Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.02.2018 | Olympiakomitea

Olympiakomitean Suomi 100 -ohjelma tuotti onnistuneita verkostoja ja yhteistyömalleja

Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi oli upea liikunnan ja urheilun juhlavuosi, johon suomalainen liikunta- ja urheiluyhteisö osallistui aktiivisesti lukemattomin tapahtumin. Suomen Olympiakomitealle Suomi 100 tarjosi mahdollisuuden rakentaa uudenlaisia verkostoja ja yhteistyömalleja juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä. Tuloksena syntyi hienoja rajat ylittäviä yhteistyöverkostoja ja uudenlaista tekemistä liikkumisen ja osaamisen lisäämiseksi.

Valtakunnallinen Liikkumisen unelmavuosi toteutui yhteistyöllä ja hienoilla kokeiluilla


Liikkumisen unelmavuosi 2017 oli kaikenlaisen liikkumisen juhlavuosi, jota toteuttamaan kutsuttiin niin kuntia ja eri kuntatoimijoita kuin liikunnan aluejärjestöjä, seuroja, yhdistyksiä, yrityksiä ja yksittäisiä ihmisiä. Yhteensä noin 10 000 toteuttajan voimin rakentui upea kymmenien tuhansien iloisten tapahtumien ja tekojen liikkumisen juhlavuosi, johon osallistui arviolta puoli miljoonaa ihmistä eri puolilla Suomea.

Olympiakomitean koordinoimalla Unelmat liikkeelle -toimintamallilla rohkaistiin osallistamista, verkostojen synnyttämistä ja uusien ideoiden rohkeaa kokeilemista. Toiminnan tuloksena syntyi paikkakunnille yhteensä noin tuhat uutta verkostoa ja vuoden aikana löydettiin liikkumisen lisäämiseksi uusia keinoja, jotka luovat hyvää pohjaa myös tulevaisuuteen.

– Saimme luotua yhdessä ainutlaatuisen kokonaisuuden, jossa kukin paikkakunta toteutti toimintaa parhaalla katsomallaan tavallaan. Juhlavuosi näytti, että tällainen osallistamiseen, kokeiluihin perustuvat verkostotyötapa toimii ja sille on kysyntää, toteaa tyytyväisenä Olympiakomitean johtaja Pekka Nikulainen Lisää liikettä -tiimistä.

Uusia oivalluksia ja inspiraatiota tieteen, taiteen ja urheilun huippuosaamisen yhteistyöllä: Excellence in Finland


Olympiakomitea loi ainutlaatuisen tieteen, taiteen ja urheilun huippuosaamisen verkoston, jonka tarkoituksena on rakentaa uudenlaista toimintakulttuuria ja rajat ylittävää osaamisen jakamisen mallia suomalaisen huippuosaamisen kehittämiseksi.

Mukaan Olympiakomitean koordinoimaan Excellence in Finland -verkostoon ilmoittautui Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Taideyliopisto, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Kansallisgalleria, Kansallisteatteri, Radion sinfoniaorkesteri, valtion liikuntaneuvosto, OKM ja Sitra. Osaamisverkosto on pilotoinut vielä rajatulla osallistujamäärällä työpajoja eli kiihdyttämöjä, törmäyttänyt eri alojen asiantuntijoita ja se järjesti onnistuneen huippuosaamisen Excellence in Finland -seminaaripäivän lokakuussa 2017.

– Excellence in Finland tarjoaa hiljaisia signaaleja ja horisontaalista osaamisen jakamista, mitä tässä laajuudessa Suomessa ei ole ennen tehty. Tämänlaiselle rajat ylittävälle toimintakulttuurille on selkeästi kysyntää. Olemme vasta lähtötelineissä – tavoitteena on jatkaa hyvin alkanutta yhteistyötä, iloitsee huippu-urheiluyksiön johtaja Mika Kojonkoski Olympiakomiteasta.

Urheilun Supervuosi nostatti yhteisesti juhlatunnelmaa


Suomi 100 -juhlavuonna toteutettiin yli 200 urheilu- ja liikuntatapahtumaa pienistä tapahtumista suuriin kansainvälisiin arvokisoihin. Verkostotyön lisäksi Olympiakomitea kokosi urheiluväelle yhteisiä Suomi 100 -juhlavuoden viestejä ja sisältöjä juhlatunnelman nostattamiseen.

Yhteistyössä tapahtumajärjestäjien kanssa Suomi 100 -fanipiste kiersi suurissa arvokisoissa, yli 200 000 Suomen lippu -poskitarraa jaettiin kisayleisöille ja muun muassa yli 3 000 Suomen mestaria sai Suomi 100 -kultamitalin.

Lisätiedot: