Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
28.11.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 47/2022: Sami Välimäelle iso onnistuminen – portit avautuivat legendaariseen major-turnaukseen

Sami Välimäki aloitti uuden kauden hienolla kakkossijalla Etelä-Afrikassa. Kaarle Tapper otti purjehdusvuoden kolmannen arvokisamitalin ILCA-luokkien EM-regatasta. Suomi saavutti joukkuevoimistelun MM-kisoista kaksi mitalia. Rukan maailmancup-avaus ei tuottanut suomalaisille palkintokorokesijoja – tällä viikolla jatketaan Suomessa ampumahiihdon ja kumparelaskun merkeissä.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Ampumahiihto: Vaikka Levillä on jo pujoteltu maailmancupia ja pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup avattiin Rukalla, Suomi jatkaa yhä talvilajien maailmancup-isäntänä. Tällä viikolla käynnistyy ampumahiihdon maailmancup Kontiolahdella. Ohjelmassa ovat normaalimatkat, viestit, pikamatkat ja takaa-ajot.

Curling: Suomen miehet saavuttivat nousun EM-kisojen A-tasolle B-divisioonan EM-kisoista Ruotsista. Suomi voitti alkusarjassa kuusi seitsemästä ottelustaan, voitti välierässä Ranskan ja taipui finaalissa Hollannille. Naiset voittivat yhdeksästä ottelustaan neljä ja jäivät ensimmäisenä ulos välieristä sijoittuen viidenneksi ja säilyttäen sarjapaikkansa. Tällä viikolla käynnistyy Skotlannissa sekaparikilpailun MM-karsinnat.

Freestyle: Myös kumparelaskussa maailmancup käynnistyy Suomesta, sillä viikonloppuna lasketaan Rukalla.

Maastohiihto: Jasmi Joensuun nelostila perinteisen sprintissä ja Krista Pärmäkosken viides sija kympin perinteisellä olivat suomalaisittain parhaat sijoitukset maailmancupin avausviikonloppuna Rukalla. Pärmäkoski oli kymmenennellä sijallaan paras nainen myös 20 kilometrin takaa-ajossa vapaalla. Miehissä Joni Mäki oli sprintin 14:s, Perttu Hyvärinen kympin 12:s ja osuusajoissa peräti kolmanneksi sijoittunut Remi Lindholm 12:s takaa-ajossa. Tällä viikolla jatketaan Lillehammerissa.

Mäkihyppy: Niko Kytösaho (25:s) ja Antti Aalto (26:s) avasivat kauden maailmancup-pistesaldonsa Rukan jälkimmäisessä kilpailussa. Lauantain kilpailussa paras suomalainen oli Eetu Nousiainen (38:s). Naisten maailmancup jatkuu Lillehammerissa tällä viikolla.

Pikaluistelu: Suomalaisten parhaat sijoitukset tulivat yli 20-vuotiaiden neosenioreiden ikäluokasta, kun nuorten maailmancup käynnistyi Seinäjoella. Juuso Lehtonen oli neljäs 500 metrillä ja tonnilla sekä viides tonniviitosella. Kahdeksan joukkoon mahtuivat myös 500 metrillä Tuukka Suomalainen (kuudes) ja Laura Kivioja (kahdeksas). Junioreissa parhaat sijoitukset tulivat 3000 metriltä: Sanni Rosendahl 22:s ja Alvar Muhonen 29:s. Nuorten maailmancup jatkuu Seinäjoella myös tällä viikolla.

Taitoluistelu: Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sijoittuivat jäätanssissa kolmanneksi Espoossa luistellussa GP-sarjan kilpailussa pistein 191,79. Yuka Orihara ja Juho Pirinen olivat seitsemänsiä (173,17). Jenni Saarinen (155,64) ja Valtter Virtanen (204,02) sijoittuivat yksinluisteluissa yhdeksänsiksi. Tällä viikolla kilpaillaan muun muassa Unkarin Budapestissä.

Yhdistetty: Eero Hirvonen oli paras suomalainen Rukan maailmancup-avausviikonlopun kahdessa ensimmäisessä kilpailussa, viiden kilometrin hiihdon kilpailussa 12:s ja kympin hiihdon kilpailussa 15:s. Sunnuntain kilpailussa hiihdettiin ensin kymmenen kilometriä yhteislähdöllä, ja mäkiosuus oli vasta sen jälkeen. Siinä kilpailussa Leevi Mutru oli 14:s ja Ilkka Herola 16:s. Sekä Herola (21:s) että Mutru (27:s) ylsivät mc-pisteille myös lauantain kilpailussa. Maailmancup jatkuu Lillehammerissa.

Kesäolympialajit

Golf: Miesten Euroopan kiertueella ei ehditty huilata täyttä viikkoakaan kausien välillä, sillä kausi 2023 käynnistyi Etelä-Afrikasta jo menneellä viikolla. Sami Välimäki aloitti kauden upeasti pelaamalla toiseksi. Tulos varmisti Välimäelle pelioikeuden myös ainoaan Euroopassa pelattavaan major-turnaukseen, The Openiin. Miehet jatkavat Etelä-Afrikassa myös tällä viikolla. Naisten Euroopan kiertue 2022 paketoitiin Espanjassa; Ursula Wikström oli finaaliturnauksessa 33:s, Tiia Koivisto 35:s ja Noora Komulainen 56:s.

Judo: Japanissa jo viikkoja harjoittelemassa olleet maajoukkueen kärkinimet ovat mukana tällä viikolla Tokiossa käytävässä vuoden viimeisessä grand slam -turnauksessa.

Purjehdus: Kaarle Tapper otti uransa ensimmäisen yleisen sarjan arvokisamitalin purjehtimalla ILCA7-luokan avoimessa EM-regatassa pronssille Ranskan Hyeres’ssä. Tapperin pronssi varmistui maanantaina viimeisen lähdön viitossijalla. Nuorisokaartista Nooa Laukkanen sijoittui 33:nneksi ja Valtteri Uusitalo 35:nneksi.

Pöytätennis: Benedek Oláhin tappioputki Ranskan liigassa venähti viiteen otteluun ennen kuin alkuviikosta tuli voitto. Voitto avasi padot, sillä perjantaina Oláh voitti suoraan erin 3-0 Taiwanin Chuang Chih-yuanin, joka on maailmanrankingissa 17:ntenä. Sunnuntaina tuli toinenkin kova päänahka, Slovakian Wang Yang (ranking-38), mutta myös tappio Antoine Hachardille (ranking-176).

Sulkapallo: Kalle Koljonen eteni kansainvälisen turnauksen finaaliin Bahrainissa taipuen saksalaiselle Kai Schäferille (ranking-77). Bahrainissa pelit jatkuvat myös tällä viikolla. Myös Walesissa pelataan, ja mukana on Joakim Oldorff.

Tennis: Patrik Niklas-Salminen taipui haastajakiertueella Valenciassa nelinpelin avauskierroksella. Niklas-Salminen pelaa vielä tällä viikolla Espanjassa.

Ei-olympialajit

Joukkuevoimistelu: Minetit nappasi hopeaa ja Gloria pronssia MM-kisoista Itävallasta. 0,350 pistettä erotti Minetit maailmanmestaruudesta.

Squash: Emilia Soini on tällä viikolla pelaamassa haastajakiertueella Monte Carlossa.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Sekä Tappara että Jukurit lunastivat paikkansa mestarien liigan puolivälierissä voittamalla neljännesvälieränsä niukalla marginaalilla. Tappara pelasi kotonaan tasan 2-2 sveitsiläisen Davosin kanssa, joten vierasottelun 1–0-voitto riitti jatkopaikkaan. Jukurit puolestaan voitti kotonaan pelaamansa tasapelin jälkeen Fribourgin vieraissa jatkoajalla 2-1.

Koripallo: Naisten maajoukkueen urakka EM-karsinnoissa jatkui vuoden tauon jälkeen menneellä viikolla. Sekä Ranskaa vastaan vieraissa (77-103) että Liettuaa vastaan kotona (56-65) tuli tappiot.

Lentopallo: Savo Volley pelaa tällä viikolla kotiottelunsa CEV Cupin toisella kierroksella romanialaista Arcada Galatia vastaan.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta