Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.12.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 48/2022: Suomen viestijoukkueille parhaat sijoitukset vuosikausiin Kontiolahden maailmancup-avauksessa

Viestionnistumisten lisäksi neljä suomalaisurheilijaa ylsi TOP20:een henkilökohtaisilla matkoilla ampumahiihdon maailmancup-avauksessa. Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen hätyyttelivät palkintokorokesijoja Lillehammerin maailmancupissa. Kalle Koljonen eteni pitkälle toisella perättäisellä viikolla Bahrainissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

Talviolympialajit

Alppihiihto: Eurooppa-cup käynnistyi Itävallasta menneellä viikolla. Samu Torsti laski Gurglin suurpujottelussa viidenneksi, toinen kilpailu päättyi ulosajoon toisella laskulla. Naisissa Erika Pykäläinen oli kymmenes Mayerhofenin suurpujottelussa ja Riikka Honkanen samalla sijalla pujottelussa. Maailmancupissa palataan tällä viikolla tekniikkalajien pariin: miehet Val d’Iseressä ja naiset Sestrieressä.

Ampumahiihto: Sekä Suomen miehet (kuudes) että naiset (seitsemäs) avasivat maailmancup-kauden vahvalla viestisuorituksella Kontiolahdella. Miehille mc-sijoitus oli paras sitten maaliskuun 2002, naistenkin edellinen vastaavan tason suoritus oli tammikuulta 2018. Henkilökohtaisilla matkoilla neljä urheilijaa ylsi 20 parhaan joukkoon: normaalimatkalla Olli Hiidensalo oli 11:s, Nastassia Kinnunen 15:s ja Mari Eder 17:s, pikamatkalla Eder oli 19:s ja takaa-ajossa 27. sijalta noussut Suvi Minkkinen 15:s (Eder 24:s).

Arttu Heikkinen aloitti vahvasti IBU Cupin Ruotsissa: viikon neljästä kilpailusta tuli sijoitusrivi 9-16-6-15 (pikamatka, takaa-ajo, normaalimatka, pikamatka). Maailmancup jatkuu tällä viikolla Itävallan Hochfilzenissä.

Curling: Lotta Immonen ja Markus Sipilä ovat aloittaneet sekaparikilpailun MM-karsinnan Skotlannin vakuuttavasti neljällä voitolla. Turnaus päättyy keskiviikkona.

Freestyle: Yhdeksänneksi sijoittunut Jimi Salonen laski ainoana suomalaisena finaaliin kumparelaskun maailmancupin avauskilpailussa Rukalla. Olli Penttala oli 20:s, Severi Vierelä 24:s ja naisissa Riikka Voutilainen 25:s. Tällä viikolla lasketaan Ruotsin Idre Fjällissä.

Lumilautailu: Maailmancup jatkuu tällä viikolla Kanadan Edmontonissa, jossa lasketaan big airia.

Maastohiihto: Krista Pärmäkosken neljäs ja Kerttu Niskasen viides sija 20 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailussa olivat suomalaisittain parasta antia Lillehammerin maailmancup-viikonlopussa. Niskanen (18:s) oli paras suomalainen kympin vapaalla, Pärmäkoski (17:s) vapaan sprintissä. Miehissä parhaat sijoitukset tulivat niin ikään 20 kilometrin perinteiseltä, kun Remi Lindholm oli 15:s ja Perttu Hyvärinen 18:s. Kympin vapaalla Lauri Lepistö oli 21:s ja sprintissä Joni Mäki 24:s. Norjassa jatketaan myös tällä viikolla, Beitostölenissä.

Mäkihyppy: Naisten maailmancup jatkui niin ikään Lillehammerissa. Jenny Rautionaho hyppäsi jälkimmäisessä kilpailussa maailmancupin pisteille oltuaan 27:s. Maailmancup siirtyy Saksan Titisee Neustadtiin, jossa mukana ovat myös miehet.

