Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.10.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 42/2022: Lumilajien maailmancup-talvi käyntiin – Elias Syrjän kahden ja puolen vuoden piina päättyi

Kalle Järvilehto ja Enni Rukajärvi menivät finaaliin lumilautailun maailmancup-avauksessa, freeskin puolella suomalaiset karsiutuivat täpärästi finaalista. Talvilajeissa kunnostautuivat myös Juulia Turkkila ja Matthias Versluis voittamalla Nizzassa. Harri Heliövaara ja Emil Ruusuvuori loistivat Tukholman ATP-turnauksessa. Suomen saalis nyrkkeilyn naisten EM-kisoista oli mitali ja kaksi pistesijaa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Aleksi Leppä ja Marianne Palo tähtäsivät 15:nneksi ilmakiväärin sekaparikilpailussa kivääri- ja pistoolilajien MM-kisoissa Egyptissä. Vuoden viimeinen mahdollisuus olympiapaikkojen saavuttamiseen meni pienoiskiväärin asentokilpailussa, jossa Aleksi Leppä oli parhaana suomalaisena 35:s tuloksella 586. Arttu Laulainen tähtäsi poikien ilmapistoolissa 22:nneksi tuloksella 570. Tyttöjen joukkue saavutti MM-pronssia ilmakiväärissä.

Beach volley: Sara Sinisalo ja Ida Sinisalo-Peltonen selvittivät karsintavaiheen maailmankiertueen challenge-tason turnauksessa Dubaissa. Pääsarjassa tuli kaksi tappiota, joten sijoitus oli 19:s. Dubaissa jatketaan myös tällä viikolla.

Golf: Matilda Castrén sijoittui 27:nneksi LPGA-kiertueella Etelä-Koreassa. Euroopan kiertuetta pelattiin Intiassa, jossa viisi suomalaispelaajaa läpäisi cutin; parhaina Elina Nummenpää sijoittui kahdeksanneksi ja kilpailua kahden kierroksen jälkeen johtanut Noora Komulainen 12:nneksi. Suomalaismiehiä ei ollut Espanjassa mukana, mutta tällä viikolla Euroopan kiertue siirtyy Portugaliin naisten kiertueiden huilatessa.

Judo: MM-kisoissa Suomea edustanut kolmikko ottelee Australiassa tällä viikolla Oceania Open -tasolla, jossa on jaossa GP-tason rankingpisteet.

Nyrkkeily: Yksi otteluvoitto riitti Emma Jokiaholle pronssimitaliin 52-kiloisissa naisten EM-koissa Montenegrossa. Vilma Viitanen taipui puolivälierässä 54-kiloisissa ja Anni Viantie 60-kiloisissa.

Paini: Suomalaismenestys alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa Espanjassa jäi kahteen otteluvoittoon, Elmer Mattila 67-kiloisissa ja Jonni Sarkkinen 82-kiloisissa. Mattilan sijoitus oli 11:s ja Sarkkisen 12:s. 11:nneksi sijoittui myös Tino Ojala 63-kiloisissa.

Painonnosto: Jutta Selin nappasi 76-kiloisissa hopeamitalin yhteistuloksella 91+110=201 kg alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Albaniassa. 55-kiloisissa Anette Kirkanen oli neljäs (77+88=165 kg) ja Siri Sytelä viides (73+90=163 kg). Alle 20-vuotiaissa Jannike Bäckström oli 64-kiloisissa seitsemäs tuloksella 83+101=184 kg. Alle 17-vuotiaiden sarjassa EM-kultaa ja MM-hopeaa tällä kaudella saavuttanut Janette Ylisoini jäi alle 20-vuotiaiden MM-kisojen tavoin ilman tulosta 71-kiloisissa. Alkuviikosta nostetaan vielä raskaat sarjat.

Purjehdus: Jakob Eklund selviytyi kultafinaaleihin tuoreen purjelautailun olympialuokan, iQFOilin MM-regatassa Ranskassa. Suomalaisen sijoitus oli 45:s. Naisissa Aleksandra Blinnikka oli 55:s ja Tuuli Petäjä-Sirén 67:s.

Ratsastus: Emma Kanervan vahva vuosi sai jatkoa kouluratsastuksen maailmancupissa Tanskassa. GP-ohjelmassa Kanerva ja Greek Air sijoittuivat kuudenneksi, vapaaohjelmassa 11:nneksi.

Rullalautailu: 11-vuotias Heili Sirviö selviytyi välieriin ja sijoittui 15:nneksi maailman park-eliitin joukossa STU Open -kilpailussa Brasiliassa.

Sulkapallo: Iikka Heino ylsi toiselle kierrokselle Tšekin avoimissa. Joakim Oldorff ja Joonas Korhonen taipuivat avausotteluissaan. Tällä viikolla pelataan nuorten MM-kisat Espanjassa.

Tennis: Harri Heliövaara esiintyi Lloyd Glasspoolin kanssa jo seitsemännen kerran ATP-finaalissa tällä kaudella, kun pari taipui Tukholman ATP250-turnauksen kakkoseksi. Emil Ruusuvuori pelasi myös pitkän viikon: tuloksena oli vuoden kolmas välieräpaikka ATP250-tasolla kaksinpelissä. Patrik Niklas-Salminen ja Eero Vasa taipuivat nelinpelin avauskierroksella haastajakiertueella Liettuassa. Laura Hietaranta selvitti karsinnat ITF-kiertueen W25-tason turnauksessa Bulgariassa, mutta hävisi pääsarjan avauskierroksella. Nelinpelissä lento riitti välieriin asti. Ruusuvuori jatkaa tällä viikolla Wienin ATP500-turnaukseen.

Voimistelu: Telinevoimistelun MM-kisat käynnistyvät viikonloppuna Englannin Liverpoolissa. Suomelta matkaan lähtee kolmen miehen ja neljän naisen joukkue.

Ei-olympialajit

Formula 1: Valtteri Bottaksen vaikea loppukausi jatkui Yhdysvaltain Austinissa, kun tuloksena oli keskeytys. Tällä viikolla ajetaan MM-sarjaa Meksikossa.

Joukkuevoimistelu: Malesiassa käydään tällä viikolla vuoden viimeinen maailmancupin osakilpailu.

Karate: Tällä viikolla käydään alle 21-vuotiaiden MM-kisat Turkissa.

Ralli: Kalle Rovanperä ajoi kolmanneksi Katalonian MM-rallissa. Jo aiemmin Rovanperän varmistaman kuljettajien maailmanmestaruuden lisäksi Toyota varmisti tallimestaruuden ennen kauden päätöskilpailua.

Rallicross: MM-sarja jatkuu viikonloppuna Espanjassa.

Squash: Emilia Soini taipui avausottelussaan maailmankiertueen kultatasolla Sveitsissä. Tappio tuli Walesin Emily Whitlockille (PSA-ranking 21).

Joukkuepelit

Futsal: Suomen naisten maajoukkue sijoittui kolmanneksi Vantaalla pelatussa EM-karsintaturnauksessa, eikä selviytynyt jatkoon. Belgian Suomi voitti 9-0, mutta tappiot Ruotsille (2-3) ja Espanjalle (2-7) koituivat kohtaloksi.

Jalkapallo: HJK pelaa Eurooppa-liigan lohkovaiheen viimeisen kotiottelunsa AS Romaa vastaan torstaina.

Lentopallo: VaLePa taipui mestarien liigan viimeisen karsintavaiheen kotiottelussaan portugalilaiselle Benficalle erin 1-3. Paikka lohkovaiheessa ratkaistaan Portugalissa keskiviikkona. Pölkky Kuusamo avasi naisten mestarien liigan karsintansa tylyllä 0–3-vierastappiolla Belgradin Punaiselle Tähdelle. Toinen osa pelataan Rovaniemellä tiistaina.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Naisten maailmancupin avauskilpailu (suurpujottelu) Itävallan Söldenissä jouduttiin perumaan olosuhteiden vuoksi. Miesten kisa laskettiin ilman suomalaisia.

Curling: Suomen nelikko Markus Sipilä, Tiina Suuripää, Lotta Immonen ja Leo Ouni taipui puolivälierässä sekajoukkueiden MM-kisoissa Skotlannissa. Suomi voitti seitsemän ensimmäistä otteluaan, mutta turnaus päättyi kahteen tappioon (alkusarjan päätösottelussa Etelä-Korealle ja puolivälierässä Kanadalle, jonka Suomi onnistui voittamaan alkulohkossa).

Freestyle: Kaudella 2019-2020 big airin maailmancupin kokonaispisteissä viidenneksi sijoittunut Elias Syrjä teki peräti kahden ja puolen vuoden kilpailutauon jälkeen paluun rinteisiin maailmancupin big air -avauksessa Sveitsin Churissa. Syrjä oli 14:s pistein 83,25 ja jäi 2,25 pisteen päähän finaalipaikasta. Naisissa Anni Kärävä oli ensimmäinen karsiutuja pistein 73,00 (sijoitus yhdeksäs).

Lumilautailu: Kalle Järvilehto ja Enni Rukajärvi läpäisivät karsinnan maailmancupin avanneessa big air -kilpailussa Sveitsin Churissa. Vain yhden onnistuneen hypyn saanut Järvilehto oli finaalissa seitsemäs, Rukajärvi naisissa kahdeksas. Vuonna 2005 syntynyt Telma Särkipaju oli maailmancup-debyytissään 13:s.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelivat jäätanssin voittoon kansainvälisessä kilpailussa Nizzassa. Voittopisteet olivat 183,83. Yuka Orihara ja Juho Pirinen sijoittuivat neljänneksi pistein 160,66. Tällä viikolla suomalaisia kilpailee Slovakiassa.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta