Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
21.01.2019 | Huippu-urheilu

Tulevaisuuden tähdet: Tähtäimessä täysosuma – Viivi Kemppi haluaa olla maailman paras

Miten tytöstä, joka kieltäytyi kilpailemasta, tuli nuorten olympiamitalisti?

Viivi Kemppi oli joskus sitä mieltä, ettei aio kilpailla koskaan. Tyttö harrasti tuolloin uintia, mutta vasta oman lajin löytymisen myötä syttyi kipinä myös kilpailemiseen. Menestys ruokki intoa ja viime lokakuussa Kemppi ampui pronssia Nuorten olympialaisissa ilmakivääriammunnan 10 metrin parikilpailussa.

 

Myllykosken Ampujia nykyisin edustava 16-vuotias Kemppi löysi oman lajinsa viisi vuotta sitten. Poliisi-isä otti tytön mukaansa ampumaradalle ja lajivalinta oli sitä myöten selvä, ilmoittautuminen ampumakouluun laitettiin menemään heti.

– Käytiin silloin isän kanssa leikkimielinen kisa, jonka hävisin yhdellä pisteellä. Ajattelin, että ammunta voisi olla kiva harrastus ja pian aloitinkin jo Kuusankosken Ampujien ampumakoulussa. Valmentajaksi tuli nykyinen valmentajani Jukka Jokinen. Hän on ollut siis mukana urani alusta saakka, Kemppi kertoo.

Yhteistyö valmentajan kanssa on sujunut hyvin alusta asti. Kempin sanojen mukaan valmentaja ajattelee aina ensin hänen etuaan ja tekee kaikkensa, jotta urheilijalla olisi hyvä olla. Paras oppi valmentajalta on ollut positiivisiin asioihin keskittyminen, huonoja osumia ei jäädä murehtimaan.

– Jukan kanssa on mukava tehdä töitä, koskaan ei tarvitse riidellä. Joskus voidaan olla joistain asioista eri mieltä, mutta ne selvitetään puhumalla, Kemppi toteaa tyytyväisenä.

– Ammunta on herkkä laji. Rutiinia ja positiivisuutta tarvitaan, että huonon osuman jälkeen pystyy unohtamaan sen ja keskittymään heti seuraavaan laukaukseen. Aivan parasta ammunnassa on se tunne, kun tekee uuden ennätyksen ja huomaa oppineensa jotain uutta, hän jatkaa.

Mitalikunnossa Nuorten olympialaisissa

Viivi Kemppi edusti Suomea viime lokakuussa Buenos Airesissa käydyissä Nuorten olympialaisissa. Hän oli henkilökohtaisessa kilpailussa yhdeksäs päälajissaan 10 m ilmakivääriammunnassa ja otti pronssia joukkuekilpailussa, jossa kisattiin sekaparein. Kempin pariksi henkilökohtaisten kisojen perusteella valikoitui argentiinalainen Facundo Firmapaz, joka takasi kotiyleisön vahvan kannustuksen.

– Olen ihan tyytyväinen henkilökohtaiseen kisaankin, mutta joukkuekisassa kaikki meni aivan nappiin. Ammunta oli teknisesti hyvää ja oli muutenkin hyvä päivä. Vaikka joukkueena kisattiin, niin suorituksessa joutui keskittymään vain omaan tekemiseen, Kemppi kertaa kisan vaiheita.

– Vähän ehdimme tutustua ennen kisapäivää, mutta kilpailuaamuna toivotettiin vain tsempit toisillemme ja todettiin, että voitto otetaan. Sen enempää ei strategioita tehty, hän naurahtaa.

– Yleisöä oli paljon ja huuto oli melkoista aina, kun voitettiin pisteet. Jännä kisa, viimeiseen asti sai jännittää, oli niin tasaista.

Urheiluakatemiasta tukea urheilun ja opintojen yhdistämiseen

Kotona Kouvolassa arki jatkuu mitalikahvitteluiden jälkeen entiseen tapaan. Opiskelut ja harjoitukset rytmittävät lukiolaisen päiviä. Opinahjo saa Kempiltä kiitosta, samoin Kouvolan urheiluakatemia.

– Urheilu ja koulu yhdistyvät hyvin toisiinsa. Minulla on kolmena aamuna ennen koulupäivän alkua urheiluakatemian järjestämät akatemiatreenit. Oma valmentajani on valmentajana myös urheiluakatemiassa, joten pääsen harjoittelemaan hänen kanssaan myös silloin. Opettajat ovat suhtautuneet urheiluuni tosi hienosti ja opinnot joustavat esimerkiksi kisamatkojen takia hyvin, Kemppi kiittelee.

– Kaikesta tästä täytyy kuitenkin kiittää ensisijaisesti vanhempia. Kiitos myös Suomen Ampumaurheiluliitolle, että olen saanut olla mukana maajoukkueessa, hän jatkaa.

Onnistumisista motivaatiota

Kemppi harjoittelee viikosta riippuen noin seitsemän kertaa viikossa. Harjoituksissa ammutaan tauluun tai eri tyyleillä keskittyen tiettyihin osa-alueisiin, esimerkiksi nopeuteen. Fysiikkaharjoittelu on tärkeä osa myös ampujan treeniohjelmaa.

– Fysiikkaharjoituksia tehdään paljon. Pystyasennossa tasapaino on tosi tärkeä juttu ja vaatii hyvää kuntoa. Erityisesti vahvat keskivartalon lihakset ovat tärkeät tässä asennossa, Kemppi valottaa.

Kilpailemisen ilon löytänyt nuori urheilija on huomannut, että hyvät kisahermot ovat yksi hänen vahvuuksistaan. Tiukoissa paikoissa pärjääminen myös motivoi Kemppiä.

– Onnistumisista saa uutta virtaa. On hienoa haastaa itseään ja saada itsestään enemmän irti, hän toteaa.

– Urani huippuhetkiä ovat tähän mennessä olleet EM-kisat, joissa voitettiin joukkuehopeaa ja olin paras Suomen tytöistä henkilökohtaisessa kisassa, sekä tietysti Buenos Airesin olympialaiset, jotka olivat isoimmat kisat, joissa olen ollut. Siellä olin ehdottomasti myös tiukimmassa paikassa tähän asti, Kemppi jatkaa.

Tulevaisuudessa tähtäimessä on kuitenkin jotain vielä isompaa.

– Unelmani on voittaa joskus MM-kultaa!

Lue lisää aiheesta