Siirry sisältöön
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Valmentajan työkalut

Valmentajan osaamisen tueksi

Suomalainen valmennusosaamisen malli on tehty kuvaamaan kokonaisvaltaisen valmentamisen kokonaisuutta. Valmentaja voi käyttää sitä oman osaamisensa arviointiin. Tutustu valmennusosaamisen malliin tarkemmin (ppt-tiedosto).

Aloittelevan valmentajan ja ohjaajan avuksi on tehty työkalu nimeltä ohjaajan kello, josta löytyy perustietoa harjoitusten suunnittelusta ja toteutuksesta. Tutustu Ohjaajan kello -työkaluun. Oman toiminnan arviointiin aloitteleva valmentaja voi käyttää valmentajana onnistumisen kysymyslistaa. Avaa tästä valmentajana onnistumisen tarkistuslista (PDF).

Kaikille valmentajille sopivia materiaaleja ovat urheilijan polun asiantuntijatyöstöt, joihin on koottu viimeisin tutkimustieto eri vaiheiden harjoittelusta ja valmennuksesta. Lapsuusvaiheen, Valintavaiheen ja Huippuvaiheeen työstöt löytyvät näistä linkeistä.

Kasva urheilijaksi testi on hyvä väline lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen valmennuksen tueksi.

Itsearviointi on tärkeä osa valmentajana kehittymistä.

Kokeneemmalle valmentajalle on tehty itseopiskelumateriaali.

Valmentajuus seurassa -itsearviointityökalun kautta seura voi arvioida valmentajuuden nykytilaa ja suunnitella kehittämistoimintoja tulevaisuuteen.

Seura valmentajien mentor- ja tutortoiminnan järjestäjänä

Useilla seuroilla on valmentajien osaamisen kehittämiseen erilaisia toimintoja ja keinoja. Seuran sisäinen mentorointi, jossa kokeneempi valmentaja ohjaa kokemattomampaa on tehokas ja vaikuttava tapa lisätä osaamista. Pulmu Puonti Kisakalliosta on tehnyt hyvän koosteen Mentoroinnista. Mentorin avuksi on tehty keskustelupohja käytännön valmennustilanteen arviointiin ja havainnointiin. Voimisteluliitto on tehnyt seuroille vertaistutoroinniin käynnistämiseen esittelymateriaalin itsearvintilomakkeet lasten ja nuorten ohjaajille sekä aikuisten ohjaaille. Erikseen on tutorin harjoitusten seurantamateriaalit lasten ja nuorten harjoituksiin ja aikuisten harjoituksiin. Lisäksi Voimisteluliitolla on koontilomake ohjaajille. Olarin Voimistelijoiden idean pohjalta on muokattu Valmentajapassi-pohja, jota seura voi muokata omanlaisekseen. Passin ideana on tukea valmentajaa uran alkuvaiheessa. Passiin voi miettiä millaisia asioita valmentajan pitäisi pohtia ja harjoitella ja millaisia asioita kokea. Edelleen seurojen tueksi on tehty eettisen kuormituksen kysely, josta seura voi muokata omannäköisensä. Pelisääntö-sivut sisältävät useita työkaluja ja metariaaleja valmentajan työn tueksi.

Palautetta valmennuksesta

Seuran johtamisen sivuilta löytyy tyytyväisyyskyselyjä niin lapsille, nuorille, valmentajille kuin vanhemmillekin. Muodostelmaluistelun Valmentajakoulutuksessa osallistujat tekivät kyselylomakkeen, jolla valmentaja voi kysyä palautetta nuoriltakin urheilijoilta.

Lisää liikettä pääyhteistyö­kumppanit

                
                   veikkaus_vaakalogo_white_rgb

                
                   op_logo_vasen_negatiivi_comporessed
Huippu-urheilun pääyhteistyö­kumppanit

                
                   veikkaus_vaakalogo_white_rgb

                
                   finnair_logo_white_compressed

                
                   icepeak-logo-text-rgb-white_compressed

                
                   toyota_v_white_rgb

                
                   Aava Virta logo nega

                
                   Energiayhtiö St1:n logo