Pikaluistelu: Juuso Lehtonen oli neoseniorien sarjassa Seinäjoen toisen perättäisen nuorten maailmancupin viikonlopun suomalaisnimi. Lehtonen oli 500 metrillä toinen (37,61), tonnilla kolmas (1.15,48) ja tonniviitosella neljäs (1.58,95). Palkintokorokkeelle kipusi myös Emil Ervik 3000 metrillä (kolmas ajalla 4.11,16). Nuoremmassa ikäluokassa paras sijoitus oli kaikki viisi henkilökohtaista matkaa urakoineen Alvar Muhosen 17:s 3000 metrillä ajalla 4.17,15. Yleisen sarjan maailmancup jatkuu tällä viikolla Kanadan Calgaryssä.

Yhdistetty: Eero Hirvonen otti sijat 17 ja 19 Lillehammerin maailmancupissa. Lillehammerissa käynnistyi myös naisten maailmancup. Minja Korhonen sijoittui perjantaina 22:nneksi ja lauantaina 16:nneksi. Alva Thorsin sijoitukset olivat 20:s ja 22:s. Annamaija Oinas oli molemmissa kilpailuissa 30:s.

Kesäolympialajit

Ampumaurheilu: Noora Antikainen sijoittui yhdeksänneksi naisten trapissa kauden päättäneessä President’s Cup -kutsukilpailussa Egyptissä. Antikaisen tulos oli 89 (tavallisesta poiketen peruskilpailussa ammuttiin vain sata kiekkoa) ja hän karsiutui ensimmäisenä jatkosta.

Golf: Sekä Sami Välimäki että Tapio Pulkkanen läpäisivät cutin Euroopan kiertueella Etelä-Afrikassa. Välimäki sijoittui 56:nneksi ja Pulkkanen 59:nneksi. Etelä-Afrikassa jatketaan myös tällä viikolla.

Judo: Valtteri Olin taipui 73-kiloisten avauskierroksella vuoden viimeisessä grand slam -turnauksessa Japanissa.

Miekkailu: Kalpamiekkailun maailmancup jatkuu tällä viikolla Kanadan Vancouverissa.

Painonnosto: Kolumbiassa käynnistyy tällä viikolla MM-kisat.

Sulkapallo: Kalle Koljonen jatkoi vahvaa loppuvuottaan Bahrainissa: edellisen viikon finaalipaikan jatkoksi tuli välieräpaikka viime viikolla. Joakim Oldorff otti kauden kovimman päänahkansa (Saksan Kai Schäfer, ranking-71) ja eteni toiselle kierrokselle Walesin avoimissa.

Tennis: Eero Vasa otti vuoden neljännen turnausvoittonsa nelinpelissä brittiparinsa kanssa ITF-kiertueella, M15-tason turnauksessa Madridissa. Patrik Niklas-Salminen puolestaan selviytyi nelinpelin välieriin haastajakiertueella Espanjassa; kyseessä oli Niklas-Salmiselle jo kauden seitsemäs vähintään välierätasolle päätynyt turnaus haastajakiertueella. Anastasia Kulikova ja Laura Hietaranta karsivat tällä viikolla pelattavaan WTA-kiertueen alimman kategorian turnaukseen Dubaihin. Hietaranta taipui karsinta-avauksessa, mutta Kulikova pelaa pääsarjapaikasta maanantaina.

Ei-olympialajit

Squash: Emilia Soini taipui toisella kierroksella haastajakiertueella Monte Carlossa. Emilia Korhonen eteni puolivälieriin asti haastajakiertueen alemman kategorian kilpailussa Englannissa.

Tanssiurheilu: Ida-Loviisa ja Aaron Koivunen ottivat hopeaa boogie woogien maailmancupin finaalista Tšekin Prahasta.

Paralympialajit

Alppihiihto: Maailmancup-kausi käynnistyy viikonloppuna Sveitsin St. Moritzista. Ohjelmassa on tekniikkalajit.

Maastohiihto: Maailmancup käynnistyy viikonloppuna Vuokatista.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Tappara ja Jukurit aloittavat mestarien liigan puolivälierät ruotsalaisvastustajiaan vastaan itsenäisyyspäivänä. Molemmat aloittavat vieraista, Tappara Röglen ja Jukurit Luulajan vieraana.

Lentopallo: Savo Volley taipui kotikentällään CEV Cupin toisen kierroksen avausottelussa romanialaiselle Arcada Galatille erin 1-3.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta