Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.03.2019 | Huippu-urheilu

Krasnojarsk 2019: Nea Luukko kantaa Suomen lippua talviuniversiadien avajaisissa

Vuonna 2019 kilpaillaan viidet monilajiset arvokilpailut, joihin Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö lähettää joukkueen yhteistyössä lajiliittojen kanssa. Kisavuosi avattiin helmikuussa Nuorten Euroopan talviolympiafestivaaleilla Sarajevossa. Seuraavaksi vuorossa ovat talviuniversiadit Venäjällä Krasnojarskissa 2.-12.3.

Vuoden 2019 Universiadeihin voivat osallistua korkeakoulussa opiskelevat urheilijat, jotka ovat syntyneet 1.1.1994-31.12.2001. Vuoden 2019 talviuniversiadeissa kilpaillaan 11 lajissa ja kisoihin osallistuu noin 2000 urheilijaa yli 50 maasta. Suomesta talviuniversiadeihin osallistuu urheilijoita ja joukkueita 7 lajissa. Universiadit on tarkoitettu lajiliittojen maajoukkue- tai valmennusryhmätason urheilijoille, joiden tavoitteet ovat kansainvälisellä huipulla. Universiadien avulla Huippu-urheiliyksikkö haluaa tukea potentiaalisimpien nuorten urheilijoiden matkaa kohti Olympialaisia ja aikuisten arvokilpailuja.

Suomen universiadijoukkueen johtaja Jukka Tirri pitää suomalaisten ennakkonäkymiä hyvänä.

-Joukkueellamme on hyvät menestymismahdollisuudet kaikissa seitsemässä lajissa, joissa meillä on kilpailijoita. Muutaman vuoden tauon jälkeen meillä on edustus myös joukkuelajeissa, mikä on ilahduttavaa.

Suomi osallistuu Krasnojarskissa joukkuelajeihin muodostelmaluistelussa ja miesten jääpallossa.

-Jääpallo on Venäjällä ja etenkin täällä Krasnojarskin alueella valtavan suosittu urheilulaji, joten ottelutapahtumat ovat varmasti huikeita kokemuksia. Muodostelmaluistelussa Suomea edustavat hallitseva maailmanmestari Marigold Ice Unity sekä MM-nelonen Team Unique, jotka saavat vastaansa kaksi venäläistä huippujoukkuetta, Tirri kertoo.

Tirri pitää Universiadeja tärkeänä kokemuksena suomalaisurheilijoille.

-Tämä on monelle urheilijalle ensimmäinen kosketus monilajisiin arvokisoihin. Kisakylä kaikkine toimintoineen ja turvajärjestelyineen on ollut useille urheilijoille uusi ja varsin vaikuttava kokemus. Ylipäätään asiat tehdään täällä ”isosti”. Suorituspaikat ovat saaneet kehuja urheilijoilta, ja tällaisessa ympäristössä on hieno hankkia kansainvälistä kokemusta, Tirri sanoo.

Nea Luukko Suomen lipunkantajaksi – jääpallomiehet ensimmäisinä areenalla

 

Talviuniversiadien avajaiset järjestetään lauantaina 2.3. Suomen lipunkantajaksi avajaisiin on valittu alppihiihtäjä Nea Luukko. Helsingin yliopistossa oikeustieteitä opiskeleva 22-vuotias Luukko voitti hopeaa edellisissä talviuniversiadeissa, jotka pidettiin Kazakstanin Almatyssa kaksi vuotta sitten.

-Universiadeilla on ollut iso merkitys minun urallani. Viimeksi tuli mitali ja hienoa kokemusta, jäi sellainen tunne että tällaisiin isoihin kisoihin täytyy pyrkiä mukaan aina kun mahdollista. Ja on tosi hyvä fiilis päästä edustamaan Suomea myös lipunkantajana. Hymyssä suin mennään avajaisiin! Luukko kertoi.

Kilpailutapahtumat alkavat suomalaisten osalta jo ennen kisojen avajaisia, sillä Suomen jääpallojoukkue pääsee testaamaan tasoaan Ruotsia vastaan jo lauantaiaamuna klo 11.

Talviuniversiadit 2.-12.3.2019, Krasnojarsk, Venäjä

Suomen joukkue

Suomen Olympiakomitean kisasivut