Euroopan kiertueella. Jälleen ATP-finaalissa esiintynyt Harri Heliövaara kolkuttelee jo kymmenen parhaan joukkoa tenniksen nelinpelin maailmanlistalla. Mäkelä ja Nummela näyttivät menestymisen mallia muun muassa Satu Mäkelä-Nummelalle haulikkoammunnan MM-kisojen nuorten sarjoissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Tällä kaudella jo yleisen sarjan edustustehtäviin murtautuneet Juho Mäkelä ja Sara Nummela osoittivat rutiininsa haulikkoammunnan MM-kisat avanneissa nuorten trap-kisoissa. Mäkelä ampui pojissa MM-pronssia. Nummela voitti selkeästi tyttöjen peruskilpailun (116/125), mutta taipui välierissä ja sijoittui viidenneksi. Mäkelä ja Nummela saavuttivat lisäksi pronssia sekaparikilpailussa. Tällä viikolla ammutaan trapin yleinen sarja.

Golf: Ursula Wikström pääsi uusimaan voitosta naisten Euroopan kiertueella Irlannissa, mutta uran avausvoitto jäi täpärästi odotuttamaan itseään. Tuloksena oli kuitenkin jo uran yhdeksäs kakkostila LET-kiertueella. Myös Noora Komulainen (49:s), Linda Osala (49:s) ja Tiia Koivisto (55:s) läpäisivät cutin. Matilda Castrénin ja Sanna Nuutisen pelit LPGA-kiertueella Arkansas’ssa jäivät kahteen kierrokseen. Miesten Euroopan kiertueella Ranskassa cutin läpäisivät Sami Välimäki (20:s) ja Tapio Pulkkanen (30:s). Miehet pelaavat tällä viikolla Euroopan kiertuetta Skotlannissa ja naiset Espanjassa. LPGA-kiertueen ohjelmassa on turnaus Texasissa.

Olympiasoutu: Suomalaisten oli tyytyminen D-finaalitasolle MM-kisoissa Tšekissä. Aura Forsberg oli parhaana suomalaisena 21:s kevyessä yksikössä. Juho-Pekka Petäjäniemi ja Jukka-Pekka Kauppi sijoittuivat kaksikossa 22:nneksi ja Kasper Hirvilampi miesten kevyessä yksikössä 24:nneksi. Joel Naukkarinen joutui tyytymään yksikössä E-finaaliin ja sijoitukseen 28.

Purjehdus: Uuden olympialuokan, Formula Kiten, avoin EM-regatta purjehditaan tällä viikolla Kreikassa. Suomalaisista mukana on Noora Ruskola.

Pyöräily: Wilma Aintila edusti Suomea maantiepyöräilyn MM-kisoissa Australiassa alle 19-vuotiaiden sarjassa. Aika-ajossa Aintila ylsi 12:nneksi, maantieajossa sijoitus oli 46:s.

Pöytätennis: Benedek Oláhin seura Jura Morez on aloittanut Ranskan liigan kahdella voitolla. Oláh joutui tiistain kierroksella taipumaan Emmanuel Lebessonille (ranking-46) erin 2-3.

Taekwondo: Albaniassa tapahtuu tällä viikolla, kun ohjelmassa on alle 21-vuotiaiden EM-kisat ja viikonloppuna G2-tason turnaus.

Tennis: Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool taipuivat nelinpelin loppuottelussa Metzin ATP250-turnauksessa Ranskassa. Finaalipaikka riitti nostamaan Heliövaaran uransa ennätysrankingiin, 14:nneksi, nelinpelin maailmanlistalla. Emil Ruusuvuoren pelit kaksinpelissä päättyivät toiselle kierrokselle. Tällä viikolla Ruusuvuori pelaa Israelissa ATP250-tasolla.

Voimistelu: Kaia Tanskanen ylsi hypyssä finaaliin kovatasoisessa challenge cupin kilpailussa Pariisissa viikonloppuna. Pisteet 12,925 toivat viidennen sijan finaalissa. Miehissä suomalaiset eivät saavuttaneet finaalipaikkoja. Paras sijoitus oli Robert Kirmeksen 13:s permannolla pistein 13,650. Tällä viikolla challenge cup jatkuu Unkarissa, jossa Suomelta mukana ovat Ada Hautala ja Maisa Kuusikko.

Joukkuepelit

Jalkapallo: Huuhkajat tasasi pisteet kotonaan Romanian kanssa maalein 1-1 Uefan kansojen liigassa perjantaina. Lohkon päätösottelussa vastaan tulee Montenegro vieraskentällä maanantai-iltana. KuPS taipui naisten mestarien liigan 2. kierroksen ensimmäisessä osaottelussa itävaltalaiselle St. Pöltenille kotonaan 0-1. Toinen osaottelu pelataan Itävallassa keskiviikkona.

Koripallo: Kauhajoen Karhu taipui mestarien liigan karsinnan toisella kierroksella slovakialaiselle Levicelle pistein 57-81. Karhun taival kilpailussa päättyi tappioon.

Käsipallo: Naisten maajoukkue valmistautuu kohti marraskuun MM-karsintaotteluita kohtaamalla kahdesti Ruotsin liigasta kootun vastustajan tällä viikolla.

Lentopallo: Suomen alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkue sijoittui ikäluokkansa EM-kisoissa seitsemänneksi ja laittoi siis pykälän verran paremmaksi kuin alle 19-vuotiaat naiset aiemmin syyskuussa. Väylä sijoitusotteluihin avautui, kun alkulohko päättyi voittoihin Kreikasta (3-1) ja Portugalista (3-2). Slovenialle Suomi taipui, mutta 3–2-voitto Tšekistä varmisti seitsemännen sijan.

Ei-olympialajit

Formula 1: MM-sarja jatkuu tällä viikolla Singaporessa.

Formula 1 -veneily: MM-sarja jatkui viikonloppuna kahdella osakilpailulla Italiassa. Ensimmäisessä Alec Weckström ajoi kolmanneksi ja Kalle Viippo seitsemänneksi. Sunnuntain kilpailu päättyi suomalaisilta keskeytykseen.

Karate: Björn Kulovuori oli iskussa K1 Series A:n osakilpailussa Turkissa viikonloppuna. Kulovuori eteni neljällä voitolla välieriin 84-kiloisissa, mutta tappio sekä välierässä että pronssiottelussa jätti hänet viidenneksi. Tuomas Suur-Inkeröinen otti yhden otteluvoiton 75-kiloisissa.

Ralli: MM-sarjassa on jäljellä kolme osakilpailua. Niistä ensimmäinen ajetaan tällä viikolla Uudessa-Seelannissa, jonne lähdetään Kalle Rovanperän johtaessa MM-pisteissä.

Squash: Emilia Soini taipui avauskierroksella Ranskan Melissa Alvesille (PSA-ranking 29) Egyptin avoimissa.

Suunnistus: Maailmancupin finaali käydään viikonvaihteessa Sveitsissä.

Paralympialajit

Voimanosto: Harri Kauppila saavutti EM-pronssia Georgiasta 88-kiloisten sarjasta. Kauppilan uran ensimmäinen arvokisamitali irtosi ennätystuloksella 181 kiloa.

Talviolympialajit

Mäkihyppy: Eetu Nousiainen selviytyi toiselle kierrokselle ja sijoittui 28:nneksi kesän GP-kiertueella Itävallan Hinzenbachissa. Antti Aalto ja Niko Kytösaho karsiutuivat finaalikierrokselta. Kiertue päättyy tällä viikolla Klingenthalissa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta