Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.08.2019 | Huippu-urheilu

Urheiluyläkoulu valmentaa ja opettaa nuoria urheilijan elämään

Etelä-Karjalan Osuuspankki lahjoitti Lappeenrannan urheiluyläkouluille Olympiakomitean tuottamat Kasva Urheilijaksi -harjoituskirjat. Kirjoja hyödynnetään urheiluyläkouluissa yli ainerajojen liikunnasta äidinkieleen asti.

Vuonna 2017 käynnistetty pilottihanke urheiluyläkouluista on kerännyt mukaan kaikkiaan 25 eri koulua ympäri Suomea. Lappeenrannasta mukana ovat Kesämäen ja Kimpisen yläkoulut.

Kesämäen koulu on ollut mukana ohjelmassa jo alusta alkaen, Kimpinen liittyi mukaan vuotta myöhemmin.

– Meillä on urheiluharjoituksia perinteisiä luokkia enemmän. Lisäksi käymme läpi urheilijan arjen vaatimuksia, kuten ravintoa ja urheiluvammoja, Kesämäen urheiluyläkoulun 9-luokkalainen Aino Liikkanen kertoo.

– Viikoittain ohjelmassa on 9 tuntia urheilua ja torstaisin saamme harjoitella omaa lajiamme kahden tunnin ajan, yleisurheilussa nuorten Suomen mestaruuksiakin voittanut Konsta Rutonen täydentää.

Urheiluyläkoulun tavoitteena on kasvattaa nuorta kohti tulevan uran erilaisia vaiheita. Nuoret käyttävät urheiluakatemiaopinnoissa apuvälineenä Kasva urheilijaksi -oppikirjoja, jotka sisältävät arvokasta tietoa esimerkiksi ravinnosta ja unesta.

Etelä-Karjalan Urheiluakatemian Elina Sinisalo pitää koulun ja urheiluseurojen yhteistyötä tärkeänä. Lisäksi kokemukset urheiluyläkoulu-pilottihankkeesta ovat olleet rohkaisevia tulevaisuutta ajatellen.

 

– Liikuntaluokkia on ollut aiemminkin ympäri Suomea vuosien aikana. Urheiluyläkoulun tarkoituksena on yhtenäistää aiempia toimintamalleja ja koota sekä aktiivisesti että tavoitteellisesti urheilua harrastavia nuoria yhteen ja viedä heitä eteenpäin, Etelä-Karjalan Urheiluakatemian Elina Sinisalo kertoo.

– Opiskelun ohella käydään läpi urheilijan elämän eri toimintamalleja ja tarkoituksena on, että mikäli nämä nuoret valitsevat myöhemmin ammattiurheilu-uran, he olisivat mahdollisimman valmiita toimimaan arjessa.

Urheiluyläkoululuokalle pääsemiseksi on laadittu valtakunnallinen soveltuvuuskoe, jossa mitataan muun muassa voimaa, kestävyyttä ja liikkumistaitoja.

– Soveltuvuuskokeessa mitataan hakijan aikaisempaa liikuntataustaa, jonka tulee olla monipuolista. Koulut voivat halutessaan järjestää kokeeseen lisäksi omaan lajiin liittyvän lajikohtaisen testin, jatkaa Sinisalo.

Etelä-Karjalan Osuuspankki mukana tukemassa nuoria urheilijoita

Etelä-Karjalan Osuuspankki lahjoitti Lappeenrannan urheiluyläkoulujen luokille Olympiakomitean tuottamat Kasva Urheilijaksi -kirjat. Kirjojen luovuttajana toimineen Etelä-Karjalan Osuuspankin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anna-Leena Kaarnan mukaan urheiluyläkoulujen tukeminen toimii loogisena jatkumona pankin nuorisourheilutoiminnalle.

– Nuorisourheilu ja nuorten urheilijoiden tukeminen on osa OP:n yhteiskuntavastuuta. Olemme jo vuosien ajan tukeneet eri urheilulajien nuorisotoimintaa, jonka lisäksi teemme myös yhteistyötä Olympiakomitean kanssa.

– Tuemme vuosittain yli 30 000 € edestä paikallisia urheiluseuroja sekä urheilijoita, täydentää Kaarna, jolla itselläänkin on urheilutaustaa yleisurheilukentiltä.

Etelä-Karjalan Osuuspankin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anna-Leena Kaarna luovutti ensimmäisen Kasva Urheilijaksi -kirjan Kesämäen yläasteen opettajalle Mirva Löfmanille.

 

Kasva Urheilijaksi -kirjat eivät mene lopulta pelkästään urheiluyläkoululaisten pulpeteille, vaan kirjoja hyödynnetään Kesämäessä myös yli ainerajojen. Uudistuneen opetussuunnitelman hengessä kirjoista on ollut hyötyä myös terveystiedon tunneilla sekä äidinkielessä.

– Olemme käyneet aikaisempia kirjoja läpi seiskaluokkalaisten kanssa terveystiedossa ja ylemmät luokka-asteet ovat hyödyntäneet niitä urheiluakatemiaopinnoissa. Lisäksi olemme käyneet opettajakollegojen kanssa keskustelua, miten aineistoja voitaisi hyödyntää yli ainerajojen. Kirjat ovat olleet esillä myös äidinkielen tunneilla, kertoo äidinkieltä ja terveystietoa opettava Mirva Löfman.

Urheiluyläkoulun yhtenä tavoitteena on mahdollistaa nuorille tasapainoinen arki. Opettajat ovat pyrkineet rakentamaan heille opinto-ohjelman siten, että päivän päätteeksi jäävä kotitehtävien määrä olisi mahdollisimman vähäinen. Lisäksi erilaiset kilpailut, sekä turnaukset ja niihin osallistuminen, on huomioitu opinto-ohjelmaa rakentaessa.

– Olemme tarvittaessa päässeet hyvin kilpailuihin ja harjoittelemaan. Minulla on tavoitteena jatkaa ensi vuonna Pohjois-Haagaan opiskelemaan ja urheilu-uralla haluan katsoa kuinka pitkälle rahkeeni tulevaisuudessa riittävät. Ulkomaille olisi hienoa päästä pelaamaan, kertoo tennistä Lappeenrannan Tennisseurassa pelaava Aada Inna.

 

OP on Olympiakomitean pääyhteistyökumppani ja harjoituskirjojen lahjoitus on osa valtakunnallista yhteistyötä, jolla edistetään monin tavoin lasten ja nuorten liikkumista ja harrastusmahdollisuuksia.

Artikkelikuvassa: Kesämäen urheiluyläkoulua käyvät yhdeksäsluokkalaiset Konsta Rutonen, Aada Inna (keskellä) sekä Aino Liikkanen (oikealla) vastaanottivat Kasva Urheilijaksi -harjoituskirjat. 

Lue lisää aiheesta