Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.12.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Huippu-urheilun viikkokatsaus 49/2022: Maastohiihtäjien vauhti kiihtyy – Kerttu Niskanen sivakoi voittoon Beitostölenin maailmancupissa

Kerttu Niskasen lisäksi maailmancupin palkintokorokkeelle kipusi Johanna Matintalo. Myös paramaastohiihdon maailmancup-avauksessa nähtiin suomalaisväriä palkintokorokkeella. Suomalaisten vahva joukkuepanos sai jatkoa ampumahiihdon maailmancupissa Hochfilzenissä. Lumilautailussa sekä Kalle Järvilehto että Telma Särkipaju temppuilivat finaaliin Edmontonin maailmancupissa.

Haluatko tilata Huippu-urheilun viikkokatsauksen suoraan sähköpostiisi uutiskirjeenä? Voit tilata sen täältä

HUOM! Huippu-urheilun viikkokatsaus ilmestyy seuraavan kerran loppiaisen jälkeen viikolla 2/2023.

Talviolympialajit

Alppihiihto: Samu Torsti ja Erika Pykäläinen jäivät matkalle avauslaskuissaan maailmancupin suurpujotteluissa viikonloppuna (miehet Val d’Iseressä ja naiset Sestrieressä). Pykäläinen laski aiemmin viikolla Eurooppa-cupin suurpujotteluissa Sveitsin Zinalissa sijoille 31 ja 13. Elian Lehto puolestaan laski Eurooppa-cupissa super-G:ssä sijoille 16 ja 49 Italian Santa Caterinassa. Maailmancupia lasketaan tiuhalla aikataululla ennen joulua, joulun välipäivinä ja myös heti alkuvuodesta.

Ampumahiihto: Suomen viestimiesten paras vauhti vuosikausiin jatkui Hochfilzenin maailmancupissa, kun nelikko Jaakko Ranta, Tuomas Harjula, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo sijoittui viidenneksi. Pikamatkalla koko suomalaisviisikko saavutti paikan takaa-ajoon Seppälän (18:s) ja Hiidensalon (21:s) johdolla. Takaa-ajossa korkeimmalle nousi Harjula (41. sijalta 14:nneksi). Seppälä (17:s) ja Hiidensalo (22:s) säilyttivät asemansa. Naisissa viestisijoitus oli 13:s. Pikamatkalla korkeimmalle ylsi Mari Eder (20:s), takaa-ajossa Suvi Minkkinen (38. sijalta 19:nneksi). Ennen joulutaukoa kilpaillaan tällä viikolla vielä Ranskan Annecyssä ja loppiaisviikolla jatketaan Slovenian Pokljukassa.

Curling: Lotta Immonen ja Markus Sipilä joutuivat pettymään sekaparikilpailun MM-kisojen karsintaturnauksessa Skotlannissa. Alkusarjan viiden voiton putki tarjosi kaksi ottelupalloa MM-paikan ottamiseen, mutta sekä Hollantia (6-7) että Turkkia (5-6) vastaan tuli niukat tappiot.

Freestyle: Jimi Salonen laski parhaana suomalaisena 13:nneksi kumparelaskun maailmancupin toisessa osakilpailussa Ruotsin Idre Fjällissä. Olli Penttala oli 24:s. Kumpareissa 42:nneksi sijoittunut Severi Vierelä oli kahdeksas parikumpareissa. Salonen säesti 11. ja Penttala 23. sijalla. Tällä viikolla lasketaan vielä Ranskassa ennen joulutaukoa. Freeskin maailmancupissa lasketaan tällä viikolla big airia ja halfpipea Yhdysvaltain Copper Mountainilla.

Lumilautailu: Kaksi suomalaista laski big airin finaalissa, kun maailmancup jatkui Kanadan Edmontonissa. Kalle Järvilehto oli miehissä viides ja Telma Särkipaju naisissa seitsemäs. Vuonna 2005 syntyneelle Särkipajulle finaalipaikka oli ensimmäinen maailmancupissa. Myös lumilautailijat laskevat vielä ennen joulutaukoa Copper Mountainilla.

Maastohiihto: Suomalaisten vauhti kiihtyy vuodenvaihteen lähestyessä. Norjan Beitostölenissä käydyssä maailmancupissa Kerttu Niskanen voitti kympin perinteisen. Palkintokorokkeelle kipusi jo päivää aiemmin Johanna Matintalo, joka oli perinteisen sprintissä kolmas. Myös kympillä Matintalo oli vahva sijoittuen viidenneksi. Joukkuepanos oli muutenkin vahva, sillä Jasmi Joensuu sivakoi sijalle 10 ja Krista Pärmäkoski sijalle 11. Niskanen puolestaan oli sprintissä yhdeksäs, Joensuu 13:s ja Pärmäkoski 14:s. Miesten puolella parhaat sijoitukset tulivat sprintistä; Joni Mäki ylsi finaaliin ja oli viides, Niilo Moilanen semifinaaliin ja oli kahdeksas. Kympillä Perttu Hyvärinen sijoittui parhaana suomalaisena 12:nneksi. Viikonloppu huipentui sekaviestiin, jossa Matintalo, Hyvärinen, Niskanen ja Mäki sijoittuivat neljänneksi. Tällä viikolla hiihdetään Davosissa ennen lyhyttä joulutaukoa ja perinteistä Tour de Ski -kiertuetta.

Mäkihyppy: Suomen nelikko Julia Kykkänen, Niko Kytösaho, Jenny Rautionaho ja Antti Aalto sijoittui kahdeksanneksi maailmancupin sekajoukkuemäessä Saksan Titisee Neustadtissa. Henkilökohtaisissa kilpailuissa maailmancupin pisteille liitelivät Aalto (20:s ja 29:s) ja Kykkänen (26:s). Myös Niko Kytösaho (26:s) ylsi pisteille ensimmäisessä kilpailussa. Vuodenvaihteen tienoilla odottaa miehiä Keski-Euroopan mäkiviikko ja naisia niin ikään Keski-Eurooppaan sijoittuva silvester-kiertue. Miehet hyppäävät vielä Engelbergissä tällä viikolla ennen perinnekiertuetta.

Pikaluistelu: Samuli Suomalainen luisteli 500 metrillä ajan 36,27, tonnilla 1.10,09 ja 1500 metrillä 1.47,99 Calgaryn maailmancupissa Kanadassa. Ajat riittivät B-ryhmässä sijoille 24, 23 ja 20. Calgaryssä jatketaan tällä viikolla. Loppiaisena Norjan Hamarissa luistellaan EM-mitaleista.

Taitoluistelu: Emmi Peltonen luisteli 16:nneksi yhteispistein 133,15 challenger-sarjan osakilpailussa Kroatian Zagrebissa.

Yhdistetty: Tällä viikolla kilpaillaan maailmancupia Itävallan Ramsaussa. Joulutauko päättyy loppiaisviikonloppuna Viron Otepäässä.

Kesäolympialajit

Golf: Sami Välimäki sijoittui 58:nneksi, kun Euroopan kiertueella pelattiin kolmas perättäinen turnaus Etelä-Afrikassa. Tällä viikolla pelataan vielä Mauritiuksella ennen joulutaukoa.

Judo: Martti Puumalainen on jouluviikolla mukana Israelissa järjestettävässä vuoden huipentavassa masters-turnauksessa.

Miekkailu: Niko Vuorinen sijoittui 32:nneksi kauden toisessa maailmancupin osakilpailussa Kanadan Vancouverissa. Myös Jaakko Paavolainen selviytyi 64-kaavioon sijoittuen 60:nneksi. Joukkuekilpailussa miehet sijoittuivat 25:nneksi.

Paini: Matias Lipasti (77 kg), Mikko Peltokangas (77 kg), Jonni Sarkkinen (82 kg) ja Elias Kuosmanen (130 kg) juhlivat sarjavoittoja kansainvälisessä Arvo Haavisto -turnauksessa Ilmajoella viikonloppuna.

