Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.12.2022 | Olympiakomitea | Uutinen

Eduskuntavaalit lähestyvät – liikunnan ja urheilun teemoja kaivataan vaalikeskusteluihin

Eduskuntavaaleihin on muutama kuukausi aikaa. Keskustelu kiihtyy monien aiheiden ympärillä, mutta liikunta ja urheilu eivät vaaliteemoissa näy, eivätkä keskusteluissa kuulu. Olympiakomitean syyskokousseminaarissa teemoja ruodittiin kahdessa paneelikeskustelussa ja pohdittiin keinoja, miten liikunnan ja urheilun aiheet saadaan myös puolueiden ja ehdokkaiden agendalle.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori painotti avauspuheessaan liikunnan ja urheilun tärkeää roolia suomalaisten fyysisen kunnon, henkisen kestävyyden ja yhteisöllisyyden vahvistamisessa. Hän totesi, että liike ja liikunnallinen elämäntapa, elinvoimainen seuratoiminta ja menestyvä huippu-urheilu tukevat kaikki toisiaan.

– Kun nämä kaikki voivat hyvin, kokonaisuus voi hyvin, ja sillä on tutkitut ja kiistattomat vaikutukset koko Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnille.

Vapaavuori haastoi myös puolueet ja ehdokkaat nostamaan liikkeen lisäämisen ja urheilun edistämisen seuraavan hallitusohjelman avaintavoitteeksi.

– Liikunnan ja urheilun myönteiset vaikutukset yhteiskunnalle ovat miljardiluokkaa, joten entistä kunnianhimoisemmille liikuntapoliittisille päätöksille on vahvat perusteet, hän muistutti.

Lisää urheilupuhetta vaalikeskusteluihin

Iltapäivän ensimmäisessä paneelikeskustelussa olivat mukana Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen, apulaisprofessori ja Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja Hufvudstadsbladetin urheilutoimituksen esihenkilö Filip Saxén.

Keskustelussa ruodittiin huippu-urheilun yhteiskunnallista merkitystä ja keinoja, joilla urheilun teemat saadaan mukaan vaalikeskusteluihin.

– Yhteiskunnallinen perustelu huippu-urheilun osalta on haastava, liikunnan puolella perustelut ovat itsestään selviä, mm. liikunnallisuuteen ja yleiseen hyvinvointiin liittyviä. Huippu-urheilukeskustelu on menestyskeskustelun ulkopuolella ollut negatiivista. Hyvä, että ollaan kriittisiä, mutta siinä saatettiin tehdä myös karhunpalvelus urheilulle. Jos katsomme kokonaisuutta, niin urheilussa tehdään valtava määrä hyviä asioita. Suurin osa ihmisistä on sellaisia, että toiminta on kaikkien eettisten ja moraalisten mittapuiden mukaisia, kommentoi huippu-urheilun ulkoista arviointia tekemässä ollut Markku Jokisipilä.

Panelistit totesivat, että urheilun huomioarvo on merkittävä ja sen pitäisi näin ollen kiinnostaa myös poliitikkoja. Keskustelussa peräänkuulutettiin rehellistä ja suhteellisuudentajuista huippu-urheilupuhetta, ja sitä, että kiinnitetään huomiota siihen hyvään, mitä se tullessaan tuo.

– Urheilukeskustelussa pitäisi puhua myös asioista urheilutulosten takana, mm. vastuullisuudesta ja siitä, että se on osa politiikkaa, totesi Filip Saxén.

– Yksi konkreettinen keino viedä huippu-urheilun asioita eduskuntaan, on asettua itse ehdolle, vinkkasi Jokisipilä.

Lisää liikettä ja harrastusmahdollisuuksia

Toisessa paneelissa keskustelijoina olivat ohjelmajohtaja Antti Blom Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu -ohjelmasta, pääsihteeri Riikka Juntunen Paralympiakomiteasta, liikunnan vastuualueen johtaja Tiina Kivisaari opetus- ja kulttuuriministeriöstä, toiminnanjohtaja Eevakaisa Niemi Sport Club Vantaasta ja johtaja Tommi Vasankari UKK-instituutista.

Keskustelussa pureuduttiin liikkumattomuuden haasteisiin. Panelistit lisäisivät liikettä mm. jakamalla harrastusseteleitä ja verotuksen, sekä oman esimerkin kautta. Myös systeemistä muutosta peräänkuulutettiin eli kaikkien toimijoiden samaan aikaan tekemiä, saman suuntaisia toimenpiteitä.

– Seuraavaan hallitusohjelmaan pitää saada liikkumisen edistäminen läpileikkaavasti kaikille hallinnon aloille, kommentoi Tiina Kivisaari.

– Liikunnan pitää olla kivaa. Me olemme pitkään kannustaneet nuoria liikkumaan kertomalla, kuinka terveellistä se heille on, mutta ennemmin korostaisin liikunnan iloa. Liikunta ja urheilu kuuluvat ihan kaikille. Suurin osa toimintarajoitteisista lapsista ja nuorista haluaa harrastaa siellä omassa lähiseurassa, missä kaveritkin ovat. Tärkeintä on, että avaamme ovet liikunnan riemuun ihan kaikille, sanoi Riikka Juntunen.

– Meidän pitäisi varmistaa, että meillä on virikkeellinen, kattava ja monipuolinen liikuntapaikkaverkosto ja kaikki liikuntapaikat pitäisi saada aktiiviseen käyttöön, jotta jokaisella olisi mahdollisuus harrastaa mahdollisimman lähellä kotiaan sitä itseään innostavaa harrastusta, lisäsi Eevakaisa Niemi.

Syyskokousseminaarin tallenne on kokonaisuudessaan katsottavissa osoitteessa https://enchant.fi/olympiakomitea/01122022

 

Lue lisää aiheesta