Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
15.10.2019 | Olympiakomitea

Seuratoiminta on kestävyyslaji! 

Kaunis lokakuinen syyssää kokosi 30 seuratoimijaa Kohti yhdenvertaista urheilua  -seminaariin Mikkelin Paukkulaan, Suomen Nuoriso-opistoon. Illan aikana keskusteltiin vastuullisesta ja kestävästä seurakulttuurista, yhdenvertaisesta ja tasa-arvoisesta toiminnasta, arvoista ja ilmastonmuutoksesta. 

 

Seuratoiminta hyötyy yhdenvertaisuuden edistämisestä 

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n yhdenvertaisuusasiantuntija Heta Hölttä avasi illan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain sisällöillä. 

– Moninaisuus tekee yhteisöistä vahvempia, Hölttä muistutti. 

Kun mahdolliset ongelmatilanteet osataan ennaltaehkäistä ja niihin puuttumiseen on sovittu selkeät periaatteet, ei seuratoimijoiden, valmentajien tai urheilijoiden energiaa kulu hukkaan. 

Heta Höltän muistilista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseen.

Arvot, arki ja unelmat 

Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian ympäristökasvattaja Jouni Karnasaari haastoi osallistujat miettimään omaa arvomaailmaansa ja sitä, miten nämä voitaisiin yhdistää sujuvasti osaksi seuran arkea.  

– Kestävän kehityksen osa-alueet voidaan kiteyttää yhteisiin arvoihin. Arvojen pohdiskelu ei ole vain seuran hallinnon asia vaan mukana täytyy tavalla tai toisella olla koko jäsenistö. Toimimmeko seurojen arjessa samoin, kuten toimimme kotona?, haastoi Karnasaari. 

Miksi ajatella kestävästi? Monessa seurassa on itse asiassa tehty vuosia asioita kestävyyden näkökulmasta. Monilta seuroilta löytyy esimerkiksi toimintalinja tai vastaava käsikirja, johon asioita ja toimintaperiaatteita on kerätty. Koko seuratoiminta edellyttää kestävyyttä – jos toiminta ei ole sosiaalisesti kestävää, tekijät uupuvat ja seuratoiminta pahimmillaan lakkaa.  

– Huonosti voiva seura ei houkuttele uusia jäseniä ja jäsenten puutteessa mm. jäsenmaksutulot romahtavat, mistä seuraa yhä lamauttavampi vire. Tämä noidankehä on vältettävissä jäntevällä suunnittelutyöllä, Karnasaari kiteyttää.
 

– Ei pidä ajatella kestävää kehitystä erillisenä asiana, vaan jonkinlaisena raamina, jonka sisään mahtuu koko inhimillisen elämän kirjo. Vähän on enemmän kuin ei yhtään, kiteytti Karnasaari lopuksi. 

 

Seminaarin järjestivät Suomen Olympiakomitea ry ja Etelä-Savon Liikunta osana ESR-rahoitteista Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -hanketta. Lisätietoja: www.olympiakomitea.fi/naisetvaikuttajina  

Lue lisää aiheesta