Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
27.03.2017 | Huippu-urheilu

Urheiluakatemiaohjelma laajenee – 150 yläkoulua mukaan vuonna 2017

Suomen Olympiakomitean johtama urheiluakatemiaohjelma on keskeinen työkalu suomalaisessa huippu-urheilussa ja urheilijan polun tukemisessa. Akatemiaohjelma on valtakunnallinen verkosto, joka toimii kehittyvänä osaamisen ja olosuhteiden mahdollistajana.

Urheiluakatemioissa harjoittelee ja opiskelee yli 10 000 urheilijan polun eri vaiheessa olevaa urheilijaa, ja niissä työskentelee satoja valmentajia ja asiantuntijoita, joiden osaamista kehitetään huippu-urheiluverkoston yhteistyöllä. Yli 20:n alueellisen urheiluakatemian muodostaman valtakunnallisen verkoston tavoitteena on urheilijan päivittäisharjoittelun jatkuva kehittäminen. Keskeiset toimenpiteet liittyvät valmentautumisosaamisen vahvistamiseen, toimintaympäristöjen kehittämiseen, akatemia-valmennuskeskusten tukemiseen sekä lajien välisen keskittämisratkaisujen aikaansaamiseen. Kuluvan vuoden aikana akatemiatoiminta laajenee urheiluoppilaitoksista yläkouluihin.

– Tavoitteena on saada mukaan 150 yläkoulua, jotka toteuttavat neljää erilaista mallia harjoittelun ja koulunkäynnin yhdistämisessä yhteisten oppisisältöjen kautta. Olen erittäin tyytyväinen siitä, että useat kaupungit ovat sitoutuneet uuteen toimintatapaan, iloitsee urheiluakatemiaohjelman johtaja Simo Tarvonen.

Lentopallo esimerkkinä akatemiaohjelman hyödyntämisestä

Suomen lentopallomaajoukkueilla on edessä suuri vuosi, sillä peräti neljä maajoukkuetta on selviytynyt EM-lopputurnaukseen. Miesten lisäksi alle 19-vuotiaitten ja 17-vuotiatten poikien ja alle 16-vuotiaitten tyttöjen joukkueet pelaavat maanosan mestaruuksista.

Lentopallobuumin taustalta löytyy määrätietoinen urheiluakatemioiden hyödyntäminen. Lentopallon nuorten maajoukkuetoiminta on keskitetty Kuortaneen olympiavalmennuskeskukseen, jossa 16 poikaa ja tyttöä käy lukiota ja harjoittelee kaksi kertaa päivässä. Nuoret ovat hakeutuneet Kuortaneelle eri puolilta Suomea.

– Lentopallo on panostanut urheiluakatemiatoimintaan jo vuosia ja tulokset ovat kaikkien nähtävissä. Parhaat nuoret on koottu Kuortaneelle ja se on yksi menestyksen avain, Simo Tarvonen painottaa.

Poikien 19-sarjan maajoukkue selvisi huhtikuussa pidettäviin EM-kisoihin voitettuaan karsinnat puhtaasti. Käytännössä koko joukkue on asunut ja harjoitellut Kuortaneella jo vuosia.

– Siitä on meille suuri etu, että pojat harjoittelevat päivittäin yhdessä. Kun tässä lajissa palloa ei voi kuljettaa, niin on erittäin tärkeää, että pojat tietävät toistensa ajatukset kentällä, sanoo joukkueen päävalmentaja Pertti Honkanen.

Menestystä haetaan keskittämisellä ja yhteistyöllä

Poikien lentopallojoukkueen pelaajien kotipaikkakunnat kattavat koko Suomen. Pelaajia on Kotkasta Ouluun ja kaikki kehuvat viihtyneensä hyvin Kuortaneella.

– Onhan se mahtavaa, kun pääsee harjoittelemaan kaksi kertaa päivässä kovan porukan kanssa. Siinä kehittyy väkisinkin, myöntää Oulusta Kuortaneelle muuttanut Niko Suihkonen.

– Minulle tämä on ollut hyvä ratkaisu. Lajiharjoittelun myötä kehitystä on tapahtunut valtavasti, painottaa Kotkasta tullut Matias Sosunoff.

Poikien joukkueen tavoite huhtikuun EM-kisoissa on selvä.

– Otetaan paikka MM-kisoihin, vakuuttavat Niko ja Matias.

– Meidän alkulohko on sellainen, että pystymme voittamaan jokaisen joukkueen, jos saamme itsestämme irti sen, mitä osaamme, Honkanen myöntää.

Kuortaneella harjoitteleva 19-vuotiaitten tyttöjen maajoukkue karsiutui niukasti EM-kisoista, mutta joukkue on kehittynyt selkeästi.

– Tytöt ovat menneet laajalla rintamalla eteenpäin, tiivis yhteisharjoittelu näkyy, kehuu tyttöjä valmentava Tapio Kangasniemi.

Kangasniemi toimii myös naisten maajoukkueen valmentajana, joten hänellä on näköalapaikka pelaajamateriaaliin. Kontaktiensa ansiosta Kangasniemi sai myös apuja fyysiseen valmennukseen, sillä Tommi Pärmäkoski on vetänyt tytöille tasaisin väliajoin fysiikkatreenejä. Pärmäkoski toimii naisten lentopallomaajoukkueen fysiikkavalmentajana, lisäksi hän vastaa mm. Krista Pärmäkosken fysiikkavalmennuksesta. Aiemmin hän toimi formulakuski Sebastian Vettelin fysiikkavalmentajana.

– Harjoittelu on ollut monipuolista ja sitä kautta kehittävää, myöntää Savonlinnasta Kuortaneelle lajin perässä muuttanut Nea Haatainen.

– Meitä on täällä samanhenkisiä tyttöjä ja asumme soluasunnoissa, joten yhteishenki on hyvä. Jos haluaa kehittyä urheilijana, niin suosittelen lämpimästi urheiluakatemiaa, Haatainen sanoo.

Video lentopallon akatemiatoiminnasta

Urheiluakatemiaverkosto Suomessa

Lue lisää aiheesta