Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.06.2019 | Seuratoiminta

Treenejä ihan kulman takana

Mitä jos urheiluharrastus löytyisi ihan kotioven läheisyydestä? Entä jos treenit voisikin pitää epämuodollisemmin ja yhdessä vaikka vanhempienkin kanssa liikkuen?

Oulusta alkanut Lähirähinä-toiminta on lähtenyt rakentamaan pihapelikulttuuria uudelleen eri puolilla Suomea. Taustalla on tarve herättää matalan kynnyksen tapoja liikkua ja antaa mahdollisuuksia kokeilla eri lajeja sekä luoda mahdollisuuksia toteuttaa kaikille tärkeää arkiliikuntaa matalalla kynnyksellä. Kun omalla lähialueella on mahdollisuus liikkua ja harrastaa, myös kuskaamistarve harrastuksiin poistuu. Samalla luodaan yhteisöllisyyttä, kun eri-ikäiset yhdessä lähtevät höntsäilemään. 

– Lähirähinä-toiminnalla on tutkitusti monenlaisia positiivisia vaikutuksia. Eri ikäluokkien yhdessä toimiminen kasvattaa yhteisöllisyyttä, ja yhteisöllisyyden lisääntymisen myötä syrjäytymisen ilmiöt vähenevät, kertoo jo Lähirähinä-toiminnan aloittamisessa mukana ollut Timo Perälä oululaisesta Jalkapalloseura Herculeksesta. Liikunnan kehittymisen myötä myös oppiminen saa uusia tasoja: kun eri-ikäiset pelaavat yhdessä, kehittyminen on yllättävän kovaa, Perälä jatkaa. 

Pelkän sattumanvaraisen höntsäilyn sijaan Lähirähinä on tuonut asuinalueille järjestelmällistä viikoittaista toimintaa, jossa alueilla asuvat vapaaehtoiset ja eri seurat ovat lähteneet yhteistyössä järjestämään harrasteliikuntatoimintaa. Mukana olevat seurat ovat vapaaehtoisina asiantuntijoina voineet opettaa eri lajeja ja samalla tehdä tunnetuksi eri liikuntalajeja ja -muotoja osallistujille. Parhaimmillaan eri lajeista saa hyviä vinkkejä, joita voi jalostaa toisenkin lajin treeneissä. Lähirähinä ei pyri korvaamaan kaikkea seuratoimintaa, vaan luomaan lisää omaehtoista liikuntaa, joka tukee kokonaisvaltaista urheilua. 

– Toiminta on luonut yllättävää kyllä ensi kertaa yhteistyötä eri seurojen kesken, ja vastaanotto on ollut pelkästään positiivista, Perälä iloitsee. 

Seurojen lisäksi LähiRähinässä on mukana useita eri toimijoita, kuten Pelastakaa Lapset ry ja MLL. 

Lähiliikunta on resurssiviisasta 

LähiRähinässä käytetään hyväksi lähiliikuntapaikkoja. Monet koulut esimerkiksi ovat oivia tiloja tarjoten sekä ulko- että sisätiloja liikkujille. Kuljettamistarve harrastuksiin vähenee 

Viikoittain lähiliikuntapaikoissa järjestettävät tapahtumat ovat ilmaisia ja avoimia kaikille asukkaille ilman sitoutumispakkoa. Tapahtumat toteutetaan siten, että kaikki osallistujat voivat niihin osallistua omalla tasollaan. 

– Lähirähinän tarkoituksena on muuttaa nykyistä liikunnan palvelun ostamiskulttuuria sekä ajatusmaailmaa ja hoksauttaa ihmisiä, että itsekin voi järjestää, osallistua yhdessä ja myös osallistaa. Kaiken ei tarvitse olla valmiiksi pureskeltua ja siloiteltua, eikä lapsia tarvitse aina viedä jonnekin kauas liikkumaan. Maila käteen, pallo mukaan, kuraa naamaan, lenkkarit jalkaan ja hauskaa pitämään porukalla!, kannustaa Perälä. 

 

Lisätietoja Lähirähinän nettisivuilta!

 

Lisää seura-arkeen sopivia fiksuja vinkkejä löydät KEKE- koutsista.