Painonnosto: Saara Retulainen nosti MM-kisoissa Kolumbiassa olympiapainoluokassa 59 kiloa 21:nneksi yhteistuloksella 88+114=202 kg. Anni Vuohijoki oli välisarjassa 64 kiloa 13:s yhteistuloksella 87+106=193 kg. 71-kiloisten kilpailu on yhä kesken, mutta Janette Ylisoini (93+110=203 kg) ja Jutta Selin (89+108=197 kg) ovat jo suorittaneet urakkansa. Tällä viikolla lavalla nähdään vielä Hannes Keskitalo.

Pöytätennis: Benedek Oláhin sarjakausi Ranskan liigassa jatkuu tiistaina.

Tennis: Anastasia Kulikova ylsi karsintojen kautta pääsarjaan ja sen toiselle kierrokselle WTA-kiertueen alimman kategorian turnauksessa Dubaissa. Eero Vasa taipui avauskierroksella ITF-kiertueella Madridissa.

Uinti: Australiassa käydään tällä viikolla lyhyen radan MM-kisat.

Yleisurheilu: Alisa Vainio juoksi ennätyksensä 2.28.40 ja sijoittui kolmanneksi Malagan maratonilla.

Ei-olympialajit

Muodostelmaluistelu: Suomalaisjoukkueet aloittivat kansainvälisen kilpailukauden vahvasti Hollannissa luistellussa Lumiere Cupissa. Team Unique voitti kilpailun, Dream Edges sijoittui toiseksi.

Paralympialajit

Alppihiihto: Paralympiavoittaja Santeri Kiiveri avasi maailmancup-kautensa Sveitsin St. Moritzissa. Pystyluokan suurpujottelussa vauhti riitti 13. sijaan. Pujotteluissa tuli hylkäys sekä sijat yhdeksän ja seitsemän. Nette Kiviranta oli suurpujottelussa kolmas ja ensimmäisessä pujottelussa toinen ennen kahta keskeytystä kelkkapujottelussa. Tällä viikolla lasketaan Itävallassa.

Maastohiihto: Inkki Inola aloitti maailmancupin räväkästi Vuokatissa sijoittuen näkörajoitteisten luokassa viiden kilometrin perinteisellä toiseksi. Vapaan sprintissä Inola oli kuudes ja kelkkahiihdossa Sini Pyy seitsemäs. Keskiviikkona kilpaillaan vielä kympin perinteisellä.

Voimanosto: Arabiemiraateissa käydään joulun alla maailmancupin kilpailu.

Joukkuepelit

Jääkiekko: Tappara ja Jukurit joutuvat takamatkalta tiistain toisiin osaotteluihinsa mestarien liigan puolivälierissä. Tappara taipui Röglen vieraana maalein 2-3, Jukurit Luulajalle 1-5. Sekä Leijonat että Naisleijonat pelaa tällä viikolla EHT-turnauksessa. Nuoret Leijonat pelaa tutusti joulunpyhinä alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen Kanadassa.

Käsipallo: Miesten maajoukkue pelaa loppiaisena neljän maan turnauksen Latviassa.

Lentopallo: Suomalaisjoukkueita on sekä miesten että naisten CEV Cupissa tällä viikolla. Savo Volley lähtee vierasotteluunsa Romaniaan kotiottelun 1–3-tappio niskassaan. Naisissa LP Kangasala ja Kuusamon Pölkky pelaavat tällä viikolla avausosaottelut, jouluviikolla jälkimmäiset.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön tuottamassa laajassa suomalaisen huippu-urheilun viikkokatsauksessa poimitaan normaalioloissa menneen ja tulevan viikon merkittävimmät kansainväliset tapahtumat olympialajeista, ei-olympialajeista, paralympialajeista sekä joukkuepeleistä omana kokonaisuutenaan, vaikka ne suureksi osaksi olympialajeja ovatkin.

Lue lisää aiheesta