Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
11.06.2019 | Huippu-urheilu

Urheilu yhdistää yli kuntarajojen

Kun kaksi urheilupitäjää yhdistää voimansa, syntyy vahva toimija, jonka osaaminen ja olosuhteet houkuttelevat urheilijoita lumilajien pariin kaikkialta Suomesta. Pohjoiseen on hyvien olosuhteiden äärelle syntynyt kuntien ja lisäksi lajiliittojen, urheiluakatemian, urheiluopiston ja Olympiakomitean yhteistyönä lumilajien olympiavalmennuskeskus.

Nykyisen Vuokatti-Rukan urheiluakatemian historia alkaa jo 1976 perustetusta Sotkamon liikuntalukiosta, josta 90-luvulla tuli virallinen urheilulukio. Kuusamossa urheilijan polkua lähdettiin rakentamaan 1995 perustetun Rukan alppikoulun ja paikallisten oppilaitosten, Kuusamon lukion ja Kainuun ammattiopiston, yhteistyöllä. Kunnat kehittivät toimintaa tahoillaan, kunnes 2013 syntyi päätös yhteistyöstä ja urheiluakatemian perustamisesta. Molemmat ovat olleet tyytyväisiä ratkaisuun.

– Urheiluakatemia lähti ajatuksesta, että kaksi urheilupitäjää olisi yksi kokonaisuus, jossa lumivarmuus olisi yksi menestystekijä. Vuokatti on yhteistyökumppanina meille vahvuus, yksin emme pysty luomaan samanlaista toimivaa järjestelmää, sanoo Kuusamon sivistystoimenjohtaja Erkki Hämäläinen.

– Teemme yhteistyötä myös muuten esimerkiksi hiihdon maailmancupin kilpailujen järjestämisessä, valmentajakoulutuksissa ja asiantuntijuuden kehittämisessä. Hyödynnämme myös toistemme fasiliteetteja niin paljon kuin mahdollista. Molemmilla paikkakunnilla on omat lajinsa, mutta suorituspaikat ovat kaikkien käytössä. Myös molempien kuntien lukiot tekevät yhteistyötä, Hämäläinen jatkaa.

Urheiluakatemia on yksi kunnan vetovoimatekijöistä

Urheiluakatemiatoiminta tuo kunnalle monenlaisia hyötyjä. Nuoret urheilijat muuttavat pohjoiseen lumiolosuhteiden perässä harjoittelemaan sekä opiskelemaan. Näin myös kuntien koululaitos hyötyy.

– Urheilijaporukka tuo lisäystä oppilaitosten opiskelijamääriin ja tämä mahdollistaa tietyn kurssitarjottimen muillekin nuorille, mainitsee Hämäläinen.

Kotiutuminen paikkakunnalle ja urheilu-uran jatkuminen akatemiassa myös opintojen jälkeen saa osan urheilijoista jäämään pysyvästi pohjoiseen.

– Moni urheilija on hankkinut opintojen jälkeen myös pysyvän asunnon alueelta. Vaikka paljon kilpaillaan ulkomailla, tukikohta on silti Sotkamossa. Myös Kainuun prikaati on mukana urheiluakatemiatoiminnassa, joten varusmiespalveluksenkin voi suorittaa urheilun huomioiden, lisää Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen.

– Urheiluakatemia etsii koko ajan myös erilaisia opintopolkuja eri oppilaitoksiin, jotta opiskelu olisi paikkakunnalla mahdollista myös toisen asteen jälkeen.

Toimintaa kehitetään urheilija edellä

Sekä Hämäläinen että Kilpeläinen ovat sitä mieltä, että yksi urheiluakatemian olennaisista tehtävistä on huolehtia urheilijoista kokonaisvaltaisesti. Vuokatti-Rukan urheiluakatemiassa onkin panostettu harjoitteluolosuhteiden lisäksi myös asioihin, jotka vaikuttavat arjen hallintaan, esimerkiksi ravintoon ja lepoon sekä arjen osien saumattomaan toimimiseen. Kuusamossa on esimerkiksi viime vuosina rakennettu uusi asuntola urheilijoille ja parannettu harjoitteluolosuhteita myös taajamassa remontoimalla liikuntahalli.

Urheilumenestyksen mahdollistamisessa ammattimaisella valmennuksella on iso rooli.

– Näen ainutlaatuisena sen, että palkkalistoillamme on yli 20 valmentajaa, jotka voivat tehdä työtä ammattimaisesi ja valmennukselle omistautuen. Näin on varmistettu, että he pystyvät täysin keskittymään urheilijan kehittymiseen, toteaa Kilpeläinen. 

Huippu-urheilu osana kuntastrategiaa

Sekä Sotkamo että Kuusamo ovat strategiassaan linjanneet, että urheilu on vahva panostuksen kohde. Kuntalaisten liikuttamisen lisäksi huippu-urheiluun satsaaminen on molempien valinta.

– Sotkamon kunnan strategiassa mainitaan, että haluamme olla Pohjoismaiden kärkipaikka perhe- ja lumimatkailussa sekä huippu-urheilussa. Päätöksenteossa asia on ymmärretty ja tiedostettu, että urheilu palvelee myös matkailuelinkeinoa. Se tuo näkyvyyttä ja rakentaa paikkakunnan brändiä, kertoo Kilpeläinen.

Hämäläinen on samoilla linjoilla.

– Urheilu on osa toimivaa yhteisöä ja yhteisön toimintaa. Kuusamossa tämä on hyväksytty täysin poliittisella kentällä, eikä sitä aseteta mitenkään kyseenalaiseksi. Ehkä silloin 25 vuotta sitten saattoi vielä tulla kyseenalaistuksia, enää sellaista ei ole tapahtunut pitkään aikaan, hän sanoo.

– Kuusamo on aina ollut vahva matkailupitäjä. Olemme lähteneet siitä ajatuksesta, että urheilu tukee elinkeinoelämää ja toisin päin. Kaupunki ja yksityinen toimija ovat investoineet ja satsanneet paljon suorituspaikkoihin ja Rukan alueeseen, jotka palvelevat paitsi urheilijoita myös matkailijoita, jatkaa Hämäläinen.

– Suomalaisen urheilun tavoitteena on keskittää toimintaa sinne, missä olosuhteet ovat kunnossa. Meillä ainakin vielä toistaiseksi on lunta, joten lumilajien osalta tämä on kunnossa, Hämäläinen naurahtaa.

 

 

Lue lisää aiheesta