Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
12.12.2017 | Huippu-urheilu

URAsäätiön opiskeluapuraha jaettiin 130 urheilijalle

Urheilijoiden Ammattienedistämissäätiö (URA) jakoi tänään Casino Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa 130 urheilijalle opiskeluapurahan lukuvuodelle 2017-2018. Apurahoja jaettiin koko lukuvuodelle 3000 euron tai yhdelle lukukaudelle 1500 euron suuruisina yhteensä 301 500 euroa. Apurahan saajien joukossa on niin aktiiviurheilijoita kuin myös jo uransa lopettaneita urheilijoita.

Urheilijoiden ammattienedistämissäätiö perustettiin vuonna 1972 silloisen tasavallan presidentin Urho Kekkosen toimesta. Säätiön tarkoituksena on tukea huippu-urheilijoiden kouluttautumista ja urheilu-uran jälkeisen ammatin hankkimista. Perustamisestaan lähtien URA-säätiö on jakanut vuosittain opiskeluapurahoja aktiivi- ja uransa jo päättäneille urheilijoille. Apurahoja jaettiin nyt 46. kerran.

”Haluan suorittaa koulun hyvin ja osoittaa, että olen tämän arvoinen.”

3000 euron suuruisen apurahan vastaanottivat muun muassa uransa marraskuussa lopettanut telinevoimistelija Tomi Tuuha sekä vasta kansainvälisen uransa alussa oleva pararatsastaja Kaisla Osara, joka opiskelee Metropolia ammattikorkeakoulussa.

– Aloitan tammikuussa lentäjän opinnot Suomen ilmailuopistossa Porissa. Vuodesta 2012 olen saanut tehdä uraa ammattivoimistelijana. Nyt on aika mennä taas eteenpäin elämässä. Apurahan käytän arkipäivän menoihin ja koulun opintolainan poismaksamiseen. Sillä on suuri merkitys itselleni, Tuuha kommentoi uudelle uralle siirtymistä.

– Tavoitteenani on kisata kouluratsastuksessa Tokiossa 2020, mutta haluan jatkaa myös liiketalouden opintojani yliopistossa. Treenit, hevosen hoito, koulutyö ja työ siinä ohella vievät todella paljon aikaa. Arkeni on tosi kiireistä ja välillä tulee yksinäinen olo. Olen tosi kiitollinen tästä apurahasta ja siitä, että joku uskoo, että teen asioita oikein. Tunnustuksen antamalla henkisellä tuella ja kannustuksella on isompi merkitys kuin tällä rahalla. Tämä herättää itselläni tosi paljon luottamusta, haluan suorittaa koulun hyvin ja osoittaa, että olen tämän arvoinen. Matka, mitä me ollaan tekemässä tässä opiskelijoina ja urheilijoina on merkityksellinen ja näistä onnistumisista on nautittava, Osara kertoi.

Ammattiurheilijoiden kokemuksista inspiraatiota

Tilaisuudessa kuultiin myös esimerkkejä urheilu-uran ja opiskelun tai työelämän yhdistämisestä. Omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan jakoi jääkiekkoilija ja kauppatieteiden maisteri Jyrki Louhi sekä käsipalloilija ja Adecco Finland Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Teemu Hertola.

– Nähkää itsenne yrittäjinä ja huomatkaa arvo itsessänne. Olkaa sinnikkäitä, pitkäjänteisiä, brändätkää itsenne, tehkää suunnitelmia ja toteuttakaa niitä, ja valjastakaa teidän sidosryhmänne tekemään työtä teidän eteen, Jyrki Louhi tsemppasi tilaisuuteen saapuneita urheilijoita.

Omat kokemuksensa ammattiurheilun ja opiskelun yhdistämisestä tilaisuuteen toi myös jalkapalloilija Mikael Forssell.

– Ammattilaisurheilijoilla on aikaa, mutta se täytyy vain priorisoida oikein. Oma ajanhallinta on todella tärkeää. Kannattaa olla ahkera. En koskaan halunnut tehdä kompromisseja jalkapallon suhteen. Opiskelu on nykypäivänä niin fantastista, kun sitä voi tehdä omalla tavalla ja omalla tahdilla. Oman jaksamisen rajat täytyy tietää ja tuntea, mutta on hyvä miettiä, pelaako tänään pleikkaria vai opiskelisiko tunnin.

Eduskunnan sivistysvaliokunnan tervehdyksen tilaisuuteen toi puheenjohtaja Tuomo Puumala.

– Urheilussa on mahtavaa se, että meillä on tulossa aivan mieletön uusi sukupolvi, joka muuttaa tätä suomalaista tarinaa mielettömällä tavalla. Ennen pelättiin johtoasemassa ja kun sitä alkaa ajattelemaan, se mahdollistuu, mutta nyt kun käyn katsomassa urheilijoita eri puolilla maailmaa, tarina on muuttunut. Tämä sukupolvi näkee, että joka päivä on mahdollisuus voittaa. Tämä ei ole pelkästään urheiluilmiö, vaan tämä tarttuu koko kansakuntaan.

Juho Nenoselle vuoden URAteko -tunnustuspalkinto

Vuoden 2018 URAteko –tunnustuspalkinto myönnettiin maajoukkuekoripalloilija, KTM, yrittäjä Juho Nenoselle, joka on tuonut myönteisesti esiin urheilun ja opiskelun sekä urheilun ja muun työn yhdistämistä luoden samalla uudenlaista ammattiurheilijan työnkuvaa. Tämän lisäksi Nenonen on kehittänyt ja toteuttanut pioneerityönä Itä-Suomen yliopistolle Urheilujohtamisen opintokokonaisuuden. Nenonen on esimerkillään johtava, verkostoitumisen mestari, ennakkoluuloton ja työtä pelkäämätön moniottelija kentällä ja kentän ulkopuolella.

– Kiitos kuuluu niille tahoille, jotka ovat innostaneet minua ja arvostaneet opiskelua. Uskon, että opiskelu on yksi tärkeimmistä asioista oman identiteetin ja potentiaalin laajentamisen näkökulmasta. On todella tärkeää, että se nostetaan esille. Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin, vaan jos pystyy laittamaan muutaman munan siihen opiskelukoriin, se on arvokasta, Nenonen totesi.

Nyt 10. kertaa jaettu URAteko-tunnustus myönnetään henkilölle tai taholle, joka on vuoden aikana merkittävällä ja uutta luovalla tavalla myötävaikuttanut urheilijoiden uramahdollisuuksien kehittämiseen. Tunnustuspalkinnon suuruus on tuhat euroa, jonka saaja voi käyttää haluamallaan tavalla urheilijoiden tukemiseen.

URAteko-kunniamaininta Itä-Suomen yliopistolle

Vuoden URAteko –kunniamaininnan sai Itä-Suomen yliopisto, joka on huomioinut opiskelevat huippu-urheilijat erinomaisesti ja avustanut taloudellisesti Universiadeihin osallistuneita opiskelijoitaan. Tämän lisäksi yliopisto on kehittänyt urheiluvalmentautumiseen liittyvän opintokokonaisuuden, jonka kaikkien tiedekuntien sekä myös muissa yliopistoissa opiskelevien urheilijoiden on mahdollista liittää osaksi tutkintoa.

Itä-Suomen yliopisto on muutenkin kehittänyt aktiivisesti urheiluun liittyviä opintoja: se tarjoaa ainoana Suomessa urheilujohtamisen ja urheiluravitsemuksen opintokokonaisuudet. Lisäksi Itä-Suomen yliopisto on jakanut osaamistaan muille korkeakouluille ja toiminut aktiivisesti urheiluakatemiaverkostossa.

Lue koko lista apurahan saaneista tästä.

Lue lisää aiheesta