Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.05.2017 | Huippu-urheilu

Porin suomalaisen yhteislyseon koulu on vuoden urheiluopppilaitos

Valtakunnalliset urheiluoppilaitos- ja urheiluakatemiapäivät järjestettiin Lahdessa 9-10.5. Päiville kokoontui edustajia 20 urheiluakatemiasta, urheiluoppilaitoksista, Suomen Olympiakomiteasta ja urheilun lajiliitoista.

Osana päivien ohjelmaa palkittiin vuoden urheiluoppilaitoksena Porin suomalaisen yhteislyseon koulu. Koulussa toimiva urheilulukio on osa 2000-luvun alussa perustettua Satakunta Sports Academya, joka on yksi Suomen ensimmäisistä urheiluakatemioista. Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Simo Tarvonen onnitteli voittajaoppilaitosta korostamalla sen roolia huippu-urheilijoiden kasvattajana.

– Porissa on toiminut valtakunnallinen erityisen tehtävän urheilulukio 90-luvun alusta alkaen ja sieltä on kasvanut vuosien aikana useita kansainvälisin tason urheilijoita. Porilaisen urheilun ylpeydenaiheina ovat tietysti jääkiekkoilijat, mutta myös yksilölajien urheilijat ovat saavuttaneet hienoa menestystä. Tästä kertoo muun muassa se, että Rion Olympiakisoissa viime kesänä Suomen joukkueessa oli neljä porilaisen urheilulukion kasvattia; aitajuoksija Nooralotta Neziri, pyöräilijä Lotta Lepistö, uimari Matti Mattson ja painonnostaja Anni Vuohijoki, Tarvonen sanoi.

Vuoden urheiluoppilaitoksen edustajat kertoivat tehneensä pitkäjänteistä työtä toiminnan kehittämisessä.

–  Olemme tarkkaan miettineet mitkä ovat toimintamme tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi niillä resursseilla, joita meillä on käytössä. Olemme suhteellisen pieni urheilulukio, joka pystyy nopeasti ja ketterästi reagoimaan urheilijoiden ja valmentajien tarpeisiin. Olemme ylpeitä siitä, miten tehokkaasti saamme resurssimme kohdennettua tärkeisiin asioihin, linjasi Porin suomalaisen yhteislyseon koulun rehtori Mari Aalto oppilaitoksensa laadukkaan työn lähtökohtia.

– Ajattelumme lähtee siitä, että yksittäinen valmennustapahtuma on laadukas. Kun saamme näitä laadukkaita tapahtumia riittävän monta peräkkäin, syntyy urheilijalle arki, josta voi ponnistaa maailman huipulle, kertoi urheilulukion valmennuksen koordinaattori ja valmentaja Jari Mäkelä.

– Suomalaisen urheilun kannalta on todella tärkeää, että meillä on eri puolilla Suomea laadukkaasti toimivia urheiluoppilaitoksia. Nämä oppilaitokset ovat urheilijoille entistä tärkeämpiä, kun vaatimustaso niin opiskeluissa kuin urheilussakin kasvaa koko ajan, painottaa urheiluakatemiaohjelman johtaja Simo Tarvonen suomalaisen urheiluoppilaitosverkoston merkittävyyttä.

Urheiluoppilaitos- ja akatemiapäivien yleisteemana pureuduttiin urheilijan kaksoisuraan ja erityisesti urheilijoiden hyvinvointiin ja jaksamiseen. Vilkkaan keskustelun lisäksi osanottajille esiteltiin Tatiana Ryban ja Harri Selänteen tutkimus urheilijan kaksoisurasta toisella asteella. Päivien järjestelyistä vastasivat Suomen Olympiakomitea ja Päijät-Hämeen Urheiluakatemia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta